Vijftiende Patersdreef Indoor wordt meteen ook de laatste: “We eindigen in schoonheid”

Voor de laatste editie pakken de organisatoren van Patersdreef Indoor met een wel heel mooie affiche uit. © Wouter Meeus
Redactie KW

Het vijftiende gratis Patersdreef Indoorfestival, dat op 4 februari in de Tieltse Europahal plaatsvindt, wordt ook het laatste. Franky Craeymeersch (63) en zijn team, die in de voorbije 30 jaar liefst 40 muziekfestivals organiseerden in Tielt, eindigen met een sterke affiche. En de muziekmicrobe laten ze niet helemaal los.

Met het einde van het Patersdreeffestival komt er straks aan een bijzonder mooie traditie een einde, al is de laatste affiche van het festival er wel eentje om in te kaderen. Aangezien het ook om een jubileumeditie gaat, staan dit keer zes bands geprogrammeerd in plaats van vijf.

Headliner is de Britse rockband Manfredd Mann’s Earth Band, die kan bogen op enkele absolute wereldhits. Het gaat overigens om het enige optreden in België dit jaar. Maar ook andere grote namen als Martin Turner (ex-Wishbone Ash) en Elliott Murphy & Band komen naar Tielt. Ook de Belgian Quo Band komt langs, net als bluesgitarist en vaste waarde Marino Noppe. Ook talent van eigen bodem komt aan bod met Hands Off The Barmaid.

Extra inspanning

“Vaak krijgen we de vraag hoe we er in godsnaam in slagen om telkens met een mooie affiche uit te pakken en tegelijk het festival gratis te kunnen aanbieden. Daar zitten onze trouwe sponsors uiteraard voor wat tussen. Zonder hen zou het niet mogelijk zijn. En voor deze laatste editie hebben ze een extra effort gedaan.”

“Een tweede reden is dat we een zodanig gevestigde waarde geworden zijn in de muziekwereld, waardoor sommige bands graag een extra inspanning leveren om naar Tielt te komen. Tot slot is het nooit onze bedoeling geweest om, in tegenstelling tot andere bekende festivals in België, winst te puren uit ons festival. Altijd probeerden we om vernieuwend en bepalend te zijn in het brengen van de betere cultuur- en rootsmuziek naar Tielt, in de traditie van het Tieltse muziekverleden.”

Harlekijn

Het Patersdreeffestival bouwde voort op de traditie die destijds in de Harlekijn (het kleinkunstcentrum in de Kortrijkstraat dat Jackie Vanmaele in de jaren zeventig runde) gestart werd, en op de optredens in De Kloef en de Marbel in de jaren tachtig en negentig.

“Begin jaren negentig, in de beginjaren van VTM, was er plots een hiaat in de Tieltse muziekscene. Er was wel Tien om te Zien, maar de échte muziekliefhebbers bleven op hun honger zitten. Dat hiaat hebben wij opgevuld. Ik denk dat je gerust kan zeggen dat we toch onze stempel op Tielt hebben gedrukt. Net als de collega’s van Melkrock, trouwens. En de jongere muziek laten we liever aan hen over. En aan de mensen van ‘Dreef’ (het festival dat in 2017 Patersdreef Outdoor opvolgde – red.). Ook tijdens de Tieltse Feesten zorgen de verantwoordelijken, zoals Bart Gunst, voor de betere muziek. Een leemte laten we dus zeker niet achter. Integendeel. We blikken trots terug op de voorbije 30 jaar.”

Kleinschaliger

De absolute hoogdagen van de Patersdreef liggen tussen 2002 en 2015. “Het publiek kwam en masse vanuit Nederland, maar we hadden ook gasten uit Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. Honderden Nederlanders kwamen hier traditioneel hun vakantie inzetten waardoor we de camping telkens moesten uitbreiden.”

“Maar na 25 Outdoor Patersdreef- en 15 Indoor Patersdreeffestivals, weliswaar met twee jaar pauze door corona, is het voor ons welletjes geweest. We worden wat ouder en het wordt steeds moeilijker om vrijwilligers en sponsors te vinden. Al betekent dat niet dat we de muziekmicrobe helemaal loslaten. Maar het zal voortaan lokaler en kleinschaliger worden.”

Vorig jaar organiseerde het team voor het eerst een klein benefietfestival in het oc in Aarsele, ten voordele van de Oekraïense vluchtelingenkinderen in Tielt. Met de opbrengst werden die getrakteerd op een dagje Plopsaland.

Me To You

“Daar hebben we nog wat centen van over en op 4 februari gaan we die kinderen en hun ouders allemaal uitnodigen in de Europahal, waar ze op gratis drank- en eetbonnetjes kunnen rekenen”, gaat Franky verder.

“Anderzijds hebben we nu al een nieuw benefietoptreden gepland. In samenwerking met de Belgian Quo Band is er op 27 mei een benefiet in Aarsele, ten voordele van de stichting Me To You. Op de affiche staan Beuk uit Brugge, de Belgian Quo Band met Tieltenaar Rik Michels in de rangen, Rhino’s Revenge, de band van de bassist van Status Quo en tot slot ook de coverband Koyle. Wie weet wordt het het begin van een nieuwe traditie.”

Tot slot staat Franky erop om expliciet alle medewerkers en sponsors te bedanken. “Dertig jaar hebben we met heel wat mensen samen lief en leed gedeeld op veertig festivals, zowel indoor als outdoor. Er is veel gezwoegd, gebouwd, gevloekt, gedronken en zelfs gehuild, maar ook gezongen, gedanst, getapt en gefeest. En daar zijn we dankbaar voor.” (SV)

De deuren van de Europahal gaan op 4 februari al open om 14 uur. Alle info op www.facebook.com/patersdreef.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier