https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Tieltse rockband Hands off the Barmaid brengt tweede plaat uit

V.l.n.r: Filip Vande Walle, Simon Blanchaert, Steven Fauconier, Dennis Desmet. (foto WME)
V.l.n.r: Filip Vande Walle, Simon Blanchaert, Steven Fauconier, Dennis Desmet. (foto WME)
Redactie KW

Hands off the Barmaid heeft een tweede plaat gelanceerd. De groep werd in 2011 opgericht en kiest resoluut voor een eigen stijl. Het is nog even wachten tot ze hun nieuwe plaat kunnen voorstellen tijdens een liveshow.

Tieltenaren Dennis Desmet en Filip Vande Walle vormen samen met Simon Blanchaert (Drongen) en Steven Fauconier (Zulte) al tien jaar de rockband Hands off the Barmaid. “Ik had met Arrivé voordien ook al een bandje met enkele huidige leden”, vertelt zanger en songwriter Dennis Desmet (33). “Arrivé richtte zich half op covers en half op eigen werk. Na een luwe periode hebben we onze naam veranderd omdat we klaar waren voor een nieuwe start. Hands off the Barmaid richt zich volledig op eigen geschreven werk.”

De naam van de groep kent zijn oorsprong in Tielt. “We zochten een grappige en opvallende naam voor onze band. In café De Keet zagen we achter de toog een bordje hangen met ‘Hands off the Barmaid’. De titel klonk leuk en lag goed in de mond”, stelt Dennis.

Voor de vriendengroep is muziek maken een echte hobby. “We werken allemaal voltijds en na onze uren maken we met ons bandje leuke muziek. In 2014 brachten we onze eerste plaat ‘Life’s Little Luxuries’ uit. Voor deze opnames sprokkelden we geld bij elkaar door het opnemen van een no-budget demo-cd ‘Sounds From the Basement’ in onze repetitiekamer. In 2015 hadden we een drukke agenda met als hoogtepunten het optreden in het bekende café de Kinky Star in Gent en we stonden ook op het podium tijdens Melkrock Tielt.”

Nieuw leven

Nadien kende de muziekgroep een kalmere periode tot 2019. “Tussen 2015 en nu zijn maar liefst zes telgen geboren, verdeeld over verschillende bandleden. Hierdoor was er minder tijd voor repetities en aangezien die kleine gasten veel tijd en energie vergen, bleef de inspiratie wat achterwege. Daarom duurde het lang vooraleer we een tweede album maakten.”

“Sinds 2019 hebben we weer een vaste drive te pakken en repeteren we opnieuw in de studio. De nieuwe plaat krijgt daarom de toepasselijke titel ‘The Point Of No Return’. De titel zat al langer in mijn hoofd en is gelinkt aan het ouderschap en aan de nieuwe fase in ons leven en in onze band. De plaat is in twee keer opgenomen. Een deel in het najaar van 2019 en het volgende deel in maart 2020. Door corona had de tweede reeks opnames vertraging en kunnen we het album nu pas lanceren.”

Houden van repeteren

“We houden er gewoon van om te repeteren. We gingen al een tijdje niet meer zo frequent op café, maar spraken af in onze repetitieruimte. Ook gewoon om veel te babbelen en af en toe wat te spelen. Het is onze nieuwe manier van uitgaan”, verklaart Dennis.

Dennis haalt zijn inspiratie voor zijn teksten uit het dagdagelijkse leven. “Ik kan zelf moeilijk teksten maken. Ik heb altijd een insteek of werktitel nodig. Vanuit de titel schrijf ik dan mijn verhaal en link ik thema’s. Ik kijk erg op naar songwriters zoals Luc De Vos en Wannes Capelle. En als het wat zwaarder mag zijn, dan is Tool mijn grote favoriet. De muziek die wij brengen, kan je onderbrengen onder de grote noemer rockmuziek, maar er kan evengoed een bluesy of funky nummer in ons werk terug te vinden zijn. Dat is enerzijds speciaal, maar daardoor wordt onze muziek niet saai. Deze mix vind je ook terug in de hoes van ons nieuwe album. Op die hoes staat een grote pot saus met kruiden. ‘Nog een beetje kruiden in de saus, eens goed roeren en ons nummer is klaar’, is wat onze bassist Simon dikwijls zegt”, horen we bij Dennis.

Focus op vinyl

De plaat komt op verschillende manieren uit, maar de nadruk ligt op de vinylplaat. “Later zal onze muziek ook beschikbaar zijn op Spotify, maar ik heb zelf graag iets tastbaars. We trekken volop de kaart voor de vinylplaat. De cd zit al een tijdje in een neerwaartse spiraal. Niet iedereen heeft nog een cd-speler in huis. We zullen cd’s uitgeven, maar de echte liefhebbers verkiezen de vinylplaat. Die heeft toch nog altijd meer charme dan een cd. Hoewel we nu eigenlijk merken dat in onze voorbestellingen ongeveer evenveel cd’s als vinylplaten besteld zijn.”

De nieuwe plaat kan je bestellen op de website. “Iedereen die een voorbestelling geplaatst heeft, kreeg een duoticket voor onze live show en de voorstelling van ons album. Momenteel weten we nog absoluut niet waar we de voorstelling kunnen houden en wat de maatregelen zullen zijn. We hebben ook nog geen datum kunnen prikken. Onze eerste cd hebben we voorgesteld in café De Nachtwacht in Tielt. We mikken en hopen op de zomer”, besluit Dennis.

(TV)

www.handsoffthebarmaid.be

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.