Symbiose tussen klarinet en orgel in de Roeselaarse O.L.Vrouwekerk

Kevin Casteleyn: “Klarinet was direct mijn instrument.” (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Kevin Casteleyn: “Klarinet was direct mijn instrument.” (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

In het kader van het Internationaal Orgelfestival Adriaen Willaert brengt klarinettist Kevin Casteleyn (27) op zondag 4 juli in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, in samenspel met orgelist Ludo Geloen, een gevarieerd programma.

Deze volbloed Roeselarenaar is de oudste van twee en komt uit een heel muzikale familie. Zijn moeder, de vaste organiste van de O.L.Vrouwekerk, speelt naast orgel ook dwarsfluit. Zijn zus is violiste en zijn vader bespeelt net als zijn grootvader klarinet. “Dit gaat dus over drie generaties klarinettisten”, merkt Kevin op. “Samen met mijn vader speel ik al jaren bij het Claribel Clarinet Choir Guido Six.” Geert en Kevin zijn lid van het Gildemuziek.

Kevin startte op achtjarige leeftijd met klarinetlessen bij Hilde Balcaen in de Stedelijke Academie. Hij doorliep zijn middelbaar in de Broederschool, trok daarna naar het Lemmensinstituut waar hij zijn masterdiploma haalde en specialiseerde zich verder in kamermuziek in Luik. “Daarna trok ik naar Tilburg om me verder bij te scholen. Elke masterstudent krijgt er een budget dat je op muzikaal gebied kunt spenderen. Hiermee ben ik een paar keer naar Parijs getrokken en speelde ik een wedstrijd in Moskou, waar ik de halve finale bereikte.”

Kevin is freelancer bij tal van orkesten, waaronder Brussels Philharmonic en de Muziekkapel van de Gidsen. “Als leerkracht ben ik momenteel nog deeltijds actief in de kunstacademie van Poperinge en verder dirigeer ik de Bellegemse harmonie Sint-Leonardszonen. Sinds januari 2021 ben ik verbonden aan de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht.”

Droom in vervulling

Hiermee ging voor deze getalenteerde klarinettist een langgekoesterde droom in vervulling. “Tijdens mijn studies was dit een doel op zich. Ik heb altijd met veel plezier gestudeerd, veel opgeofferd en haalde een steeds hoger niveau. Ik voelde dat de vingers meewilden en dat het goed klonk, maar uiteindelijk moet je het nog waarmaken. Je moet gedisciplineerd elke dag spelen om je topniveau te houden. Eigenlijk is dit vergelijkbaar met topsport.”

“Klarinet was direct mijn instrument. Nog steeds zie ik mijn vader elke dag oefenen en als kind boeide mij dat enorm. Ik speel alle genres graag. Uiteraard heb ik voor audities vaak Mozart gestudeerd. Debussy is ook heel mooi. Daarnaast geniet ik ook wel van de muziek die ik dirigeer met de harmonie van Bellegem. Hits van het moment zijn moeilijker te vinden omdat er overal arrangementen moeten van gemaakt worden..”

Hoogtepunten maakt Kevin eigenlijk voortdurend mee. “Op het moment zelf besef je dat soms niet. Vooral mijn toetreding tot de muziekkapel geeft mij veel voldoening. De orkesten bij defensie zijn internationaal befaamd. Als er hoogwaardigheidsbekleders in België ontvangen worden, zijn het vaak muzikanten van één van die muziekkapellen die voor de muziek instaan. Spelen op ambassades of militaire diensten staan ook vaak op het menu en af en toe trekken we naar het buitenland. Het is geen 9 to 5 job, flexibiliteit is een noodzaak. Ik oefen elke dag minstens anderhalf uur. Als militair moet je ook fit blijven. Ik ga op regelmatige basis lopen. Tijdens de corona heb ik veel gewandeld. Anders heb ik weinig tijd voor hobby’s.”

“Hoe meer noten een stuk telt, hoe liever ik het speel. Stress voor het optreden van zondag heb ik niet. De O.L.Vrouwekerk voelt voor mij heel vertrouwd. Er staat een sonate van Saint-Saëns op het programma, een canzonetta van Pierné, iets van Molter op kleinklarinet en een romance.”

Dit concert vindt plaats op 4 juli van 16 tot 17.30 uur in de O.L.V-kerk, Sint-Hubrechtstraat.

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier