Superfan Martin (54) uit Wevelgem koopt jas van André Hazes Junior

Martin Van Lierde is trots op zijn unieke jas.© CLL
Martin Van Lierde is trots op zijn unieke jas.© CLL
Christophe Lefebvre

Je hebt fans, je hebt die-hards en dan heb je Wevelgemnaar Martin Van Lierde (54). Hij is superfan van André Hazes en zette die reputatie extra in de verf met de aankoop van een unieke jas, speciaal voor André junior gemaakt. “Er bestaat er maar één van en hij werd ook maar één keer gedragen. Nu hangt hij hier in mijn collectie”, glundert Martin.

Wevelgemnaar Martin Van Lierde (54) volgt al sinds jaar en dag het reilen en zeilen van de Nederlandse familie Hazes en mag zich ondertussen ook al vriend aan huis noemen. Hij verscheen reeds op tv, is in normale tijden een vaste gast bij concerten en zowel André als André Jr. kenden Martin bij zijn voornaam. “Ik volg de familie al meer dan 18 jaar en uiteindelijk beginnen ze je dan gewoon meer als vriend dan als fan te bekijken. Voor mij zijn en blijven het formidabele mensen die dan ook nog eens waanzinnig sterke muziek maken.” De Wevelgemnaar bouwt al lang aan zijn Hazes-collectie, een unieke verzameling met al even unieke objecten. “Een deurklink van het huis van André of de shirt van zijn allereerste optreden? Het ligt hier allemaal”, klinkt het trots. “Dat zijn stukken die je nergens anders gaat vinden en die voor mij alvast van onschatbare sentimentele waarde zijn.”

Pronkstuk

En toch kon Martin afgelopen week een item bemachtigen die de lat nog wat hoger legt. “André Jr. liet een jas ontwerpen met daarop een schilderij van zijn vader. Het werd door een Nederlandse artiest vereeuwigd en door de zanger in ontvangst genomen een tweetal jaar terug. Ik had al verschillende keren een poging ondernomen om het te kopen, maar André Jr. weigerde keer op keer. Hij droeg het trouwens ook maar één keer, tijdens zijn optreden op Dutch Valley. Maar enkele dagen terug kreeg ik uit het niets een telefoontje, of ik de jas toch wilde overnemen. Natuurlijk greep ik meteen mijn kans. André Jr. had besloten het toch van de hand te doen om de opbrengst te schenken aan een fonds dat steun levert aan geluidstechnici. Zij zitten sinds het begin van de coronapandemie zonder werk en hebben het moeilijker en moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Dit is één van de pronkstukken van mijn collectie en zal nooit nog worden verkocht, daar kun je prat op gaan”, besluit Martin Van Lierde. (CLL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.