Studio Orka brengt met Radi’o Zoutloos een luisterspel voor woon-zorgcentra

© Yvan Mahieu
© Yvan Mahieu
Redactie KW

Zoutloos van Studio ORKA ging in 2014 in Oostende in première, en toerde vervolgens langs tientallen woon-zorgcentra in Vlaanderen en Nederland. De afgelopen maanden herschreef Studio ORKA de originele voorstelling naar een ontroerend en hilarisch luisterspel: Radi’o Zoutloos. Het luisterspel wordt uitgezonden op Radio Melinda in de woon-zorgcentra, en gaat nadien ook naar ziekenhuizen, jongereninstellingen, scholen en het reguliere publiek.

“Tijdens de eerste lockdown kwamen de Oostendse culturele partners bij elkaar”, klinkt het bij Liv Laveyne van De Grote Post. “Er werd onderzocht hoe kunst een maatschappelijke bijdrage kon leveren in deze moeilijke tijden. Hoe kon een kwalitatief cultureel aanbod gebracht worden naar de bewoners van woonzorgcentra, afgesloten van de buitenwereld? Vanuit de partners rees toen de idee om hen te verrassen met cultuur ‘aan huis’. Buiten aan de centra traden zo tal van artiesten op voor bewoners en personeel, die alles vanachter het raam konden volgen.”

“We zijn ondertussen een jaar verder en de situatie noopt nog steeds tot een ‘buiten de grenzen treden’ richting publiek. In december kwamen De Grote Post, TAZ en kleinVerhaal opnieuw bijeen om een project te bedenken voor de woon-zorgcentra, en deze keer bij uitbreiding ook voor ziekenhuizen, jongereninstellingen, scholen en het reguliere publiek.”, gaat Liv verder.

“Wat kon ditmaal wél binnenskamers, zonder dit ook fysiek te doen: een luisterspel. Vanuit dit idee volgde al snel: ‘Wat als Studio ORKA zijn voorstelling Zoutloos zou vertalen naar een luisterspel … een beetje zoals Het Koekoeksnest, het radiofeuilleton op Radio 2, maar dan in een hedendaags jasje …”

Originele cast

De voorbije weken toverde Studio ORKA Zoutloos om tot het luisterspel. Het scenario werd herschreven, de personages opnieuw omarmd, de scènes ingedeeld. De opnames vonden plaats in cultuurcentrum De Grote Post. De originele cast van Zoutloos brengt nu Radi’O Zoutloos tot leven: Dominique Van Malder, Ilse De Koe, Steven Beersmans, Tania Van der Sanden, Julie Delrue. Verteller van dienst is Joris Hessels.

Ook Melinda FM stapte enthousiast mee aan boord, deze lokale radiozender zal de zes afleveringen gespreid over twee weken uitzenden speciaal voor de rusthuisbewoners. Ook Radio Noordzee zal het luisterspel uitzenden.

Radi’O Zoutloos gaat op 28 februari in premiere in Oostende. Alle bewoners en personeel van de woon-zorgcentra en ziekenhuizen, leerlingen en publiek zullen vanaf dan gedurende zes afleveringen van circa 15 minuten het wel en wee van een nest prettig gestoorde mensen in een rusthuis kunnen volgen. Telkens de zondag nadien kan je de drie voorgaande afleveringen nog eens beluisteren via de website van De Grote Post. Op 21 maart, De Dag van de Zorg, kan je Radi’O Zoutloos integraal beluisteren via www.degrotepost.be/radiozoutloos . Daarna gaat Radi’O Zoutloos op tournee langs andere culturele centra in Vlaanderen.

(GLO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.