‘Songs of Farewell’ voor afscheidnemend dirigent Roeselaars Kamerkoor Bart Naessens

Bart Naessens blikt terug: “Als ik toch een hoogtepunt mag kiezen, ga ik voor het Requiem van Brahms. Pure magie!” © Stefaan Beel
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

Op zaterdag 30 en zondag 31 oktober brengt het Roeselaars Kamerkoor een uitzonderlijk dubbelconcert met een Requiem onder leiding van hun afscheidnemend dirigent Bart Naessens, terwijl kun nieuwe artistieke leider Kevin Hendrickx het toepasselijke ‘Songs of Farewell’ voor zijn rekening neemt.

Muzikale duizendpoot Bart Naessens (40) heeft een rijk profiel als klavecinist en organist en dirigeerde in het voorjaar zijn operadebuut bij Opera Vlaanderen. Hij is docent aan het Brussels Koninklijk Conservatorium en nam op 1 mei in zijn thuisstad Brugge, de functie van directeur van het Conservatorium op zich. Bart dirigeerde het Roeselaars Kamerkoor de voorbije dertien jaar naar heel wat muzikale hoogtepunten. “Ik ben opgegroeid in een katholiek gezin waar het zondags kerkbezoek heilig was”, vertelt Bart, gehuwd met sopraan Amaryllis Dieltiens en fiere papa van Robbe (9) en Rubina (6). “Daar heb ik het orgel leren kennen. Een instrument dat mij altijd is blijven fascineren. Het oefende een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij uit en dat heeft mij nooit meer losgelaten. Het was en blijft mijn eerste liefde. Ieder orgel is anders en spreekt haar eigen verhaal en eigenheid.” Buiten zijn professionele bezigheden luistert Bart eigenlijk weinig naar muziek. “Ik speel graag en ben er ontzettend vaak mee bezig maar kan ook enorm genieten van de stilte.” Misschien is het daarom dat Bart in zijn beperkte vrije tijd vaak naar de sterren kijkt. “Ik ga graag uit eten, geniet van wandelen en ben daarnaast amateur-astronoom. In domein Beisbroek heb ik een stuk van mijn jeugd doorgebracht.“

Veel voldoening

“Als ik moet kiezen uit componeren, musiceren, doceren of dirigeren, ga ik voor het laatste. Werken met mensen en samen resultaten bereiken, is het mooiste wat er bestaat. Toen Hans Vandaele in 2008 stopte bij het Roeselaars Kamerkoor, nam ik met heel veel goesting zijn taak over. Op dat moment had ik het ook al druk, maar werkterreinen verleggen zich vaak. Plannen is één van mijn talenten en prioriteiten stellen is het logische gevolg. Soms moet je bewust zaken links durven laten liggen. In mijn leidinggevende functies ben ik echt wel gegroeid. Ik kan goed delegeren en andere mensen dingen laten uitvoeren. Ik schep er plezier in als ze dat elk op hun manier heel goed doen. Ik kan goed loslaten en toch de teugels blijven vasthouden.”

Het Roeselaars Kamerkoor is een hechte groep die streeft naar topprestaties

“Het Roeselaars Kamerkoor was mijn hobby. Ik dirigeer dolgraag amateurgezelschappen en haal er ongelooflijk veel voldoening uit als het beoogde resultaat uitkomt. De vibe met deze liefhebbers voelt enorm bevredigend. De concerten die ik met dit koor heb mogen uitvoeren, zijn stuk voor stuk uniek te noemen. Als ik er toch een hoogtepunt mag uitkiezen, ga ik voor het Requiem van Brahms. Pure magie.”

De leden van het RKK zijn volgens Bart allemaal heel kritisch. “Ze nemen geen genoegen met de middelmaat en streven echt wel naar topprestaties. Iedereen engageert zich daarvoor. Ze hebben het misschien zelf niet altijd door, maar het is een heel hechte groep die elkaar naar een hoog niveau stuwt. Ook hier heb ik de voorbije jaren veel bijgeleerd. Dat is trouwens de essentie van dirigeren.” De toekomst van deze getalenteerde artistiek leider ligt bij grote en internationale dirigeerproducties. “Ik heb mij net geëngageerd bij B-Rock Orchestra. Een barokinitiatief dat met gastdirigenten werkt en elk jaar een veertigtal concerten geeft in binnen- en buitenland. Mijn uitdagingen liggen bij kamermuziek, grote producties en nog meer opera. Ik heb net Purcell’s opera ‘Dido & Aeneas’ mogen dirigeren bij de opera van Vlaanderen en dat smaakt naar meer. De liefde voor deze ultieme kunstvorm is er altijd geweest. Alles komt er samen. Woord, beeld én muziek.”

Afscheid nemen

“Samen met de Coalitie van goede wil, stonden we in deze tijd van afscheid nemen graag even stil bij de vele schitterende initiatieven die de noden van veel mensen uit onze maatschappij proberen te verlichten. Muziek is hiervoor het ideale bindmiddel. Echte schoonheid ligt verborgen in eenvoud, puurheid en naakte emotie. Het ligt dan ook voor de hand dat ik voor mijn laatste concert het trouwe RKK-publiek wil meenemen naar het post-romantische en impressionistische Parijs met muziek van Maurice Duruflé. Een moment in de muziekgeschiedenis waar persoonlijke reflectie en artistieke knowhow zoeken naar authenticiteit en liefde. Zijn Requiem, waar hij zich baseerde op de Gregoriaanse Missa pro Defuncties, is prachtig en ademt één en al optimisme uit. Genieten is de boodschap.”

Dit dubbelconcert van het RKK met alt Anita Dür, bariton Werner Van Mechelen en Jan Vermeire op het orgel vindt plaats op zaterdag 30 oktober om 20 uur en op zondag 31 oktober om 16 uur in de Sint-Michielskerk. De opbrengst gaat naar vzw De Kerit en TOV. Reeds aangekochte kaarten van het passieconcert in maart, kan je omruilen.

Tickets kosten in vvk 22 euro, add 24 euro en met je vrijetijdspas betaal je de helft.

Reserveren of omruilen kan via info@roeselaarskamerkoor.be, 0474 28 79 96.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.