Singer-songwriter Elvira Lawson uit Roeselare brengt debuutsingle uit

Elvira Lawson: “Muziek werkt als therapie voor de ziel.” (gf)
Elvira Lawson: “Muziek werkt als therapie voor de ziel.” (gf)
Redactie KW

Voor Elvira Lawson (23) is de coronacrisis geen excuus om stil te blijven zitten. Integendeel, ondanks alle beperkende maatregelen heeft ze de afgelopen maanden alles in het werk gesteld om haar allereerste single ‘Loud & proud’ uit te brengen. “Het was niet gemakkelijk om mijn angsten en twijfels te overwinnen, maar ik heb ze allemaal losgelaten in een nummer dat me moed inspreekt.”

Hoewel ook Elvira de coronacrisis af en toe als een lastig jaar heeft ervaren, vond ze dankzij muziek een manier om met de situatie om te gaan. Net in deze periode heeft ze de kans gekregen om zichzelf beter te leren kennen en om op die manier te kunnen groeien met muziek: “De klassieke wijsbegeertes hebben me al altijd geboeid, want de hele moderne westerse maatschappij vloeit daaruit voort. Met retoriek wil ik graag zelf mensen kunnen helpen. Daarom twijfelde ik niet om rechten te studeren aan de Kulak en KU Leuven.” Hoewel Elvira het erg druk heeft met haar studies, wil ze altijd ruimte maken voor muziek: “Voor mij is het veel meer dan slechts een uitlaatklep, het is mijn grote passie.”

Op vrijdag 23 april brengt ze haar allereerste single ‘Loud & proud’ uit onder de artiestennaam Majé, haar derde naam. De Belgische zangeres en pianiste met Togolese roots koos doelbewust voor die naam: “Majé is afgeleid van het Togolese madjé , wat gratie betekent. Majé is zeg maar een beetje mijn alter ego. Via ‘haar’ kan ik mijn emoties en gedachten kwijtschelden die ik in de dagelijkse realiteit niet zomaar kan uiten. Die ambivalentie zal dan ook te horen zijn in mijn eerste album. Mijn debuutsingle ‘Loud & proud’ is alvast een voorproefje voor wat nog zal volgen.”

Muziek begeleidt Elvira al haar hele leven: “Het betekent veel meer dan louter een escapistische neiging. Toen ik tien jaar was, leerde ik pianospelen in de muziekschool. Telkens wanneer ik een ‘fout’ maakte, creëerde ik een andere melodie. Mijn eerste muziek ontstond dus uit de ‘foutjes’ die ik maakte”, lacht ze.

“Stel jezelf geen grenzen, ga ervoor”

Op die manier ontstond dan ook op haar dertiende haar eerste liedje en vanaf dat moment schreef Elvira het ene nummer na het andere. Ze volgde enkele maanden zangles aan de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten in Roeselare, maar moest stoppen doordat de combinatie met haar eerste jaar aan de universiteit een te hectisch schema opleverde. Toch bleef de passie standhouden en begin september 2019 zong ze dan ook in het voorprogramma van André Hazes Jr. op Koekelare Leeft en kon ze het publiek bekoren met bekende nummers als ‘Stand by me’ van Ben E. King en ‘Valerie’ van Amy Winehouse.

Inspiratie

De coronacrisis heeft Elvira helemaal niet als negatief ervaren. Integendeel, ze heeft nu namelijk meer tijd en ruimte voor muziek: “Tijdens de verschillende lockdowns heb ik heel wat inspiratie opgedaan. Op sociaal vlak is het natuurlijk een mindere tijd, maar op muzikaal vlak is het heel inspirerend. Ik heb veel meer tijd om stil te staan bij een bepaald concept en bovendien krijg ik de kans om mezelf verder te ontwikkelen. Ik reflecteer over wie ik ben en over wat ik in het leven wil bereiken. Al die gedachten pen ik neer, als therapie voor de ziel.”

Pas in de lockdown in het najaar besloot Elvira de sprong te wagen als singer-songwriter: “Ik durfde eerst niet naar buiten te komen met mijn muziek, omdat ik zodanig kritisch was voor mezelf. Maar op een avond in november vorig jaar zei ik tegen mezelf: ‘zal je je hele leven blijven wachten?’ Toen besefte ik dat het juiste moment niet op zich laat wachten. Niemand is perfect, dus waarom zou ik dat dan van mezelf verwachten? Het was een heel leerproces, maar ik zag in dat onzekerheid mij nergens brengt en mijn groei enkel in de weg staat. Dat is precies wat ik met mijn eerste single ‘Loud & proud’ wil benadrukken: angsten en onzekerheden in de ogen kijken en er een nieuwe betekenis aan geven. Ik zeg het verleden vaarwel en focus me op het heden en de toekomst.”

Met haar afro-r&b-song komt Majé vernieuwend en origineel uit de hoek. Ze hoopt ook anderen te inspireren om hun groeiproces te omarmen: “Ik heb geleerd dat je je eigen leven in handen hebt en dat alleen jijzelf de grenzen van je dromen bepaalt. Als je iets voor ogen hebt, ga er dan voor. Zolang je het niet probeert, weet je niet waar het je naartoe kan leiden.”

Glitter en glamour

Bij haar single hoort ook een gepaste videoclip. Voor die opnames schakelde Majé lokale artiesten in. Zo werd de clip gefilmd en gemonteerd door Brusselaar Loïc Meulenberg en Gentenaar Jos Kemme, die onder meer actief is bij Radio Ruit. De Antwerpse styliste en ontwerpster Séraphine Boyeleba Balehen van Séraphine×Designed creëerde een unieke jurk voor de clip en de spokenwordartieste Elise Kiambi zorgde voor handgemaakte oorringen. De Kalmthoutse heide op de grens Antwerpen-Nederland vormt het decor voor de muziekvideo. Voor de productie van de single werkte Majé samen met Hazel Halle.

“Het leven van een artieste is hard werken”

“Toen ik besloot om mijn eerste single uit te brengen, was ik toch wel wat zenuwachtig. Er komen namelijk heel veel dingen bij kijken. Het leven van een artieste is helemaal niet zoals ik het me vroeger had voorgesteld. Het is niet enkel glitter en glamour”, lacht Elvira. “Het is hard werken en vooral jezelf uit je comfortzone halen”, lacht Elvira.

Behalve het feit dat ze nog van plan is een debuutalbum uit te brengen, heeft Elvira nog geen idee wat de toekomst zal brengen. Ze weet alleen dat ze wil streven naar datgene wat haar gelukkig maakt en dat ze met ‘Loud & proud’ een stapje dichter komt bij de persoon die ze wil zijn: “Soms ben ik wel bang voor wat zal komen, maar daar probeer ik zo weinig mogelijk bij stil te staan. Zoals de Latijnse leuze luidt: ubi volentia est, via est of ‘waar een wil is, is een weg’.” (Sofie Missiaen)

Info: volg Majé op Facebook, Instagram, YouTube en Spotify. Het nummer beluisteren kan hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier