Rik Denys maakt weer muziek na zware revalidatie: “De songwriter is herboren”

Ricky!Boy, alias Rik Denys, in zijn muziekkamer: “Ondanks mijn beperkingen ben ik nog altijd wie ik was.”© EF
Ricky!Boy, alias Rik Denys, in zijn muziekkamer: “Ondanks mijn beperkingen ben ik nog altijd wie ik was.”© EF
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

Als er één muzikant in de Week van de Belgische Muziek een trofee verdient voor doorzettingsvermogen, dan is het wel Rik Denys uit Poperinge. Hij speelde op Marktrock Leuven en het Brugse Cactusfestival en schreef nummers voor Yasmine en Els de Schepper. Vier jaar geleden kreeg Rik twee hersenbloedingen, maar hij kwam terug en brengt nu als als Ricky!Boy zijn eerste instrumentaal nummer uit: Stranger on a Shore.

Het muziekverhaal van Rik Denys begon al op 16-jarige leeftijd. “Ik leende toen een gitaar van een vriendin van mijn zus en de trein was vertrokken. Alle groepen waarin ik speelde met onder andere David Poltrock, Dominiek Pattyn, Bart Doise en Jeroen Vanryckeghem waren mooie ervaringen: Echo of Life (begin jaren 80), The Boondocks (1992 tot 1996) en BABEL (2000-2001). Met deze laatste speelden we in de zomer van 2000 op Marktrock in Leuven: dat was een fenomenale belevenis. We kwamen te vroeg, dat heeft de tijd na ons bewezen. Toen was Vlaamse poprock nog niet hip en trendy. Ik was ook gitarist bij Dokter Vroman (2007-2008).”

Het leven van Rik werd door twee opeenvolgende hersenbloedingen in december 2016 volledig hertekend. “Waar ik aan mijn eerste hersenbloeding enkel een spraakstoornis overhield, kon ik na de tweede niet meer zelfstandig eten en drinken.”

Begeleider in De Lovie

“Gelukkig kreeg ik veel hulp van mijn vrouw Trees ( Verdonck, red .) die zorgcoördinator is in een Poperingse basisschool. Zonder haar stond ik niet eens half zo ver als vandaag. Zelf werkte ik toen als begeleider gehandicaptenzorg in De Lovie, waar ik nu gelukkig nog zes uur aan de slag ben.”

Zingen zit er dus voor Rik niet meer in, maar muziek is een microbe die je niet loslaat. “David Poltrock (onder andere bandlid van De Mens en ook componist en producer, red.) is een vriend van mij en stelde voor om teksten te schrijven, maar het was te confronterend omdat ik niet meer kon testen of ze wel goed bekten. Ik ben toen beginnen werken met Ableton, software voor muziekproductie, er ging een nieuwe wereld voor me open. David hoorde stukken waar ik mee bezig was en pikte er enkele uit en vroeg me daarop te concentreren. Het instrumentaal nummer Stranger on a Shore is daar het resultaat van. De zanger in mij is eind 2016 jammer genoeg gestorven, maar de songwriter is duidelijk herboren.”

“De zanger in mij is eind 2016 jammer genoeg gestorven”

Als we vragen of hij een dichtbundel niet ziet zitten, fonkelt er iets in zijn ogen. “Ik ben een soort levensverhaal aan het schrijven, maar er zijn zeker honderd thema’s die ik nog niet aangeraakt heb. Niet meteen voor morgen.”

Wanneer we willen weten waarom hij voor de artiestennaam Ricky!Boy, eerder iets voor een boysband, koos, komt de oude vertrouwde schalksheid van Rik weer naar boven. “Eigenlijk noemde bassist Bart (Doise, red.) me vroeger altijd al Ricky Boy. Ook al bestaat er een gelijknamige rapper, eigenlijk zijn we misschien wel dé boysband als je ons samen ziet: producer David Poltrock, fotograaf Alex Vanhee en kunstenaar Sven Verhaeghe, die de hoes ontwierp. We kunnen zo de baan op.”

Niet totaal verloren

Toch is Rik niet verbitterd. “Er zijn veel mensen die niet meer kunnen doen waar ze vroeger van hielden. Daar heb ik sedert mijn beroertes ook aandacht voor. Ik leef met een slikstoornis, heb zenuwpijnen en praat heel moeilijk. Toch heb ik die single niet gemaakt om succes te hebben. Ik wil gewoon weer tonen aan de buitenwereld dat ik niet totaal verloren ben. Ondanks mijn beperkingen ben ik nog altijd wie ik was en zie ik de toekomst hoopvol tegemoet.” Uit zijn kinderen, die op kot zitten in Gent, haalt Rik ook veel vreugde. “Mijn dochter Emma speelt heel behoorlijk gitaar, luistert naar dezelfde muziek en komt zelfs af met goeie muziekvoorstellen. Mijn zoon Bram heeft een andere smaak en dat maakt het boeiend. Af en toe ontdekt hij een pareltje van weleer, zoals Black Sabbath.”

‘Stranger on a Shore’ van Ricky!Boy te beluisteren via Spotify en Deezer en te koop (1,29 euro) via iTunes en Amazon.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.