Rapper FRISHJN debuteert met ‘De Schetsinge’

We zien Odiel Benoot (Frishjn) en zijn beatproducer Hannes Barzeele (Barrieclaat).© focus.bysarvar
We zien Odiel Benoot (Frishjn) en zijn beatproducer Hannes Barzeele (Barrieclaat).© focus.bysarvar
Redactie KW

West Vlamschen hiphop, da bloast in je kop. Het is een zinsnede uit het rapnummer ‘De Schetsinge’ van FRISHJN. Het alter ego van Odiel Benoot (21) loste op paaszondag zijn eerste nummer. De beats komen van zijn kameraad Hannes Barzeele, beter bekend als Barrieclaat.

Odiel Benoot woont in de Kleikouter in De Klijte. Hij studeert kinesitherapie aan de UGent en is de zoon van Guy Benoot (56) en Isabelle Pauwels (53). Zijn broer heet Victor (27). Het grootste deel van zijn jeugd bracht hij door in Ieper, op de middelbare schoolbanken van het college, waar hij afstudeerde in de richting latijn-wetenschappen en in de Scouts, waar hij nog steeds leider is. “Mijn meeste vrienden komen ook uit Ieper”, vertelt Odiel, die al sinds zijn kindertijd naar hiphop luistert. “In het begin was ik vooral fan van de mainstream artiesten, maar gaandeweg begon ik de West-Vlaamse hiphop meer te appreciëren. In mijn vrije tijd rapte ik al af en toe met vrienden, maar dat was eerder ludiek. Nu wilde ik het serieuzer aanpakken en ik besloot om solo een eerste nummer op te nemen.”

Voor de herkomst van de naam FRISHJN neemt Odiel ons mee naar een anekdote uit het uitgaansleven. “Ik zat buiten in de laadbak van een pick-up vlakbij mijn stamcafé Defoo, waar ik ook bijklus als barman. Plots kwam er een onbekende kerel naast me zitten en die zei dat ik er ‘fris’ uitzag, in het West-Vlaams ‘je ziet er een frishjn uit’. Dat vond ik goed klinken.”

Opgenomen in Gent

Op paaszondag lanceerde FRISHJN met ‘De Schetsinge’ zijn eerste nummer. “In de eerste strofe introduceer ik mezelf en wat ik allemaal doe met mijn vrienden. Ook Dries, de bekende cafébaas van Defoo, krijgt een rol in de clip. Verder zijn er onder meer opnames in de binnenstad, de graffitistraat en het Citadelpark. De clip is volledig in mijn studentenstad opgenomen.”

De beat is van de hand van Hannes Barzeele, beter bekende als dj en producer Barrieclaat uit Veurne. “Hannes en ik zijn al sinds het derde middelbaar twee handen op één buik. De beat is gigantisch zwaar, een beetje donker getint en heeft een dikke bas. Er is ook een ondertoon van techno, de stijl waar Hannes voor bekend staat. Via Hannes kwam ik voor het opnemen van de clip terecht bij Saidsarvar Saïdmukhamedov. Via een andere kameraad Lou Cherchye konden we de studio van zijn vader gebruiken om de audio op te nemen. Ik heb me dus laten omringen door professionals.”

Na het droppen van het nummer op YouTube stroomden de reacties binnen. “Zelfs mijn oma van 84 was aan het headbangen. Ze vond het goed, ook al is het niet meteen haar genre. De meeste reacties kwamen echter van generatiegenoten en die waren overweldigend. Mijn telefoon stond niet stil. Het deed wel deugd, want vooraf was er wat stress. Ik twijfelde een beetje, zal ik nog wel durven buitenkomen? Maar na alle positieve feedback heb ik toch een goeie gedronken”, lacht Odiel, voor wie dit duidelijk smaakt naar meer. “Ik wil graag nog verdere stappen ondernemen, maar tegelijk niets forceren. Het is een hobby en het is niet de intentie om beroemd te worden. Lukt dat wel, dan is dat mooi meegenomen. Ik wil mezelf niet te veel druk opleggen en nu zijn mijn studies prioritair.”

Ondanks die nuchterheid durft Odiel ook dromen. “Mijn stoutste droom is een collab (een samenwerking, red.) met een van de West-Vlaamse grootheden à la Grafgravers, Feesters of Low G. Het zou ook fijn zijn als mensen me op straat aanspreken. Niet zozeer voor een foto, maar gewoon voor een complimentje. In de verre toekomst droom ik ook nog van optredens. Maar daar is het nog veel te vroeg voor, aangezien ik nog maar één nummer maakte”, aldus nog Odiel. (API)

Je kan FRISHJN volgen op Facebook en Instagram, zijn nummer ‘De Schetsinge’ is te beluisteren via YouTube.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.