Ramona uit Blankenberge covert ‘Porselein’: “Yasmine mag nooit vergeten worden”

Ramona wil later graag ook een album met eigen liedjes uitbrengen. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De Blankenbergse zangeres Ramona Van de Vyver bracht zopas haar eerste single uit. Dat ze koos voor een cover van Yasmine, is geen toeval: ze is al jaren Yasmine haar allergrootste fan. “Dit is een ode aan een fantastische zangeres die nooit vergeten mag worden.”

Ramona Van de Vyver (41) was een tijdje geleden nog te zien in Vanity Plates, een VTM-programma over Vlamingen met bijzondere nummerplaten. De Blankenbergse is al jaren een vurige fan van Yasmine en wijdde thuis een klein privémuseumpje aan haar idool.

Eigen album

“Mijn versie van ‘Porselein’ is een ode aan haar. Waarom dat nummer? Het is haar bekendste, en het geeft ook heel goed weer hoe Yasmine was: gevoelig en fragiel”, aldus Ramona, die in de toekomst graag een album met eigen liedjes wil uitbrengen. Ze gaat daarvoor in zee met producer Freddy Danay, die zelf in het najaar te zien was in The Voice Senior. “Ik droom van een professionele zangcarrière”, aldus Ramona.

Starstruck na ontmoeting

Ramona ontmoette haar idool, die in 2009 uit het leven stapte, ooit in Blankenberge. “In de zomer van ‘95 kwam ze hier in de Free Record Shop haar nieuwe single ‘Ik tover jou’ promoten. Toen ik in de rij stond voor een gesigneerd exemplaar, haalde ze me plots onverwachts uit de rij”, vertelt Ramona, die als vijftienjarig meisje danig onder de indruk was. “Ze vroeg me of ik altijd zo’n stille was”, glimlacht ze. “Maar ik was helemaal starstruck: plots zat mijn grote idool daar op nog geen halve meter van me.”

Opgepikt door radio

Ramona is er nu 41, en nog altijd even dol op haar jeugdidool. Ze vereeuwigde Yasmine zelfs in een tatoeage. “Het is zeker niet mijn bedoeling om een tweede Yasmine te zijn. Yasmine was uniek. Maar ik wil dat ze nooit vergeten wordt, en daarom zing ik haar liedjes. De mensen zeggen me weleens dat mijn stem heel hard lijkt op die van haar.” Haar versie van ‘Porselein’ wordt op Yasmine-fansites dan ook warm onthaald. “Mijn cover werd ondertussen zelfs al opgepikt door Nederlandse internetzenders”, klinkt het. Ramona’s versie van ‘Porselein’ is te beluisteren op Spotify en andere streaming websites.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier