Poperings volksspelencafé Het Mysterie en Marc Dewilde organiseren tuinterrasconcerten als eerbetoon aan overleden vriendin

Marc Dewilde en Lut Pelgrims pakken opnieuw uit met kleinschalige tuinterrasconcerten aan volksspelencafé Het Mysterie.© Laurie Bailliu
Marc Dewilde en Lut Pelgrims pakken opnieuw uit met kleinschalige tuinterrasconcerten aan volksspelencafé Het Mysterie.© Laurie Bailliu
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Poperingenaar Marc Dewilde stampte vorig jaar ‘Carline’s Echo’ uit de grond. Ook dit jaar werkt Marc coronaveilig concerten uit samen met Lut Pelgrims van volksspelencafé Het Mysterie. Zanger Kobe Sercu bijt de spits af op zaterdag 8 mei.

Na het overlijden van zijn Carline begon Poperingenaar Marc Dewilde een klein project, ‘Carline’s Echo’. “We waren ieder weekend wel op een voorstelling, hetzij muziek, toneel, poëzie of tentoonstelling… Lut van volksspelencafé Het Mysterie wilde het vorig jaar na de tweede lockdown dan weer wat aangenaam maken en toch wat kunnen genieten van haar café en de weinige mogelijkheden die er waren”, vertelt Marc Dewilde.

“Ik heb uit het verleden al heel wat contacten met zangers en muzikanten. Enkel het vinden van een kleine locatie waar dat kon plaatsvinden, was niet eenvoudig. In een zaal kon en mocht het toen niet door de coronamaatregelen”, aldus Marc.

Bank en Lindeboom in Helleketelbos

“Regelmatig ging ik bij Lut over de vloer voor kleine concerten die daar plaatsvonden. Lut wilde daarmee graag verderdoen, dus voor mij was dat een ideale kans. Na het plaatsen van een bank en een lindeboom in het Helleketelbos was dit een nieuwe manier om Carline wat in gedachten te houden.”

Met Carline’s Echo is het de bedoeling om af en toe iets aan het goede doel te schenken. “Dat is al zo met de voorstelling ‘Troubadour in de woestijn’, The story of JJ Cale waarvan de opbrengst naar vzw Melanoompunt zal gaan. Daarvoor moet echter nog een nieuwe datum komen daar dit door corona niet kon doorgaan”, vertelt Marc.

Nieuwe concertenreeks

Nu hebben Lut en Marc dus een nieuwe concertenreeks op poten gezet en opnieuw gebeurt dat coronaveilig. “Het kriebelde zo erg bij Lut en mezelf om – van zodra het kon – nog iets te doen op haar tuinterras. Het werd vlug beslist de handen terug in elkaar te slaan, mede doordat een aantal concerten van onze vorige reeks niet meer konden doorgaan toen alles opnieuw verboden werd. Lut beloofde stellig aan alle artiesten dat ze mochten terugkomen en wilde daar niet van afwijken.”

Ik durf zeggen dat er een reeks namen op het programma staan waar we fier op mogen zijn

“Ook de zangers en muzikanten waren vragende partij, meer zelfs er was veel meer vraag dan dat we konden plaatsen, en niet van de minste namen. We probeerden ook wat lokaal en regionaal talent aan te trekken maar die bleken eigenaardig genoeg allemaal, integenstelling van een aantal bekende namen, niet in ons budget te passen.”

Vrije gift van minimum 15 euro per persoon

Tijdens de eerste concertenreeks betaalden de toeschouwers naar waardering van het concert ‘in de heksenhoed’ bij Lut. “Voor deze tuinterrasconcerten hebben we dit toch een beetje aangepast. Het concept blijft dat je een vrije gift geeft, maar met een minimum van 15 euro per persoon. Meer dan 25 euro hoeft niet. Zo dient niemand zich nog af te vragen of het genoeg zal zijn.”

“Hiervoor krijg je dan de keuze uit een aantal alcoholische dranken zoals Hommelbier, wijn of picon of niet-alcoholische dranken en meestal nog wat hapjes. Lut staat erop dat haar klanten tevreden zijn. Zij wil vooral plezier halen uit haar café. Ik heb haar al meermaals gezegd dat ze haar broek er niet aan mag scheuren, maar dat lacht ze nogal eens weg”, lacht Marc.

We hopen dat de dienst cultuur van Stad Poperinge nog een steuntje in de rug geeft

“Ik durf zeggen dat er een reeks namen op het programma staan waar we fier op mogen zijn. Kleinkunst, blues, wereldmuziek en louter muzikaal, er is voor elk wat wils. Kobe Sercu bijt op 8 mei de spits af. Een succes in zoverre dat op 9 mei een extra voorstelling volgt.”

“Nadien volgen op 22 mei Hedwig ‘Peep’ Peetermans met zijn Kitchen table sessions, die is ook reeds volgeboekt, en op 12 juni David Ronaldo & The Dice die er ook verleden jaar al waren. De andere namen zullen in later bekendgemaakt worden.”

Maximum 50 plaatsen

Om het coronaveilig te houden, komen er op het tuinterras maar 50 plaatsen. “Als het buiten te koud wordt, rond eind september bijvoorbeeld, verhuizen we naar binnen naar het zaaltje waar er 35 mensen worden toegelaten. Moesten de coronamaatregelen terug strenger worden, dan passen we ons uiteraard aan.”

“We hopen hiermee tegemoet te komen aan een vraag in Poperinge die er blijkbaar wel was, kleine betaalbare concertjes en een beetje out of the box. We hopen ook dat de dienst cultuur van de Stad Poperinge, net zoals in de vorige lockdown, nog een steuntje in de rug geeft voor de organisatoren. Dat zou deugd doen” vertelt Marc.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.