Piet Swerts krijgt toch jubileumconcert in Jabbeke

Piet Swerts concerteert in eigen gemeente. Piet Meersschaut © Piet Meersschaut
Redactie KW

Dirigent en pianist Piet Swerts, reeds een tiental jaar woonachtig in Varsenare, krijgt dan toch zijn jubileumconcert. Een jaar na zijn 60ste verjaardag wordt hij op zaterdag 20 november gevierd met een uniek concert in zijn Jabbeke.

Piet Swerts, inwoner van Varsenare, is internationaal bekend als dirigent, componist en pianist. Zijn catalogus omvat meer dan 240 toneel-, orkest-, kamer-, koor-, vocale en pianowerken. Hij is een ervaren professional die als professor verbonden is aan de katholieke universiteit van Leuven – campus Lemmens. Hij doceert er compositie en orkestratie.

Sinds 2006 beheert hij zijn eigen uitgeverij Zodiac Editions. Hij is tevens artistiek begeleider van muziekreizen en concerteert als pianist en dirigent in binnen- en buitenland.

Internationale erkenning

Hij kreeg de Prijs Muziek Vocaal van Provincie West-Vlaanderen voor A symphony of Trees, een muzikale reflectie over Passchendaele 1917 waarbij 350 koorzangers betrokken waren. Hij ontving als componist meer dan tien prijzen en tal van internationale erkenningen. Momenteel werkt hij aan een Celloconcerto voor het Nationaal Orkest van België. Het unieke concert was in 2020 gepland, maar werd door corona een jaar uitgesteld. “Ik ben getroffen door wat er zich afspeelt met dit virus, in mijn omgeving én in de wereld”, zegt Piet Swerts.

Voor vzw Huis 45

“Mijn muziek zie ik vooral als een middel tot communicatie en als verbinding, als een symbool van solidariteit. Zo wordt het concert gebracht ten voordele van vzw Huis 45 in Varsenare op een boogscheut van mijn woonplaats.”

Voor het concert werden dertien nieuwe arrangementen gemaakt voor piano met strijkorkest. Voor deze gelegenheid treedt hij op samen met het Ataneres Ensemble onder leiding van Wim Swaepen. (PA)

Het concert vindt plaats in de toneelzaal van het Vrijetijdscentrum Jabbeke op zaterdag 20 november om 19 uur. Reservaties via 050 81 02 04 of gemeentehuis@jabbeke.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.