Peloezefestival debuteert met lokaal muziektalent

Burgemeester Coens en de organisatoren van het festival.© (Foto Davy Coghe)
Burgemeester Coens en de organisatoren van het festival.© (Foto Davy Coghe)
Redactie KW

De openbare tuinen van het Damse stadscentrum vormen op 3 en 4 juli het decor voor het allereerste Peloezefestival. “Voor het muziekprogramma kiezen we vooral voor talent van Damse bodem”, stelt burgemeester Joachim Coens.

Na ‘Peloezetoeren’ in de zomer van vorig jaar – een kleinschalig coronaveilig alternatief voor het grote Straatmuziekfestival – organiseert Stad Damme dit jaar op 3 en 4 juli het Peloezefestival in het centrum van de stad.

Als kandidaat voor het internationale label ‘Slow City’ trekt Damme met dit nieuwe initiatief nadrukkelijk de kaart van de duurzaamheid. Zo wordt iedereen aangemoedigd om het belevingsfestival met de fiets te bezoeken, via drie muzikaal of theatraal begeleide uittochten vanuit de verschillende Damse woonkernen, om dan te eindigen op de Markt in Damme centrum. Een tweede alternatief voor de wagen zijn de nostalgische bussen van Nostalbus, waarbij Shuttlebus 1 Sijsele en Vivenkapelle aandoet en Shuttlebus 2 je kan oppikken in Oostkerke, Hoeke, Lapscheure, Den Hoorn en Moerkerke.

Openbaar groen

Getrouw aan de naam vindt alle animatie bij het Peloezefestival plaats op openbaar groen, of ‘peloezen’ in Damme: in twee tuinen bij het Sint-Janshospitaal, de tuin van Huyse de Grote Sterre, de Zustertuin (aan de Burgstraat) en de tuin rondom de oude schuur achter het voormalige rusthuis.

De nieuwe festivalformule is ook tegen honger en dorst voorzien. Daarvoor zorgen de ‘zoet-markt’ met lokale lekkernijen op het marktplein en de festivalbar aangevuld met foodtrucks in de tuin van het Sint-Janshospitaal.

“Voor ons muziekprogramma hebben we ons dit jaar laten inspireren door onze inwoners, want Damme heeft heel wat muzikaal talent dat we graag een podium bieden”, zegt burgemeester Joachim Coens (CD&V+). “En het lokaal talent dat wij nog niet hebben ontdekt, mag zich nog altijd aanbieden voor het vrij podium dat ook deel uitmaakt via het Peloezefestival; dit kan via beleven@damme.be.”

Van eigen bodem kun je op het Peloezefestival onder meer genieten van het Mega Jeugdkoor, de Damse groep Zacht Kabaal met Roland Van De Velde, Sofie Dhaens en Marie Ponseele, en de Moerkerkse folkband Donder in ’t Hooi. Er staan ook twee theatervoorstellingen op het programma, met ‘Ik en Ik’ van Compagnie Gorilla voor de allerkleinsten, en ‘de velodroom’, een theatervoorstelling met het wielrennen als thema. Die laatste is niet toevallig gekozen, want in september verwelkomt Damme het wereldkampioenschap tijdrijden.

Kinderpretpakket

Ook de kinderen zullen hun hart kunnen ophalen op het Peloezefestival, onder meer met het ‘pretpakket’ van Theater Froe: een niet alledaagse speelinstallatie waar de kinderen zich op kunnen uitleven in de Zustertuin.

Het festival wordt feestelijk afgesloten met Euforro, een achtkoppige band die aanstekelijke Braziliaanse dansmuziek brengt. (PDV)

Meer informatie vind je op www.damme.be/peloezefestival

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.