Nog even wachten: West-Vlaamse festivalzomer begint op 30 juli

We krijgen weer een volwaardige festivalzomer, met onder meer Dranouter, Kamping Kitsch Club, Wecandance en W-Festival (met Nena). (foto’s Belga/Getty/Facebook)© BELGA
We krijgen weer een volwaardige festivalzomer, met onder meer Dranouter, Kamping Kitsch Club, Wecandance en W-Festival (met Nena). (foto’s Belga/Getty/Facebook)© BELGA
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Chef Nieuws

Pintjes uit plastic bekertjes, veel te veel vettige pitta’s, meebrullen met je favoriete band en dat allemaal onder een stralende zon: het zomerfestival is terug. Bijna toch, want door de coronamaatregelen schiet de West-Vlaamse festivalganger pas eind juli in gang. Een overzicht.

30 juli tot en met 14 augustus: Wecandance (Zeebrugge)

Het eerste zomerfestival op West-Vlaamse bodem start op vrijdag 30 juli, klokslag 12 uur op het strand van Zeebrugge. Onder de noemer To be free again organiseert Wecandance een alternatieve editie met liefst acht festivaldagen, verspreid over drie weekends. Op de line-up van het dancefestival staan onder meer Maxim Lany, Bafana, John Noseda, Black Mamba en Zoey Hasselbank.

wecandance.be

30 juli tot en met 1 augustus: sParks (Ieper)

In Ieper vindt voor het eerst sParks plaats, naar eigen zeggen géén typisch muziekfestival. Behalve optredens zijn er immers ook sprekers, workshops en debatten. Maar dus ook muziek, met onder meer TLP, Black Mamba, Stef Kamil Carlens en 4T4.

ieper.be/sparks-festival

30 juli tot en met 1 augustus: Cirque Magique (Avelgem)

Na een jaar verplichte pauze verhuist Cirque Magique naar het 17de-eeuwse kasteel van Bossuit in Avelgem. Het dancefestival pakt uit met onder meer Joris Voorn, Marco Faraone, Joyhauser en M.I.K.E.

cirquemagique.eu

5 tot en met 8 augustus: Zomersessies XL (Dranouter)

Net als vorig jaar kiest Festival Dranouter voor een coronaproof evenement. Met onder andere De Dolfijntjes, Bart Peeters, Hooverphonic, Brihang, Het Zesde Metaal, Flip Kowlier en Eefje De Visser serveert het festival toch heel wat lekkers om van te genieten in je bubbel.

festivaldranouter.be

13 tot en met 15 augustus: Alcatraz (Kortrijk)

Amenra, Channel Zero, Stake, Kreator. Metalfans beginnen te likkebaarden bij de 76 bands die Alcatraz bekendmaakte. Het Brugse Cowboys & Aliens komt er bovendien zijn 25ste verjaardag vieren. Het Kortrijkse festival wil 36.000 fans uit de bol zien gaan.

alcatraz.be

13 tot en met 15 augustus: Campo Solar (Damme)

Campo Solar, gelegen tussen de maïsvelden in Damme, is een van de gezelligste festivals die onze provincie rijk is. Vorig jaar was er nog een coronaproof editie met een fel gesmaakt amfitheater, dit jaar kiezen de organisatoren opneuw voor een volwaardig festival. Met onder meer Brihang, Raymond van het Groenewoud en Dirk. belooft de affiche veel goeds.

camposolar.be

14 augustus: HXBTZ (Beselare)

Geen Bezemrock in Beselare bij Zonnebeke dit jaar, wel het coronaproof alternatief HXBTZ. Je kan er uit de bol gaan op de beats van Dennis Cartier, Jaydee, Da Rick, DJ Ghost en anderen.

hxbtz.be

20 en 21 augustus: Labadoux (Ingelmunster)

In Ingelmunster kan je deze zomer terecht voor een coronaproof versie van het festival: Labadoux Zomert. Met optredens van Tourist Le MC, Brihang, Ruben Block en andere Dolfijntjes.

labadoux.be

20 tot en met 22 augustus: Ostend Beach (Oostende)

Ostend Beach was een van de eerste zomerfestivals die bevestigde te zullen plaatsvinden, zij het dan een maand later dan voorzien. Drie avonden dansplezier, verdeeld in een Urban Friday, Clubbing Saturday en Classic Sunday. Met TLP, Marco Bailey, Nico Morano en Martin Solveig.

ostendbeach.be

20 en 21 augustus: Bomboclat (Zeebrugge)

Ook hét festival voor liefhebbers van afrobeats en dancehall op het strand van Zeebrugge is terug. Op de line-up is het nog even wachten.

bomboclat.be

21 augustus: Kamping Kitsch Club (Kortrijk)

De hoogmis van de wansmaak is terug. De terreinen van sportcampus De Lange Munte in Kortrijk worden weer omgetoverd tot de meest marginale plaats van Vlaanderen en omstreken voor wat de organisatoren ‘het grootste verkleedfeest’ van België noemen. Haal je fluo ondergoed, sportjasjes en slippers maar weer boven, want wie niet verkleed is komt er niet in. Onder andere Freddy De Vadder, Gunther D, Get Ready!, De Romeo’s en Hot Marijke tekenen present.

kampingkitschclub.be

25 tot en met 29 augustus: W-Festival (Oostende)

 © Getty Images
© Getty Images

Fans van de eighties kunnen van 25 tot en met 29 augustus hun hartje ophalen op het Klein Strand in Oostende. Dan vindt W-Festival plaats, dat een pak grote namen kon strikken: onder meer The Neon Judgement, Front 242, Nena, The Human League, Ronan Keating, OMD, The Jacksons en Wet Wet Wet zakken af naar de Koningin der Badsteden. Lezers van De Krant van West-Vlaanderen kunnen er bovendien naartoe met een bijzonder KW-ticket.

w-festival.be

27 tot en met 29 augustus: Buikrock (Deerlijk)

Op de festivalweide in de Tapuitstraat in Deerlijk vindt eind augustus Buikrock plaats. De Kreuners, Bart Peeters, ‘t Hof van Commerce, Jebroer, Emma Bale, Laura Tesoro, Natalia, Niels Destadsbader en Clouseau prijken op de rijkgevulde affiche.

buikrock.be

28 augustus: Trax Festival (Roeselare)

Langs de Traxweg kan je terecht voor optredens van onder meer Bart Peeters, Portland en Discobar Galaxie.

traxfestival.be

28 augustus: Land of Love (Torhout)

Geen Tomorrowland dit jaar, maar Land of Love doet al voor de vierde keer een goede poging om in de buurt te komen. Het Torhoutse festival gaat wel voor een meer bescheiden editie met slechts drie podia. Onder meer Mark with a K, Yves Deruyter, Jebroer, Da Rick en Bizkit Park kleuren de affiche.

landoflove.be

28 augustus: Highlight Festival (Ieper)

Highlight Festival pakt uit met het thema Circus of Felicity, maar op de line-up is het nog even wachten.

highlightfestival.com


En dan zijn er ook nog…

Los van de echte zomerfestivals, valt er de komende weken nog veel meer te beleven in onze provincie. Zo vindt vanaf 14 juli in Zeebrugge Grid plaats, met onder meer Regi, Bart Peeters, Raymond van het Groenewoud en De Kreuners. Vanaf 23 juli vormt Oostende opnieuw het decor voor Theater aan Zee, waar je terecht kunt voor muziek, literatuur, dans en uiteraard theater. Ook in Oostende vinden van 9 tot en met 15 augustus de Paulusfeesten plaats, met elke dag drie optredens. Brugge heeft ook een stadsfestival: van 1 tot en met 19 augustus organiseren de stad en Cactus Muziekcentrum Mo ods!, met onder meer Gabriel Rios, Trixie Whitley en Novastar.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.