https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Muzikant Serge Feys bouwde eigen studio in loods in Oostends havengebied

Serge Feys in zijn pas afgewerkte Monkey B Studio. © EFO
Redactie KW

Serge Feys bouwde in een loods in het havengebied zijn eigen Monkey B Studio. “Meteen is er ook een plaats voor mijn collectie van 40 keyboards”, zegt de bekende Oostendenaar.

Serge Feys (62) is bescheiden, maar een grote meneer in de Oostendse muziekscène. Hij is bekend als toetsenman bij TC Matic en Arno, The Bollock Brothers en talloze andere bands. Hij componeerde voor Vlaamse artiesten, werkte samen met artiesten als Adamo, Will Tura en Tom Barman en was actief bij danceprojecten. De laatste jaren is hij ook steeds vaker producer. Feys draait is al vijf decennia actief bezig met muziek en is muziekprogrammator bij cc De Grote Post. En toch bouwt hij nog een eigen studio.

“Ik kon in de studio van De Grote Post ook eigen opnames doen. Maar als residenten of gezelschappen de ruimte nodig hebben voor opnames of producties, kan ik er uiteraard niet terecht. Ik had vroeger in mijn huis een eigen studio en het kriebelde om toch weer op een eigen plek te kunnen creëren waar je, afgezonderd en in alle rust, kan componeren en werken.”

Monkey B Studio

Het resultaat is de Monkey B Studio in een loods in het havengebied, die hij deelt met twee andere mensen die actief zijn in de muziekbranche. “Ik speel bij de Dolfijntjes en de Pelikanen en houd van dieren. Vandaar dus ook een verwijzing in de studionaam”, lacht Feys. Eén geluidsdichte kamer is afgewerkt en aan twee andere, voor opnames van zang en instrumenten, wordt volop gewerkt.

“Het zijn geluidsdichte cabines die zweven en geen trillingen of geluiden van buiten opvangen. De studio is multifunctioneel. Ik kan hier eigen composities maken, eerdere locatieopnames afmixen en volledige producties maken. Alle keyboards zijn aangesloten. Ik moet niet meer zeulen met toestellen en er kan meteen opgenomen worden. Tegenwoordig staat trouwens alles op harde schijf en ik kan ook bestanden die muzikanten me sturen, hier inspelen met keyboards.”

Goed moment

En de muzikanten weten Serge te vinden : de toetsen voor het nieuwe album van Rick De Leeuw zijn in de Monkey B Studio opgenomen en straks komt ook Tijs Vaneste naar Oostende om samen met Serge de keyboards op te nemen voor zijn nieuw album. “De pandemie vertraagde alles, want we konden niet samenkomen om te repeteren, laat staan om binnenshuis op te nemen. Pas sinds de zomer begint het weer te draaien. De nieuwe studio komt op een goed moment. Het is nu al drukker met optreden en daar komt straks de studio nog bij.“

Serges persoonlijke collectie van 40 keyboards verhuisde mee. “ Zelfs mijn pronkstukken zoals een oudere Korg en een ARP van 40 jaar oud staan hier. Daar werden nog nummers van TC Matic mee opgenomen.” De Monkey B Studio, waarin enkele tienduizenden euro’s werden geïnvesteerd, moet binnenkort renderen : “Als ook nog de twee extra ruimtes afgewerkt zijn, kunnen we hier producties van a tot z realiseren.”

(Edwin Fontaine)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.