Muzikaal eerbetoon aan Britse kapitein en Dirk Vangheluwe

Ook dit jaar speelde de Band of Brothers The Last Post op het kerkhof in Dadizele. Dit keer speciaal ter ere van de Britse kapitein Ralph Dendy en ook voor Dirk Vangheluwe die vorig jaar overleed maar jarenlang lid was van de Band of Brothers. © jan_stragier Jan Stragier
Redactie KW

Elk jaar speelt Band of Brothers op de militaire begraafplaats ter ere van de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar droegen ze hun optreden op aan kapitein Ralph Dendy, maar ook aan Dirk Vangheluwe. ‘Meester Dirk’ overleed vorig jaar, maar was jarenlang lid van de Band of Brothers.

In 2009 werd in de schoot van De Ridder Jans Zonen Band of Brothers opgericht. De groep brengt ieder jaar op Wapenstilstand een eerbetoon op de Engelse begraafplaats in Dadizele. Onder andere trompettist Dirk Vangheluwe kleurde ieder jaar mee het concert.

In maart 2020 is ‘Meester Dirk’ overleden. Hij gaf jarenlang les aan de vrije basisschool ‘t Brugske in Dadizele en was pas 65 jaar toen hij aan kanker overleed.

“Dirk was op iedere repetitie van de Ridder Jans Zonen aanwezig. Muziek en goochelen waren zijn passies. Hij was een stille, trouwe kracht die erg gewaardeerd werd. We hebben nooit echt afscheid van hem kunnen nemen en doen dat daarom vandaag”, aldus Domien Bekaert van de Ridder Jans Zonen.

Op 11 november geeft de Band of Brothers telkens een gezicht aan de herdenking van Wapenstilstand. Dirk Vandenberghe van de heemkundige kring bezorgt hen ieder jaar informatie over een slachtoffer dat er begraven ligt.

Ralph Dendy

“De voorbije jaren ben ik erg geïnteresseerd geraakt in de soldaten die hier begraven liggen. Achter elk van hen schuilt een verhaal. Onder andere via hun familie probeer ik meer over hen te weten te komen”, aldus Dirk Vandenberghe. Dit keer werd er stilgestaan bij het leven van de Britse kapitein Ralph Dendy. Hij sneuvelde op 15 oktober 1918 in Gullegem. Dendy voerde op 25-jarige leeftijd zijn compagnie aan. Hij stierf 27 dagen voor Wapenstilstand.

De aanwezigen brachten een bezoek aan het graf van Dendy, waar een lid van Band of Brothers The Last Post speelde.

Beurs voor studenten

“Ook vandaag de dag is de figuur Ralph Dendy nog steeds levendig”, aldus Dirk. Ralph Dendy liet al zijn bezittingen na aan het Balliol College in Oxford. Die werden besteed ter bevordering van het onderwijs. Het betekende de start van het legaat Ralph Dendy.

Met het legaat is een beurs van ongeveer vijftig pond per jaar opgericht, ten bate van studenten die hulp nodig hebben om naar het College te gaan.

Tot op heden bestaat het legaat nog steeds en is men erg trots op wie Ralph Dendy was.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.