Koen Depontieu organiseert show en schrijft boek over Bredense liedjessmid

foto MM
foto MM
Redactie KW

Het is stilaan een levenswerk, het eerbetoon dat Koen Depontieu aan Ron Davis, de Bredense liedjessmid die 50 jaar geleden overleed, wil wijden. “De show moest op 21 januari plaatsvinden maar covid stak stokken in de wielen. Maar de hommage komt er hoe dan ook, samen met een boek over de man die ooit tweede werd in de verkiezing van Bredenaar van de Eeuw.”

Wie oud genoeg is om het zich te herinneren, weet dat Ron Davis ooit een rijzende ster in de Vlaamse showwereld was. Een dodelijk verkeersongeval maakte op 22 januari 1971 een abrupt einde aan zijn leven en carrière.

Toen we in januari van vorig jaar Koen Depontieu ontmoetten, was hij volop bezig met de organisatie van een groot herdenkingsfeest. Het zou een feest worden ‘vol mooie herinneringen en met heel veel Vlaamse klassiekers op het programma’, vertelde hij toen.

Dat Koen bij het eerbetoon aan Ron Davis betrokken raakte, is geen toeval. “Mijn schoonouders baatten ooit camping Bienvenu uit. Toen we na het overlijden van mijn schoonmoeder met het opruimen van de camping begonnen, zijn we op een groot schilderij van Ron Davis gestoten. Het doek diende als decorstuk voor een concert, dat een jaar na zijn dood werd georganiseerd.”

“Maurice Slabbinck, mijn schoonvader, was tijdens de minder drukke wintermaanden chauffeur. Hij reed met de schoolbus, voor voetbalclubs, de roeiclub,… Op een dag vroeg Ron Davis, die toen aan de Kapelstraat woonde, mijn schoonpa of hij zijn chauffeur wilde worden. Dat kon want in de weekends was er toch geen schoolvervoer.”

Canzonissima

De familie Slabbinck kreeg een goeie band met de Bredense artiest. “Ron Davis was toen al uitgegroeid tot een van de aanstormende talenten van het Vlaamse levenslied. Hij was 16 toen hij voor het eerst optrad. Hij was ook leraar aan de muziekschool van Oostende, orkestleider en schreef zijn eigen muziek.”

“Net toen hij via Canzonissima het programma waarbij indertijd het Belgische Eurosonglied werd geselecteerd zijn grote doorbraak leek te maken, sloeg het noodlot toe. Ron Davis werd amper 25 jaar.”

Dat de Bredense chansonnier werd gerespecteerd door zijn collega’s bleek een jaar later. “Zowat alle grote namen uit de Vlaamse showbizz kwamen toen voor een herdenkingsshow naar zaal Salamander afgezakt.”

“Ron Davis werd rond de eeuwwisseling tweede in de verkiezing van Bredenaar van de Eeuw, na zeiler Staf Versluys. Staf kreeg een standbeeld. Het is jammer dat Ron die eer nog niet te beurt is gevallen. Het enige wat nog aan hem herinnert in Bredene is zijn graf op het kerkhof Sas.”

Grafzerk redden

“Maar in oktober wordt de begraafplaats gesaneerd. Dan dreigt ook die herinnering aan Ron voorgoed te verdwijnen. Het gemeentebestuur kijkt momenteel na of ze kunnen ingrijpen. Intussen heb ik kunnen achterhalen dat Rons prachtige grafzerk van de hand van de Oostendse kunstenaar Paul Vermeire is, die ook werken voor het casino in Oostende en Knokke maakte. Reden te meer om het graf straks niet te bulldozeren.”

Ondertussen heeft Koen al talloze getuigenissen en honderden oude foto’s verzameld. “We willen die verwerken in de show, waarvan de opbrengst naar Kom op tegen Kanker gaat. En ze komen ook in een boek, dat ik momenteel schrijf over Rons leven. Dat boek zal te koop zijn tijdens de shownamiddag.”

Wanneer dat (muzikaal) eerbetoon er uiteindelijk komt, blijft een beetje gissen. “We hebben de datum kunnen verplaatsen naar september maar ook dan zal het Staf Versluyscentrum allicht nog als vaccinatiecentrum dienst doen. We mikken nu op 31 oktober, net voor de herfstvakantie. Ron Davis krijgt hoe dan ook zijn hommage”, eindigt Koen Depontieu vastbesloten.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier