Johnny Kyndt mijmert over zijn ontmoeting met The Rolling Stones-drummer Charlie Watts

Deze foto trok Johnny zelf tijdens de ‘50th Anniversary Exhibit’ van The Rolling Stones in Londen. Charlie Watts (links) is op 80-jarige leeftijd overleden.
Phebe Somers

Charlie Watts, de stoïcijnse drummer van The Rolling Stones, is niet meer. Zijn dood brengt een zee aan herinneringen naar boven. Tal van bekende koppen delen online hun steunbetuigingen en favoriete momenten die ze met Charlie beleefden. Ook Johnny Kyndt (54) uit Brugge heeft er eentje, want hij had het geluk om in 2012 de drummer te ontmoeten.

“Acht jaar geleden raakte ik toevallig aan de praat met een onbekende man in Café De Arend hier in Sint-Kruis, waar ik ook woon. Hij vroeg me naar welke muziek ik luisterde. Midden in ons gesprek toonde hij me plots een foto op zijn gsm en vroeg me of ik wist wie erop stond. Ik lachte dat het misschien zijn opa was”, begint Johnny.

Rustig en afwachtend

Een verkeerde gok natuurlijk, want die man op de foto bleek niemand minder dan Charlie Watts te zijn. Johnny was al jaren fan van The Rolling Stones, zijn favoriete nummer is Angie, maar geeft toe dat hij geen idee had hoe de drummer eruit zag. “Ik zei dat ik de persoon op de foto niet herkende, waarop de man zei dat het zijn baas was, dat hij de manager van Charlie Watts was. Ik geloofde hem niet, dus nodigde hij me uit.”

De reis ging naar Londen, waar op 13 juli 2012 een tentoonstelling liep ter ere van het 50-jarige bestaan van de rock-‘n-rollband. Eens daar nam de manager Johnny mee voor een informele ontmoeting met de band. En die zal Johnny voor altijd bijblijven. “Charlie leek niet op de rest en toch paste hij perfect in het plaatse. Hij was heel rustig, nuchter en afwachtend. Charlie had niet de drang op constant in de spotlight te lopen, die indruk kreeg ik toch. In eerste instantie hield hij zich nogal op de achtergrond, maar eens we aan de praat waren geraakt kwam hij helemaal los.”

Bezoek in Brugge

Johnny Kindt tijdens zijn bezoek aan Londen.
Johnny Kindt tijdens zijn bezoek aan Londen.

Daar eindigt het verhaal nog niet, want op een bepaald moment moest Charlie het evenement verlaten om thuis voor de paarden te zorgen. Geheel onverwachts nodigde hij Johnny uit om mee te gaan naar zijn huis, waar hij tenslotte ook Charlies vrouw Shirley leerde kennen. “Hij was echt gewoon cool, toen ik bij hem thuis was. Een bijzondere ervaring die ik nooit zal vergeten”, vertelt de Bruggeling. “Jovialiteit, dat was zijn meest memorabele eigenschap.”

Met Charlie heeft Johnny sindsdien geen contact meer gehad, maar met Shirley wel. “Enkele jaren geleden kwam ze op bezoek in Brugge, om de stad te verkennen. Ze heeft me toen opgezocht en we zijn samen uitgebreid gaan dineren.

Vervangbaar en toch onmisbaar

De drummer stierf op 24 augustus. Hij was al een tijdje ziek, maar niemand leek te weten hoe ernstig het echt was. Tijdens ons gesprek heeft Johnny het duidelijk moeilijk om in verleden tijd te spreken over Charlie. “Ik hoop dat The Rolling Stones blijven bestaan, al zal het natuurlijk anders zijn zonder Charlie. In totaal heb ik ze vijf keer live gezien, de laatste keer was op TW Classic in 2014, maar ik zou ze graag nog eens zien optreden. Je zou het niet mogen zeggen, maar uiteindelijk is iedereen vervangbaar, ook is al zal dat in Charlies geval heel moeilijk zijn. Hij zal gemist worden”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier