Jacques Brels geboortedag gaat niet onopgemerkt voorbij in Oostende

© (Foto ML)
© (Foto ML)
Redactie KW

Vandaag 8 april zou Jacques Brel 92 jaar geworden zijn. Die geboorteverjaardag is een anonieme fan in Oostende niet ontgaan. Hij/zij brengt bij de uitgeschilderde partituur van ‘Le plat pays’aan het Montgomerydok een hommage aan de zanger.

Al meer dan 20 jaar prijkt op de betonnen muur aan de Sir Wiston Churcillkaai, rechtover de Oostendse Visserkaai de geschilderde partituur van Brels wereldbekend lied ‘Le Plat Pays’. Die muur wordt momenteel geslecht maar een aantal fragmenten staan nu nog recht. Daar heeft een anonieme fan bij de grote solsleutel een kartonnen bordje bevestigd met een passage uit één van Brels liedjes: ‘L’ Ostendaise’: ‘Il y a deux sortes de gens. Il y a des vivants et ceux qui sont en mer’. Daaronder plaatste hij/zij een orgeltje.

De zanger ,songwriter, acteur en regisseur had een sterke band met de Vlaamse kust. Zo bestelde hij zijn zeilen bij een Blankenbergse zeilmakerij, nam hij een aanntal scenes voor zijn films aan onze kust op, had een hart voor het Zeepreventorium in De Haan en trad hij vaak op in de casino’s van Oostende en Knokke.

In Oostende volgde hij navigatielessen bij Pierre Deseck aan de Zeevaartschool en zijn ‘L’ Ostendaise’ hoort bij zijn onsterfelijk repertoire. In 2009 arriveerde ter gelegenheid van ‘Oostende voor Anker’ nog het wrak van zijn ‘Askoy II’ dat de broers Wittevrongel vanuit Nieuw Zeeland hadden laten verschepen naar Brels geboorteland om het te restaureren. De actiegroep ‘De Stoeten Ostendenoare’ zegt niets met deze interventie te maken te hebben. (ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.