Izegemnaar Jan Coudron staat zaterdag met King Hiss op Isotopia:“Optreden alsof het onze allerlaatste show zal zijn”

King Hiss last straks na tien jaar een break in. Je herkent Jan Coudron als tweede van links. © Christophe Brysse
Wouter Vander Stricht

Metalband King Hiss is aan een afscheidstournee bezig en die passeert zaterdag op het podium van Isotopia XL. Voor frontman Jan Coudron, een Izegemnaar die na wat omzwervingen opnieuw in eigen stad is komen wonen, is dit een thuismatch die hij met plezier aanvat.

Isotopia grijpt deels terug naar de oude formule en komend weekend is de Grote Markt het centrale punt van twee dagen vol optredens. Op vrijdag is de programmatie wat toegankelijker, op zaterdag klinkt het iets alternatiever. Maar twee keer toch met topnamen op de affiche. En ook King Hiss, de band van Izegemnaar Jan Coudron, is van de partij. Tijd voor een babbel.

Je bent terug in Izegem?

“Na mijn studies ben ik eigenlijk in functie van mijn werk vooral in het Brugse blijven wonen, maar sinds drie jaar wonen we hier in de rustige Aimé Behaeghestraat in Kachtem. Nu ik papa geworden ben, was het misschien tijd om terug te keren. Er wonen hier veel jonge gezinnen en straks kan ons dochtertje Rubie hier te voet naar school.”

Muziek domineert je leven. Wanneer zijn jullie met King Hiss gestart?

“Dat moet in 2011 geweest zijn. We namen eigenlijk redelijk snel een kickstart. We begonnen eerste met de lokale cafeetjes, maar toen we in 2013 op Graspop stonden, kwam alles in een stroomversnelling. Zelfs de deuren naar het buitenland gingen open. We deden ook heel wat supportshows van grotere bands, stonden uiteindelijk drie keer op Graspop, maar ook op Pukkelpop en in de AB. We zijn eigenlijk een liveband. We maakten telkens een plaat om die dan in onze shows te brengen. Maar onze laatste plaat dateert al van 2019 en toen kwam corona. We konden niet optreden en ondertussen waren enkele bandleden met zijprojecten begonnen. Dus besloten we om een afscheidstournee te organiseren. Die loopt nog tot de zomer van 2023. En we onderhandelen nog over een een laatste groot afscheidsconcert.”

Corona hakte er zwaar in bij heel wat muzikanten.

“Zeg wel. Muzikanten moeten kunnen optreden. Je bent graag de baan op, het is ook een bepaalde verslaving. Ik was zelf ook wat mijn draai kwijt. Van muziek spelen ga je niet rijk worden, maar voor ons is het even noodzakelijk als ademen. En we hebben dus in twee jaar tijd nauwelijks adem kunnen halen. Het was een verademing om opnieuw op het podium te staan.”

Hoe kun je King Hiss en jullie optredens omschrijven?

“We brengen toegankelijke, maar zeer energieke metalmuziek. In onze muziek zit ook altijd dat melodieuze, het spreekt dus ook een breder publiek aan. Telkens als we optreden geven we alles, alsof het onze laatste show is. Maar in Izegem zal dat nu met King Hiss allicht ook het geval zijn.”

Zelf ben je ondertussen ook andere muzikale wegen aan het bewandelen?

“Ik ben ook de leadzanger van Carneia, daar zijn we wel een nieuw album aan het maken. Onder meer samen met de drummer van King Hiss zijn we gestart met Pablo Honey. Dat is een tribute project waarbij we vooral de grungemuziek willen laten herleven.”

Zaterdag treed je op voor eigen publiek. Niet voor het eerst allicht?

“We stonden nog op Bosmolens Ommegang, op Headbanger’s Balls Fest en ook nog eens in De Leest. Maar nu is het voor het eerst dat we mogen optreden op de Grote Markt. Ja, dat doet wel iets met mij. Als jonge gast droom je daar misschien wel van, om eens voor je eigen mensen te kunnen optreden. Vroeger was ik vaste gast bij Vis in de Metropol en later bij Lothar in ‘t Plectrum. En nu mogen daar dus optreden. Uiteraard komen wel wat vrienden kijken en ook mijn ouders en zus.”

Je bent ook de zoon van Guido Coudron, de fotograaf die dagelijks zijn foto-archief opent en via Facebook op de wereld loslaat.

“Het is eigenlijk op voorzet van mij dat hij daarmee begonnen is. Hij zat daar met al die fotoclichés. Waarom plaats je die niet op Facebook had ik geopperd. En zo gebeurde. Nu is hij daar dagelijks mee bezig en de reacties erop zijn fantastisch. Mijn zus en ik verschijnen er zo ook wel eens op. Als jonge gast, ik was toen nog een tiener, moest ik vroeger ook al eens inspringen om een foto te gaan nemen. Een huwelijksjubileum of een kampioensfeest. Dat is een deel van onze jeugd geweest.”

Terug naar de muziek. Wat wil je zelf graag meepikken op Isotopia.

“Eerst en vooral stellen dat ik de formule zoals vroeger erg smaak. Izegem Zomert is eigenlijk wat terug. En nu het dicht bij huis is, kan ik eens met de fiets naar het optreden gaan. De bieb, waar ik anders mijn leesvoer haal, zal nu ingericht worden als backstageruimte. En daar zal ik wel eens met Alex Agnew praten. We stonden al eerder samen met hem op concerten waar hij toen optrad met Diabolo Blvd, maar nu heeft hij een nieuw project met muziek van The Doors. En laat me nu net een gigantische fan zijn van The Doors. Ik ben benieuwd wat hij gaat doen met hun muziek..”

Wie is Jan Coudron

Privé

Jan Coudron (40) is wettelijk samenwonend met Eefje. Hun dochtertje Rubie is 18 maanden. Sinds drie jaar woont dit jonge gezinnetje in de Aimé Behaeghestraat in Kachtem.

Opleiding en loopbaan

Jan studeerde politieke wetenschappen aan UGent en werkt voor de Vlaamse overheid. Hij behoort tot het team dat de gemeenteraadsverkiezingen in 2024 aan het voorbereiden is.

Vrije tijd

Muziek, lopen en fitness.

Programma Isotopia XL

Vrijdag 23 september om 20 uur Frimout, 21.30 uur Metejoor, 23 uur Ilsen & Verulst, vanaf middernacht afterparty met DJ CRTL. Zaterdag om 18.30 uur Chillow (en Walt Ego), 19.45 uur Olsan, 21 uur King Hiss, 22.30 uur The Doors by Alex Agnew, middernacht Admiral Freebee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier