Impact coronacrisis ook zwaar voor zangeres Dina Rodrigues uit Roeselare

Dina Rodrigues wil dit jaar nog op het podium staan.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Dina Rodrigues wil dit jaar nog op het podium staan.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

In de zomer van 2019 bracht Dina Rodrigues nog haar nieuwste single ‘Xalalala’ uit, maar het coronavirus sloeg ook bij de Roeselaarse zwaar toe. Haar laatste optreden dateert van oktober, maar Dina blijft hoopvol: “In tussentijd werk ik in een kledingwinkel.”

Dina Rodrigues is al jarenlang een bekende naam in de muziekwereld. In 2001 verhuisde ze naar België en lanceerde haar zangcarrière. Al meer dan 10 jaar treedt de Roeselaarse zangeres met Portugese roots op in West-Vlaanderen en omstreken. Vier jaar geleden stapte ze in het huwelijksbootje met Pieter Myngheer en vormen ze een samengesteld gezin met vier kinderen.

De coronapandemie

De cultuursector stortte tijdens de coronapandemie volledig in en dat voelde Dina Rodrigues ook: “Je wordt uit je flow gehaald. Ik was het gewoon om in het weekend op te treden en van het ene op het andere moment was dat gedaan. In het begin dacht ik nog: ‘Leuk, meer tijd voor vrienden en familie’, maar naarmate de tijd vorderde, begon ik het erg te missen.” Ook financieel was het serieus schrikken voor de zangeres. “Optreden was mijn job. Dus wanneer dat wegviel, kwamen er van mijn kant ook geen centjes binnen.” Wanneer Dina zag dat de optredens niet direct terug zouden komen, besloot ze om een parttime job te zoeken. “Sinds juli heb ik een job in een kledijwinkel in Lichtervelde. Ik doe het zeer graag want je hebt ook veel sociaal contact. Dat heb ik wel nodig.”

De laatste keer dat de Portugese zangeres kon optreden, was in oktober. Intussen zijn we al vier maanden verder, maar blijft Dina wel hoopvol: “Ik hoop om dit jaar nog op te treden. Of het realistisch is, weet ik niet, maar er moet wel een oplossing komen.”

Contact met fans

Zelfs nu de optredens zijn weggevallen, blijft Dina Rodrigues wel in contact met haar fans. “Ik heb een officiële fanclub waar ieder lid elke maand een nieuwsbrief ontvangt. Daar hou ik al mijn fans op de hoogte over wat ik aan het doen ben. Daarnaast post ik ook bijna dagelijks updates op mijn Facebookpagina.”

Dina is blij dat ze in contact kan blijven met haar fans, maar mist wel het fysieke contact. “Wanneer fans met je op de foto willen of een handtekening vragen, dan ben ik tevreden. Daarvoor doe je het.”

Nieuwe single

Dina Rodrigues haar laatste single ‘Xalalala’ kwam uit in de zomer van 2019, sindsdien bracht de Roeselaarse bewust niks meer uit. “Waarom zou ik een nieuwe single uitbrengen als ik niet op het podium kan staan? Ik snap als je het wel wil doen, maar dat is mijn eigen keuze. We zitten in een onzekere periode, dus ik wil niet direct mijn centjes in een nieuwe single steken.”

Belgische nationaliteit

De Portugese zangeres woont al 20 jaar in België en wil haar dan ook laten naturaliseren. “Ik heb het moeilijk om mijn eigen nationaliteit los te laten, maar het is wel gemakkelijk voor mijn zoon en mezelf. Zijn geboorteakte moet bijvoorbeeld nog altijd uit Portugal komen en die moet dan ook nog eens vertaald worden. Waarom zou ik het moeilijk maken als het ook gemakkelijk kan?”

“Ik probeer dagelijks updates op Facebook te posten voor mijn fans”

Al is het integratieproces niet makkelijk voor Dina. “Ik spreek al een hele tijd vloeiend Nederlands, maar toch moet ik bewijzen dat ik geïntegreerd ben in België. Ik snap dat ze streng zijn, maar ze moeten wel kijken naar wie er moeite doet en wie niet.” Deze week legt Dina een test spreken en schrijven af. “Ik hoop dat ze West-Vlaams verstaan, want het Algemeen Nederlands is iets moeilijker.” (lacht) (JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier