Ieperse fagottist Davy Callens (25) geeft streamingconcert met Breathe

We zien v.l.n.r. Andy Dhondt, Niels Hap, Carlos Alexis Escalona, Davy Callens en Kasper Baele.© Filip Meutermans
We zien v.l.n.r. Andy Dhondt, Niels Hap, Carlos Alexis Escalona, Davy Callens en Kasper Baele.© Filip Meutermans
Tom Gheeraert

Liefhebbers kunnen op vanavond, maandag 29 maart, Ieperling Davy Callens (25) aan het werk zien tijdens een streamingconcert van het unieke rietblazersensemble Breathe. Voor fagottist Davy, die in het Symfonieorkest Vlaanderen speelt, bieden streamingconcerten enigszins soelaas in coronatijden, al kijkt hij vooral uit naar het moment waarop hij weer live kan spelen.

Breathe bestaat uit Kasper Baele op hobo, Niels Hap op klarinet, Andy Dhondt op saxofoon, Carlos Alexis Escalona op basklarinet en Davy Callens op fagot. Andy nam het initiatief om het ensemble op te richten met vijf rietblazers: fagot, klarinet, basklarinet, saxofoon en hobo. “Dat is qua samenstelling vrij uniek”, zegt Andy, die getrouwd is met Jef Neve en directeur is van de kunstacademie van Zottegem. “Wij waren de eerste in België om dat te doen.”

Met Davy Callens (25) hebben ze ook een Ieperling in de rangen. Davy is beroepshalve fagottist in Symfonieorkest Vlaanderen. Daarnaast geeft hij ook les in de muziekschool in Zottegem. “Maar ik woon nog steeds in Ieper”, vertelt Davy. “Ik heb vroeger nog in Ypriana gezeten maar nu ik als professioneel muzikant in verschillende orkesten speel, heb ik daar geen tijd meer voor. Fagot is eigenlijk mijn tweede instrument. Als kind ben ik gestart met dwarsfluit. Dat ging zodanig goed dat ik ook iets anders wilde doen. Toen ik fagot hoorde, was ik direct verkocht. Op mijn twaalfde ben ik ermee begonnen. Dat ging zo goed dat ik op mijn zestiende aan het Conservatorium van Gent kon beginnen als jong talent, een soort vooropleiding op je hogere studies aan het Conservatorium. Ik combineerde dat met mijn middelbare school in het Lyceum in Ieper. Tijdens mijn studie heb ik mijn huidige job gewonnen in het Symfonieorkest Vlaanderen. Nu zit ik in mijn derde seizoen.”

Repeteren

Symfonieorkest heeft een eigen zaal in Gent. “Dat is de zaal van de Bijloke. Sinds dit jaar is de zaal helemaal vernieuwd, maar door corona konden er jammer genoeg nog geen concerten met publiek plaatsvinden sinds de renovatie. Het plastic zit zelfs nog rond de zetels. We repeteren er wel en geven ook geregeld streamingconcerten. Dit seizoen stonden er ook tournees gepland, onder andere naar Estland en naar Zuid-Amerika. Die zijn niet geannuleerd maar staan even on hold tot wanneer we weer mogen.”

“Met deze streamingconcerten zal het pas echt goed beginnen voor ons”

Door de pandemie verkeert de muzieksector in crisis, al is er ook verbetering in zicht. “De eerste lockdown was niet gemakkelijk, omdat iedereen in tijdelijke werkloosheid zat, maar tegen de tweede lockdown had het orkest zich aangepast. Nu spelen we veel streamingconcerten en opnames. We spelen echt wel frequent, weliswaar met strenge maatregelen: plastic om ons heen, ver weg zitten van elkaar,… Het is niet evident om op die manier samen in harmonie te spelen, maar ik hoor niemand klagen. We zijn al blij dat we kunnen spelen.”

Breathe

Toen Andy Dhondt bij Davy polste om aan te sluiten bij Breathe, klonk dat als muziek in zijn oren. “Als ik ergens voor kies, moet er echt kwaliteit in zitten en dat voelde ik bij die groep. We komen ook allemaal goed overeen. Ondertussen zijn we al twee jaar bezig met een repertoire opbouwen. Nu hebben we een mooi pakket waarmee we naar de mensen kunnen gaan. Met deze streamingconcerten zal het dus pas echt goed beginnen voor ons.”

Het streamingconcert ‘Breathe feat. Jef Neve’ vindt plaats op maandag 29 maart, met een programma in het thema ‘Frankrijk’ en uitvoeringen van composities en arrangementen van César Franck, Claude Debussy, Maurice Ravel en Georges Gershwin. “We doen ons best om niet een uur lang gewoon te spelen. Het is erg uitdagend en ik denk dat het ook zo zal overkomen. Aangezien we een speciale bezetting hebben, zijn het heel vaak arrangementen die gemaakt zijn, bepaalde stukken die normaal voor een groot orkest, orgel of piano geschreven zijn. Het is niet evident voor ons om dat te spelen, waardoor het echt indrukwekkend is. Ik weet zelf hoe moeilijk het is om naar een streamingconcert te luisteren, maar ik kan je verzekeren dat je niet het gevoel zal krijgen in slaap te vallen.”

Meer concerten

Breathe heeft nog twee streams op de planning staan. Op dinsdag 27 april brengen ze samen met dichter, schrijver en performer Hans Depelchin een poëtische voorstelling. Van de derde stream is de datum nog niet bekend. De drie livestreams vinden plaats in de Blue Keys Studio in Aalter en kunnen gevolgd worden op de Facebookpagina van Breathe en op breathemusic.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.