Het Zesde Metaal headliner van negende editie Veurne La Fête

‘Boom’n van de weireld' mag het festival openen. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op vrijdag 2 september zullen vier West-Vlaamse toppers de Grote Markt van Veurne muzikaal op z’n grondvesten doen daveren. Voor de negende editie van Veurne La Fête keren de artiesten na een uitzonderlijke corona-editie opnieuw terug naar het podium waar het in 2013 allemaal begon.

“Eigenlijk zouden we dit jaar onze tiende Veurne La Fête (VLF) organiseren als corona geen spelbreker was geweest”, zegt organisator Geert Gombeir. “Toch zijn we trots op hoe Veurne La Fête is geëvolueerd. Tien jaar geleden vroeg de stad Veurne ons om mee te denken over ideeën rond zomerse evenementen, maar het moest wel aanleunen bij de start van het schooljaar. Dat ‘back-to-school’-idee hebben we altijd behouden, maar Veurne La Fête richt zich niet enkel tot de schoolgaande jeugd. We proberen altijd een programma samen te stellen dat een ruim publiek uit de hele regio aanspreekt.”

“Ook aan het concept hebben we nog niks veranderd: we bouwen de affiche op rond een headliner. Die maken we als eerste bekend, en geleidelijk aan lichten we in de daaropvolgende weken een tipje van de sluier en maken we de andere artiesten bekend. Zo hebben we dit jaar een perfecte opener met Boom’n van de weireld, een knappe headliner met Het Zesde Metaal, een uitstekende tweede naam met Mooneye en met Preuteleute als afsluiter is de ambiance verzekerd. Altijd krijgt lokaal talent een podiumplaats en verder focussen we op Belgisch talent. We kiezen liever voor kwalitatief en betaalbaar Belgisch talent, dan voor onbekend buitenlands talent.”

Naam van het festival is heel herkenbaar bij het Franse publiek

Geert Gombeir herinnert zich nog dat ‘Vive La Fête’ met Els Pynoo de eerste groep was die hij boekte voor de eerste editie in 2013. “We moesten toen nog een naam bedenken voor ons evenement, en na wat brainstormen kwam ‘Veurne La Fête’ uit de bus. Die naam past nog altijd bij het evenement, en het voordeel is dat de naam ook heel herkenbaar is bij het Franse publiek. We waren in 2013 al best tevreden met het resultaat, maar in de loop der jaren groeide het succes, met als uitschieter de editie met Urbanus op het podium. Toen zakten meer dan 5.000 fans af naar Veurne. Omdat Veurne La Fête altijd gratis is (behalve vorig jaar omdat mensen door de coronabeperkingen vooraf moesten reserveren, red.) kennen we nooit het precieze aantal bezoekers. Maar we hebben wel een oefening gemaakt aan de hand van luchtfoto’s en zo weten we dat VLF toch altijd tussen de 3.000 en 5.000 muziekfans aantrekt.”

Publieksfavoriet

In de voorbije tien jaar heeft VLF de nodige credibility opgebouwd en daardoor kan Geert makkelijker artiesten over de streep trekken. Het Zesde Metaal is al jaren een West-Vlaamse publieksfavoriet en eindelijk is Geert erin geslaagd om in hun agenda een datum te laten vastprikken voor VLF. “Ook met Mooneye zijn we heel blij”, zegt Geert. “Een knappe, talentvolle jonge band uit eigen regio! Boom’n van de Weireld is een feestelijke binnenkomer met unieke Westhoek-Balkanmuziek, met zang, accordeon, drums, gitaren en koperblazers in een heel aparte taalmix die ze zelf omschrijven als ‘Nederwestfransvlaams’, maar muziek overstijgt alle taalgrenzen! Preuteleute is intussen een trouwe gast in Veurne en de perfecte afsluiter.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.