Gratis concertjes op plekken waar je het niet meteen zou verwachten

De organisatoren benadrukken dat ze niet de ambitie hebben om een groot festival te organiseren.© TP
De organisatoren benadrukken dat ze niet de ambitie hebben om een groot festival te organiseren.© TP
Redactie KW

Ieper Zingt komt deze zomer nog te vroeg door corona, maar het blijft niet stil in het stadscentrum: allerlei artiesten uit de Westhoek verzorgen op verschillende julidagen gratis kleinschalige optredens in centrumstraten, waar je dat normaal niet verwacht.

“Wij willen Ieper Zingt nog niet organiseren, want dan zouden we door corona een afgesloten zone moeten inrichten op de Grote Markt. Dat is praktisch niet mogelijk en daar heeft de horeca niets aan. Bovendien zouden de terrasgangers dan moeten kijken op een muur, waarachter muziek te horen is”, zeggen de Ieperse schepenen Valentijn Despeghel (Vooruit) en Diego Desmadryl (Open Ieper).

Het stadsbestuur vond ri4vos, de vzw achter de voormalige Muzikale Dinsdagen, bereid om iets nieuws te organiseren: Streekgenot op Straat. Gelukkig kunnen we deze zomer eindelijk terug met mondjesmaat de straat op om te genieten van de kleine dingen des leven”, vertellen Bart Devos en Wim Vandamme van ri4vos. “En als dit genot op straat er nog eens komt voor, door en van Ieperse streekgenoten, dan klinkt dit als muziek in de oren. We kregen de vraag om op drie locaties een straatbelevenis te organiseren, waarbij de nadruk ligt op het ongedwongen ontmoeten. De bijkomende insteek die we onszelf oplegden, was het streefdoel om enkel streekgenoten op het podium te zetten. Naast de hoofdbelevenis op het podium, wordt er telkens heel wat fraais geserveerd onder de vorm van straattheater, straatanimatie of straatmuziek. Plezier en vertier van hier voor jong en oud.”

Meezingcovers

Streekgenot op Straat is vrij en gratis toegankelijk, maar door corona wordt gewerkt met een maximumaantal toeschouwers. Het wordt een drieluik, dat zich afspeelt in enkele Ieperse centrumstraten. Daarbij werd bewust niet gekozen voor de Grote Markt of de winkelstraten, waar regelmatig evenementen georganiseerd worden. In de aanloop naar de EK-voetbalfinale worden op de Vlaamse Feestdag op 11 juli vanaf 15 uur optredens georganiseerd in de Grachtstraat en Fochlaan, vlak bij cultuurcentrum Het Perron.

Op het programma staat onder meer de Iepers-Poperingse groep Red Spot Avenue, die akoestische meezingcovers brengt van popsongs. Op 18 juli is het de beurt aan de Boomgaardstraat, waar Annelies Vandenabeele uit Poperinge met haar band Ann Lee vanaf 18 uur het genre Americana speelt met elementen uit blues, folk, jazz, rockabilly en country. Op de Nationale Feestdag op 21 juli treedt onder meer Suncreek op in de Elverdingestraat. De Iepers-Meense band brengt een mengeling van new wave, postpunk en garagerock.

De organisatoren benadrukken dat ze niet de ambitie hebben om een groot festival te organiseren. “Kleinschaligheid en gezelligheid primeren. Geniet van de straat, horeca en streekgenoten.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.