Geike speelt thuismatch met Hooverphonic op rustige eerste dag van Dranouter Zomersessies XL

Geike moest qua podiumprésence niet onderdoen voor de altijd zelfzekere groepsleider Alex Callier. © TG
Redactie KW

De Dranouter Zomersessies XL zijn donderdag rustig van start gegaan met hier en daar wat regen, een bescheiden opkomst en vooral veel sfeer. In de grote concerttent Kayam was het dames boven met Naima Joris, Eefje de Visser en Geike Arnaert, die voor het eerst sinds haar terugkeer bij Hooverphonic een thuismatch mocht spelen in ‘haar’ Heuvelland.

Dranouter Zomersessies XL is hopelijk het laatste festival dat nog met bubbels georganiseerd wordt. “De overheid besliste om events buiten vanaf 13 augustus het Covid Safe Ticket te laten gebruiken, waardoor dat niet van tel is op de Dranouter Zomersessies XL”, aldus festivaldirecteur Bavo Vanden Broeck. “Op de Dranouter Zomersessies XL moet je dus ook geen vaccinatiepaspoort, PCR-test of sneltest voorleggen. Wel moeten de bezoekers met hun bubbel afstand houden van andere bubbels, en een mondmasker dragen bij verplaatsingen over het terrein. Voor de rest zijn er bij ons geen moeilijke regels.”

In de concerttent Kayam werkt de organisatie met een zelf uitgewerkt systeem met vlaggetjes. “Als de festivalgangers aankomen, dan kiezen ze met hun bubbel een statafel in de concerttent Kayam. Staat het vlaggetje op de statafel recht, dan is die plek nog vrij. Willen ze een statafel innemen met hun bubbel, dan nemen ze het vlaggetje weg. Daarna vormt die plek hun locatie voor alle optredens van die festivaldag”, legt Bavo Vanden Broeck uit. “Tussen de optredens door genieten ze uiteraard van al het lekkers en moois dat het festivalterrein te bieden heeft. Enkele vrijwilligers zijn aangesteld als coronasteward om het evenement veilig en ontspannen te laten verlopen.”

De zwangere Eefje de Visser bevestigde dat ze één van de topartiesten van het moment is.
De zwangere Eefje de Visser bevestigde dat ze één van de topartiesten van het moment is. © TG

Met Bipolar Bows als opener van de dag zette Dranouter zijn folkidentiteit in de verf. Daarna viel vooral de vrouwelijkheid van de line-up op. De schuchtere Naima Joris bewees dat haar stempel van een van de grootste beloftes in de Belgische muziekwereld niet uit de lucht gegrepen is. De zwangere Eefje de Visser bevestigde dat ze één van de topartiesten van het moment is in de Lage Landen.

Meisje van Westouter

Alle ogen op deze eerste van vier Dranouter Zomersessies XL waren echter gericht op Geike Arnaert. Niet alleen had de 41-jarige zangeres met haar terugkeer bij Hooverphonic en daaropvolgende deelname aan het Eurosongfestival een topjaar achter de rug, als meisje van Westouter speelde ze een thuismatch.

In dezelfde jurk waarmee ze vorige week op de voorpagina van Krant van West-Vlaanderen prijkte – nauw aansluitend met kraagje, lange mouwen en een blauw-zwart paisley-achtig motief – moest ze qua podiumprésence niet onderdoen voor de altijd zelfzekere groepsleider Alex Callier, die tot twee keer toe aanhaalde hoe blij hij was dat Geike weer bij Hooverphonic is.

Eurosonghit The Wrong Place stak als tweede nummer van de set al snel het vuur aan de lont en al snel volgde het muzikale hoogtepunt van de avond: Geike die alleen onder begeleiding van gitarist Pieter Peirsman op indrukwekkende wijze Vinegar & Salt zingt, een vocaal hoogstandje dat terecht onder luid applaus bedolven werd. Aansluitend speelde de hele groep 2 Wicky, het liedje waarmee het in 1997 – Geike was toen 17 jaar – allemaal begon voor Hooverphonic.

Gloednieuwe single

Daarna volgde de hitparade: Sometimes, Romantic, Eden, Jacky Cane, The Night Before, Badaboum, Mad About You… Opvallend hoeveel oorwurmen Hooverphonic de afgelopen 25 jaar produceerde. Naarmate de avond vorderde verhoogde ook het tempo. Gloednieuwe single Thinking About You mikte succesvol op de dansbenen met behulp van een streep ABBA. Een feestelijk versie van Amalfi sloot de set af. Onder luid gejoel keerden ze echter terug voor twee bisnummers met energiebommetje The World Is Mine als ultiem slotakkoord.

Wie geen zin had om door de regen naar huis te gaan, kon nog iets drinken in de andere tent, de Palace, waar Feestcomiteit Dikkebusstraat (een persiflage van straattheatergroepen Kartje Kilo en Pikz Palace) van de Dranouter Zomersessies XL gebruikt maakt om alle door corona gemiste jaarlijkse festiviteiten in te halen. Zo zagen we in een kwartier tijd zowel de Sint, de Kerstman als Nieuwjaar – pal op middernacht – de revue passeren, inclusief confettikanonnen en toastjes met krabsalade.

De sfeer zat er meteen goed in.
De sfeer zat er meteen goed in. © TG

De sfeer zat er goed in en dat was nog maar het begin. Traditiegetrouw is de donderdag de meest rustige dag van het festivalweekend. “Dat is dit jaar niet anders. De bezoekers kwamen mondjesmaat aan om de festivalsfeer eindelijk weer op te snuiven. Er waren dan ook enkel en alleen maar blije gezichten te bespeuren op het festivalterrein”, zegt Bavo Vanden Broeck. “De komende drie dagen kijken we nog uit naar onder meer Gabriel Rios, 20 jaar Flip Kowlier, Bart Peeters, Compact Disk Dummies, Brihang, Mooneye, Trio Dhoore, Raske Drenge… Op zondag sluit Het Zesde Metaal de 48ste editie van het festival af. Speciaal voor Dranouter nemen ze enkele surprise special guests mee.” (TOGH)

Er zijn nog tickets beschikbaar voor vrijdag en zondag. Meer info op festivaldranouter.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier