https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Folk Ruiselede brengt artiesten van eigen bodem

Stefaan, partner Sofie Desmet en kinderen Feke en Warre.
Redactie KW

Op zaterdag 16 oktober vindt opnieuw het festival Folk Ruiselede plaats. De organisatie met voorman Stefaan Bekaert als dirigent voor een toegewijd werkend team is enthousiast om de draad weer op te nemen. Want zo’n mooie traditie laat je niet zomaar verdwijnen.

Stefaan, zelf graag bezig met gitaar en vol passie voor het genre folk, kan dit jaar een attractief programma aankondigen. Met artiesten van eigen bodem. Contracten van maanden geleden, toen de onzekerheid nog pijnlijk groot was rond beperkende maatregelen in het licht van de viruspandemie, kunnen eindelijk uitgevoerd worden.

“De eerste groep is een duo, Lies en Jeroen, met een Nederlandstalig repertoire. Ze brengen muziek met een perfecte harmonie van het vocale luik met akoestische gitaren. Prikkelend enthousiasme op de bühne, waarover heel wat magazines in Vlaanderen en Nederland niets dan lovende recensies brengen. Vorig jaar brachten ze hun nieuwe cd uit: Er zijn zo van die dagen. De fans zullen ervan smullen in de mooi opgesmukte muziektempel, zaal Spel en Sport.”

“Omstreeks 23 uur verwelkomen we de groep STEW, een trio dat Ierse en aanverwante folkmuziek brengt. Met Peter Derudder (fluit en viool), die vaak als gastmuzikant optreedt bij tal van bekende artiesten. Zijn dada is de typisch Keltische muziek”, geeft Stefaan Bekaert mee. “Timothy Volcke zingt en speelt piano en zijn stemtimbre nodigt onweerstaanbaar uit tot meezingen. De derde artiest bij de band STEW is Dimitri Durnez, schepper van de aanstekelijke ritmes en heel veel slagwerk, met percussie-instrumenten als djembee, darbuka en conga. Hoor je het in Keulen donderen bij die bizarre namen? Eens het geluid gehoord, vergeet je de naam nooit meer! Kortom, het publiek zal zich in een Ierse pub wanen. Topentertainment brengen, dat is ons ultiem doel met Folk Ruiselede”, zegt Stefaan Bekaert, die beroepshalve leraar godsdienst is.

Toch drie bands

“De voorbereiding voor deze 13de editie was echt geen sinecure. We kozen bewust voor twee bands met beperkte bezetting en van eigen bodem. De coronamaatregelen waren in september nog heel rigide: beperkt aantal mensen in de zaal en om 23 uur al gedaan. Daarom hadden we slechts twee bands gepland.”

“Maar nu vanaf oktober meer kan, hebben we een surprise van formaat. Interactie met de zaal is dan het devies tussen de beide eerder geplande optredens. Mits een laatste ingreep komen we in extremis toch tot drie groepen. Een van de leden van STEW speelde ooit mee in mijn bandje van destijds, de indie folkrockband Et Encore. Die reageert laaiend enthousiast op de invitatie om een ferme duit in ons programma te realiseren.”

(RVDS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.