Elke Bruyneel wil taboe rond abortus doorbreken op nieuwe single

Elke wil met de nieuwe single het taboe rond abortus helpen doorbreken.© Facebookpagina Lucy and The Birds
Elke wil met de nieuwe single het taboe rond abortus helpen doorbreken.© Facebookpagina Lucy and The Birds
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

De uit Beernem afkomstige frontvrouw van Lucy and The Birds schenkt de opbrengst van haar nummer ‘(You are) My Beautiful Goodbye’ integraal aan Fara vzw, een organisatie die luistert, informeert en begeleidt bij zwangerschapskeuzes. “Wie dit initiatief steunt, helpt vrouwen en mannen in hun rouwproces rond een onderwerp dat anno 2020 nog steeds zeer gevoelig ligt bij veel mensen”, motiveert Elke Bruyneel.

Vorig jaar werd Elke Bruyneel ongepland zwanger. Ze liet een abortus uitvoeren om psychosociale redenen. In 2016 vonden in ons land 17.818 abortussen plaats, het jaar erop waren dat er 17.257. Dit zijn de meest recente bekende cijfers. Zoveel (jonge) vrouwen die voor deze beslissing staan, ook vandaag nog, en toch rust er nog steeds een groot taboe op dit thema.

“Mijn verdriet en verwerkingsproces vonden een uitweg via mijn muziek”, vertelt Bruyneel. “Ik voel ook hoezeer ik in een bevoorrechte positie zit, omdat we als koppel nooit ons verhaal in de doofpot hebben gestoken en altijd open zijn geweest tegen onze dichte vrienden en familie.”

“Daarom wil ik graag een steentje verleggen om het taboe te helpen doorbreken voor anderen, zeker nadat ik via Fara vzw een aantal vrouwen persoonlijk ontmoette. Zoveel vrouwen die dit moeten doorleven in stilte door het schuldgevoel en de schaamte die rond dit onderwerp hangt. Ik wil hen op zijn minst het gevoel geven dat ze niet alleen zijn.”

Zwangerschapskeuzes

Fara vzw ( www.fara.be ) uit Heverlee, een deelgemeente van Leuven, maakt zwangerschapskeuzes bespreekbaar. Zij zijn een professionele organisatie die luistert, informeert en begeleidt bij zwangerschapskeuzes. Hun kleine team bestaat uit sterk opgeleide mensen en werkt los van religieuze en politieke overtuigingen.

Fara vzw is er voor vrouwen, koppels en hun omgeving die geconfronteerd worden met een moeilijke keuze. Omdat de zwangerschap ongepland is, omdat de zwangere nog een tienermeisje is of omdat er een prenatale diagnose is vastgesteld bij het ongeboren kind. Fara vzw staat mensen bij zowel tijdens hun beslissingsproces voor de keuze als tijdens hun verwerkingsproces erna.

Troostkaart

Om deze thema’s meer onder de aandacht te brengen, nam Elke Bruyneel met haar band Lucy and The Birds de single (You Are) My Beautiful Goodbye op. Om de boodschap van verbinding extra kracht bij te zetten, ontwierp ze in samenwerking met Noëmie Willemen, de onderzoekster bij UCLouvian die over haar moederschap blogt via Le coeur à marée basse, een troostkaart.

Iedereen die de single downloadt, mag een gepersonaliseerde reactie van Bruyneel verwachten. “Deze troostkaart biedt iedereen de kans om een teken van troost te geven aan een dierbare”, onderstreept Bruyneel.

Met de Brugse fotografe en videaste Femke Den Hollander ontwikkelde ze bovendien een videoteaser van de single om haar boodschap je bent niet alleen kracht bij te zetten en haar taboedoorbrekend verhaal letterlijk een gezicht te geven.

De single “(You Are) My Beautiful Goodbye” kan je exclusief downloaden via https://lucyandthebirds.bandcamp.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier