https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Egems Gemengd Koor heeft nieuwe dirigent Nikolay Pentchev: “Muziek bracht me naar België”

Met de komst van de nieuwe dirigent Nicolay Pentchev kan het koor er na de coronacrisis weer met frisse moed tegenaan gaan. (foto Jan)
Redactie KW

Sinds Mieke De Meyer eind 2019 afscheid nam van het Egems Gemengd Koor zat de vereniging zonder dirigent. Na een pauze van anderhalf jaar door corona is er een nieuwe koorleider gevonden. Nikolay Pentchev zal voortaan het dirigeerstokje hanteren.

“Toen Mieke De Meyer na twintig jaar muzikale leiding eind 2019 afscheid nam als dirigent, zaten we wat met de handen in het haar”, vertelt voorzitter Andrea Hollevoet ons. “We zijn vrijwel meteen op zoek gegaan naar een nieuwe dirigent, maar toen brak de coronacrisis uit, waardoor alle repetities, optredens en concerten in het water vielen. Ondanks het feit dat al onze activiteiten stillagen, zijn we toch blijven zoeken naar een vervanger en uiteindelijk met succes.”

“Een tijdje geleden besloot ik een artikel te zetten in het blad ‘Koor en Stem’ waar wel een aantal kandidaten op gereageerd hebben. Helaas haakten de meesten uiteindelijk weer af. Gelukkig kwam er een positieve reactie van Nikolay Pentchev en heeft dit uiteindelijk tot een samenwerking geleid.”

Sociaal contact

“Ik ben heel blij dat ik met de mensen van het Egems Gemengd Koor kan samenwerken”, gaat Nikolay verder. “Ik mag toch wel zeggen dat ik kan terugvallen op een ruime ervaring van 35 jaar als muzikant en koorleider. Ik kom uit Hongarije, waar ik afgestudeerd ben aan de prestigieuze muziekacademie van Plovdiv. In mijn thuisland heb ik zowel als trompetspeler als dirigent deel uitgemaakt van diverse orkesten en heb ik notenleer en koormuziek gedoceerd. Het was ook de muziek die me naar België bracht.”

“Ook hier heb ik de voorbije twintig jaar diverse koren en orkesten gedirigeerd en de leiding gehad bij verschillende projecten en organisaties. Ik geef ook trompet- en tromboneles aan de muziekschool. Vanaf de eerste repetitie klikte het met de leden van het koor en dat heeft mij doen besluiten om voortaan de leiding op mij te nemen. Ik heb zeker niet de bedoeling een topkoor uit te bouwen, het is meer het sociale contact en de sfeer in de groep die voor mij belangrijk zijn. Ik wil gewoon samen met de leden op een aangename manier muziek maken, iedereen een gezellige avond bezorgen bij de repetities en ervoor zorgen dat iedereen plezier beleeft aan onze optredens.”

Verjonging

“We zijn uiteraard zeer blij dat we nu weer met frisse moed kunnen beginnen te repeteren en kunnen optreden”, vervolgt Andrea. “Met ons koor luisteren we onder andere vieringen op van huwelijken, begrafenissen of huldigingen. Daarnaast geven we om de twee jaar een eigen concert. In het verleden gaven we ook al herfst-, winter- of Valentijnconcerten.”

“Wanneer we op volle sterkte zijn bestaat ons koor uit 16 leden. Het voorbije jaar zijn jammer genoeg diverse oudgedienden weggevallen om gezondheidsredenen of door een te drukke agenda. Net als zoveel verenigingen zijn ook wij dus op zoek naar nieuw en jong bloed. Iedereen die zich geroepen voelt, is welkom om onze groep te vervoegen. We repeteren om de twee weken op donderdagavond van 20 tot 22 uur in CC Het Buurthuis in Egem.”

(JG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.