Duo achter Blueshoppaz is blij weer te kunnen optreden: “Heel de corona door elkaars knuffelcontact”

Angelo Wylleman (links) en Bart Billiet repeteerden in de lockdown in de carport.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Angelo Wylleman (links) en Bart Billiet repeteerden in de lockdown in de carport.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Dankzij de actie ‘Hoera Horeca’ kunnen in Izegem langs de terrassen weer heel wat artiesten aan de slag. Zo ook Bart Billiet en Angelo Wylleman, ofte Blueshoppaz, die met mondharmonica en cajon opzwepende deuntjes brengen. “Wij snakken naar optredens, maar het publiek duidelijk ook.”

Bart Billiet en Angelo Wylleman kennen elkaar al van in het middelbaar onderwijs. “Sindsdien hebben we elkaar niet meer gelost.”

Hoe begon het allemaal?

Bart: “Ik startte als basgitarist in diverse rockbandjes en stapte later ook over naar metalgroepen. Toen ik 25 jaar was, begon de interesse te groeien in blues. Ik kocht enkele cd’s, speelde die grijs en kocht me toen een mondharmonica.”

Angelo: “Voor mij begon het op de drums. Bij iemand van onze vrienden stond een drumstel dat hij niet gebruikte en zo werd ik de drummer van verschillende bands waar Bart ook in speelde.”

Bart: “Op enkele lessen na kregen we eigenlijk geen muzikale scholing. We leerden het vooral onszelf.”

Hoe zag Blueshoppaz, jullie straatmuzikantenproject, het levenslicht?

Bart: “Mijn vrouw werkte bij C&A, nu nog trouwens, en we werden eens gevraagd om daar op te treden. Dat sloeg erg goed aan. We gingen in 2013 van start en het jaar erop wonnen we al het Vlaams kampioenschap voor straatmuzikanten op de Batjes in Izegem. We brengen bluesgrass country. We laten ons inspireren door de blues- en countrymuzikanten die vroeger een café binnenstapten en er daar meteen de sfeer in brachten.”

We zijn de meest flexibele band van Vlaanderen

Angelo: “Met een drumstel de straat op trekken, is geen optie, dus kocht ik een cajon. Een handtrommel en dat bleek perfect te matchen met de mondharmonica van Bart. En zo waren we vertrokken. We speelden op heel wat braderieën en batjes. Overal waar ze ons vragen, gaan we naar toe. Dat is soms ook voor korte optredens. Voordeel bij ons is dat wij nauwelijks iets nodig hebben om te kunnen optreden. Enkel wat ruimte en we doen ons ding.”

Bart: “We zijn de meest flexibele groep van Vlaanderen. Bel ons en even later staan we bij jou thuis te spelen. In 2018 zijn we dan gestart met de bluesrockband Appelblauwzjigroen. Daar mogen we op tweede Pinksteren een optreden mee verzorgen in Kortrijk. Het eerste sinds lange tijd. Want repeteren hebben we sinds de uitbraak van corona niet meer gedaan.”

Met Blueshoppaz bleven jullie wel repeteren.

Bart: “Ja, hier in de carport bij ons thuis. Angelo en ik waren al sinds het begin elkaars knuffelcontact. Dus konden we hier ons ei toch wat kwijt. De buren hebben inderdaad al heel wat kunnen genieten van onze optredens (lacht) . Zelf heb ik als ‘The Blueshopper’ in coronatijden veel filmpjes gemaakt die ik deelde op sociale media.”

Met ‘Hoera Horeca’ krijgen jullie nu de kans om op te treden bij de Izegemse terrassen.

Angelo: “Twee weekends terug, bij het openingsweekend, mochten we gaan spelen. Bedoeling was dat we langs de terrassen van enkele frituren passeerden. Wat we ook deden, maar het was te kil om buiten te eten. Dan zijn we maar naar de terrassen rond de grote kerk getrokken. Aan ’t Elfde Gebod hadden we het publiek meteen mee, ook aan ’t Damberd was het direct bingo. Wij snakken naar optredens, maar je voelt dat het publiek er ook nood aan heeft. De mensen gaan spontaan uit de bol. We speelden ook op Belleke Trek, een ander initiatief van de stad Izegem. Dat was ook leuk om doen. De mensen kwamen buiten en je zag dat buren blij waren elkaar eens te zien.”

Had corona op jullie persoonlijk een impact?

Angelo: “Er zijn geen mensen uit onze directe omgeving gestorven.”

Bart: “Mijn grootmoeder is wel overleden, maar die was al de 90 voorbij en corona was niet de oorzaak. En ondertussen is hier ook gezinsuitbreiding gekomen. Geen coronakindje, Finn was al verwekt voor corona uitbrak. Toen we wisten dat Lien zwanger was, hadden we nooit gedacht dat corona nog zou woeden bij zijn geboorte. Maar ondertussen zijn we al acht maanden verder en is hier extra leven in huis.”

Hebben jullie al veel boekingen voor komende zomer?

Bart: “Niet echt, maar dat kan snel komen natuurlijk. Zoals aangehaald: we zijn heel flexibel. We gaan overal spelen waar we gevraagd zijn, als het financieel doenbaar is uiteraard. We speelden vroeger ook al in Amsterdam en Hongarije.”

Angelo: “En deze zomer zullen we van Izegem naar Oostende trekken en onderweg halt houden om te spelen. We zullen dat via sociale media ook wel wat ruchtbaarheid geven.”

Bart: “We zullen op voorhand ons traject uittekenen en wat pleintjes en cafés zoeken waar we kunnen spelen. We doen dat traject overigens met de bakfiets. Ik heb zo’n bakfiets voor onze kinderen, maar we gaan er ook mee optreden. Ons materiaal kan daar in en het is ook leuk voor de mensen als ze twee mensen zien komen aanfietsen en als we even later voor hen staan op te treden.”

Blueshoppaz

Privé

Blueshoppaz is een duo gevormd door Bart Billiet (40) en Angelo Wylleman (40). Bart groeide op in de Tulpenlaan in Izegem en woont nu met zijn echtgenote Lies Vandenbussche in de Duikerstraat in Ingelmunster. Ze zijn de ouders van zoontjes Lars (5) en Finn (acht maanden). Angelo is vrijgezel en huist in de Kortrijksestraat in Izegem.

Loopbaan

Bart is arbeider bij Cargill in Izegem, Angelo is aan de slag bij Brenntag in Deerlijk.

Vrije tijd

Het duo speelt al jarenlang in dezelfde bands en sinds 2013 vormen ze ook het straatmuzikantenduo Blueshoppaz.

Info en boekingen bij 0478 23 93 26 (Bart) of mailen naar doublebharmonica.@gmail.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten