Dranouter kijkt uit naar maatregelen voor festivalzomer

Maxime Veys (links) liet zich rondleiden door Bavo Van den Broeck.© EF
Maxime Veys (links) liet zich rondleiden door Bavo Van den Broeck.© EF
Redactie KW

In Dranouter kijkt men vol spanning uit naar de aangekondigde maatregelen over de komende festivalzomer. Die maatregelen moeten op 15 maart bekend zijn. “We gaan voor een festival op volle capaciteit. Een alternatief als de zomersessies van vorig jaar komt er niet,” zegt organisator Bavo Vanden Broeck.

Vlaamse parlementslid Maxim Veys (sp.a) kwam het festival alvast een hart onder de riem steken met het aanreiken van het Zomerfonds. “Op die manier geven we een financiële zekerheid om aan de voorbereidingen te beginnen.”

Sp.a kwam begin deze maand met het voorstel van het Zomerfonds, dat eigenlijk de bestaande regeling van de Vlaamse overheid voor evenementen verder uitdiept. In totaal kondigt de Vlaamse regering een injectie aan van 60 miljoen euro. En daar is het Vlaams parlementslid best tevreden mee.

“We hebben enkele kleppers van evenementen in de regio waaronder Dranouter Festival. Ik hoop dat zij nu durven starten met de voorbereidingen zonder daarbij hun broek te scheuren. Vandaar dat we met het Zomerfonds financieel perspectief geven. Evenementen als Dranouter hebben geen tijd te verliezen. Als er iets schort in de uitvoering van deze steunmaatregelen dan moeten we snel schakelen. En doe ik graag vanuit het Vlaams parlement.”

Festival op volle toeren

Wie als organisator intekent, krijgt een budget waarmee ze aan de slag kunnen. “Met dat budget moeten ze ook onmiddellijk een aantal cultuurwerkers en artiesten betalen. Kan het event doorgaan dan betalen de organisatoren het gekregen budget terug, kan het event helemaal niet doorgaan behouden de organisatoren het gekregen budget.”

Bavo Vanden Broeck staat positief tegenover dit Zomerfonds en wacht nu de concrete modaliteiten af om al dan niet in te tekenen. “Sowieso gaan we voor een festival op volle toeren. Dit zit in ons DNA. We hebben al heel wat scenario’s overlopen. Van twee podia bijvoorbeeld in plaats van onze klassieke vijf podia. Of het festival spreiden over een aantal weekends. Of nog met een beperkt aantal mensen in een hokje zitten. We zijn een festival en geen concert. Als wij kunnen kiezen, dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt, en gaan we voor de volle 15.000 bezoekers per dag. En als 70 procent van de bevolking zal gevaccineerd zijn tegen eind juni, dan moet dit haalbaar zijn.”

Kerksessies

De organisatie van Dranouter heeft natuurlijk een pak ervaring om indien nodig snel te programmeren. “We hebben op regelmatige basis contact met de artiesten en hun management. De vertrouwensband is zo groot dat we aan één woord genoeg hebben nog voor we het contract tekenen. De artiesten en hun management kennen ons als een betrouwbare partner. Het kan dus bij groen licht ontzettend vlug gaan. Vorig jaar zijn we eind mei gestart met de programmatie van liefst 26 concertdagen met telkens 3 artiesten en de Zomersessies werden met succes georganiseerd.”

Om alsnog dat festival gevoel te laten opborrelen worden door Festival Dranouter in het voorjaar kerksessies gehouden. Op 25 april staat Laïs geprogrammeerd, op 23 mei is dat Wannes Cappelle.

Herinrichting muziekcentrum

Aan de organisatie van een festival als Dranouter hangt ook een volledig economisch systeem. “Ik denk bijvoorbeeld aan de bakker en de brouwer. Ook aan het feestcomité van Dranouter die zijn jaarwerking financieel kan inplannen dankzij het festival. Dit jaar was er bijvoorbeeld geen nieuwjaarsreceptie waardoor dat sociaal weefsel in het dorp is weggevallen.”

Inmiddels wordt in het gebouw Dranouter Centrum, tevens uitvalsbasis van Muziekcentrum Dranouter en Eetcafé ’t Folk, gewerkt aan de herinrichting van het [F] Experience Museum. Na 15 jaar was dit aan een vernieuwing toe. “Het verhaal van het [F] Experience was uitverteld,” zegt Bavo Vanden Broeck daarover.

“Normaal dienden de werken te starten begin maart, maar door de lockdown werd alles opgeschoven naar het begin van dit jaar. Hopelijk kunnen we tegen de zomer dit vernieuwde indoor activiteit De Klankmakerij openen. Het wordt een laagdrempelige doe-activiteit, ook geschikt voor kinderen. Aan de hand van doe-opdrachten en klankspelen ga je met elkaar in competitie.

Wie alle etappes van de Klankmakerij heeft doorlopen, verzamelt onderweg punten, experimenteert met klank en doet allerlei weetjes op. Vanaf het begin van de zomervakantie kan je deze indoor attractie bezoeken. Een ideale, laagdrempelige uitstap voor gezinnen, familie- en vriendengroepen en scholen.”

Organisator Bavo Vanden Broeck wacht alvast met een kappersbezoek tot en met de zekerheid dat er een festival zal georganiseerd worden. “Het kan dus dat ik straks met een staartje rondloop.”

(MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten