Deze zomer terug in Brugge: Klinkende Kroegen en WIJklanken

Burgemeester De fauw, cultuurschepen Nico Blontrock en Sandra Timmerman, voorzitter van Horeca Brugge vzw, duimen ervoor dat de evenementen mogen doorgaan.© gf
Burgemeester De fauw, cultuurschepen Nico Blontrock en Sandra Timmerman, voorzitter van Horeca Brugge vzw, duimen ervoor dat de evenementen mogen doorgaan.© gf
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Onder voorbehoud van een gunstige(r) coronasituatie zal Brugge samen met een resem horeca-uitbaters deze zomer opnieuw Klinkende Kroegen in het stadscentrum en WIJklanken in de deelgemeenten organiseren. “We hopen vurig, ook voor de felgeplaagde horecamensen, dat het mogelijk zal zijn”, stelt schepen van Cultuur Nico Blontrock.

Met uitzondering van vorig jaar, door de coronacrisis, vindt het muzikaal zomerevenement sinds 2014 elke woensdagavond in de maanden juli en augustus plaats. Elke avond organiseren maximaal drie kroegen in de binnenstad een concert. In 2017 kreeg het initiatief nog een vervolg in de deelgemeenten, onder de noemer WIJklanken en dit telkens op dinsdagavond.

De optredens starten telkens omstreeks 19 uur en eindigen ten laatste om middernacht. Deelnemende horeca-uitbaters kregen logistieke ondersteuning van de stad en een subsidie van 450 euro voor het boeken van een band of artiest. Hoewel het coronacirus nog niet verdwenen is, gelooft het stadsbestuur er in dat het deze zomer moet mogelijk zijn om dit evenement opnieuw te organiseren.

Enthousiasme

“De uitrol van de vaccinaties gaat in stijgende lijn. Dat opent perspectieven voor versoepelingen. Natuurlijk zijn we altijd afhankelijk van hoe de cijfers evolueren maar we beslisten dus om de voorbereiden in gang te zetten en de evenementen aan te kondigen”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Met deze beslissing ondersteunen we enerzijds de horeca en bieden we anderzijds de mensen een leuke avond aan.”

Ook schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V) gelooft erin. “Als we ervan uit durven gaan dat de terrassen vanaf 8 mei terug open mogen dan zou het toch mogelijk moeten zijn om in de zomermaanden deze evenementen te organiseren”, zegt hij. “Er is heel veel enthousiasme rond alleszins. De mensen hebben dan ook al heel lang cultuur en horeca moeten missen. Hiermee bundelen we beide sectoren die hard getroffen zijn.”

“Er waren aanvankelijk 36 horecazaken geïnteresseerd om deel te nemen en dat is later gereduceerd tot 33 nadat enkele zaken vrijwillig afhaakten. Omdat dit er nog meer waren dan er plaats voor is op de dinsdagen en woensdagen in juli en augustus hebben we, op vraag van en in overleg met Horeca Brugge vzw, beslist om twee data toe te voegen eind juni en begin september”, gaat hij verder. “Nu kan iedere horeca-uitbater die interesse heeft deelnemen en dat vinden we toch wel belangrijk. Ik hoop dus vurig, zeker ook voor de felgeplaagde horecamensen, dat het mogelijk zal zijn om dit te organiseren komende zomer.”

In de kijker

Ook Sandra Timmerman, voorzitter van Horeca Brugge vzw, duimt mee. “Het hoeft geen betoog dat het al heel zware maanden zijn geweest voor ons. Zo’n evenement waarbij de horeca zich in de kijker kan plaatsen en waarbij de zaken hun klanten kunnen verwennen, is dan ook heel mooi meegenomen”, stelt ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier