“De sfeer op Festival Dranouter is speciaal”: Gezin Samyn uit Abele is al jaren vrijwilliger op zomerfestival

Martin Samyn, Heidi Van Exem en de dochters Janne en Flore zijn allemaal gepassioneerd door Festival Dranouter. © gf
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

De liefde voor Festival Dranouter is groot bij het gezin Samyn uit Abele. Papa Martin, mama Heidi en dochters Janne en Flore helpen allemaal graag een handje als vrijwilliger bij Festival Dranouter, dat deze zomer ook uitpakt met een foto-expo.

Festival Dranouter werkt samen met ongeveer 1.000 vrijwilligers. Sinds enkele jaren werken ze samen met een social mediateam, dat de huisfotografen Laurens en Luk bijstaat. Flore Samyn uit Abele, nu woonachtig in Amsterdam, helpt sinds 2019 mee. Veel foto’s van het social mediateam zullen tijdens de foto-expo aan bod komen, waaronder ook werk van Flore.

Ook andere leden van de familie Samyn dragen het festival een warm hart toe. Zus Janne helpt voornamelijk mee met de opbouw. Mama Heidi Van Exem (51) en papa Martin (56) helpen ook al jaren mee. “Ik kende het festival van in mijn jonge jaren. Ik ging er vanaf midden jaren 1980 naartoe. Toen ze in 2018 enkele weken voor het festival nog vrijwilligers zochten, schreven we ons in voor de Bernardus Bar. De sfeer onder de vrijwilligers was heel gezellig en smaakte naar meer. Het was wel hard werken tijdens de shifts, maar tussenin was er ruimte om wat optredens mee te pikken”, herinnert Martin zich, die zelfstandig tuinaanlegger is en al zijn hele leven in Abele woont. Zijn echtgenote Heidi is kleuterjuf in Beerst. “Als jongere ben ik er enkele keren naartoe geweest. Ook toen de kinderen klein waren, waren we soms van de partij”, vult Heidi aan.

Toffe bende

“Sinds 2022 ben ik in de logistiek terechtgekomen. Een toffe bende die dag en nacht, van donderdagavond tot zondagnacht paraat moet staan. In shifts van zes uur is altijd een team stand-by om allerhande herstellingen uit te voeren over het hele terrein. Voor mij is het belangrijk dat ik wat optredens kan meepikken”, zegt Martin. Heidi hielp vorig jaar mee bij de afbraak.

In 2019 ging dochter Flore (25) voor het eerst aan de slag als medewerker in het social mediateam. Ze werkt als mediamanager bij The Landrovers in Amsterdam, waar ze ook al iets meer dan twee jaar woont. “In het social mediateam zorg je er eigenlijk voor om het hele weekend mooi in beeld te brengen. Dat gaat over optredens, acts, animatie, maar ook over bijvoorbeeld de eet- en drankstandjes. Vooral de sfeer en de bezoekers zijn niet onbelangrijk. We bedenken samen met het team hoe we dat leuk in beeld kunnen brengen”, zegt Flore.

“Toen ik ongeveer 14 jaar was, gingen mijn ouders vrijwilligerswerk doen op het festivalweekend in de Sint-Bernardus-tent/bar. Ik ging toen mee met vrienden en bracht met hen het festival door”, vertelt Janne (20). Ze studeert educatieve bachelor secundair onderwijs aan Artevelde Hogeschool.

“Het is heel leuk dat we ons als gezin zo engageren voor het festival”

“Ik help nu voor het derde jaar mee aan de opbouw van het festival. Meestal helpen we met het decoreren van de bars en het terrein. Podia zetten, vuilbakken zetten, bordjes hangen… Vooral veel kleine dingen die belangrijk zijn voor de veiligheid, sfeer en gezelligheid. Eigenlijk doen we in de opbouw een beetje van alles. Het leek me leuk en interessant om te zien hoe zo’n groot festival geregeld wordt. In 2022 vroeg ik aan een vriendin of zij ook wou helpen omdat we dan natuurlijk ook credits en vouchers krijgen voor het festival zelf. Als student is het wel handig om een beetje geld te sparen”, lacht Janne.

“Na ons eerste jaar wisten we wel zeker dat er nog jaren gingen volgen. De sfeer zit heel goed in het opbouwteam. We leerden al heel wat mensen kennen en die zie je dan ook elk jaar terug, dat is altijd een blij weerzien. Ondertussen heb ik al wat andere vrienden meegekregen om ook te helpen in de opbouw.”

Gezamenlijk onderwerp

“De sfeer op Dranouter dat weekend is ongezien. Misschien ook omdat er heel veel mensen uit de streek zijn. Maar ook omdat het festival voor jong en oud is, er is voor elk wat wils. Dat maakt het bijzonder en super gezellig. Bovendien vind ik folkmuziek ook enorm leuk”, vertelt Flore.

Janne vindt het dan weer bijzonder om zo’n groot bekend festival te hebben in de buurt. “Omdat het zo dicht is, zijn er ook altijd veel mensen die je kent. Ik hou zelf echt wel van folkmuziek, dus dat vind ik dan wel het leukst. Het is ook een heel kindvriendelijk en ecologisch festival.”

“Onze zoon Rune heeft geen nood aan festivals. Hij speelt wel doedelzak bij FMPB uit Poperinge, maar daar stopt de muzikale interesse. Janne ging als baby/peuter nooit mee, maar heeft de smaak ook te pakken”, legt Martin uit. “We hebben natuurlijk een gezamenlijk onderwerp om over te praten, maar op het festival komen we elkaar zelden tegen.”

“Ik vind het wel een leuk gevoel dat mijn gezinsleden zich ook zo engageren voor het festival. Het zorgt wel voor een specialere band en een bepaalde trots. Het is iets waar ik elk jaar naar uitkijk en waar we doorheen het jaar ook wel vaak over praten”, vertelt Janne.

“Het is leuk dat we allemaal een andere taak hebben op het festival, dat zorgt voor heel wat dynamiek tijdens het festival zelf. Tijdens het weekend komen we elkaar dan toevallig tegen, enthousiast over wat we allemaal meemaken. Ik hoop dat we als gezin – en hopelijk komt Rune daar nog bij in de toekomst – dat nog lang mogen meemaken”, vult Flore aan.

Janne helpt een week voor het festival, en de donderdag en vrijdag van het festival. Flore zal dit jaar met pijn in het hart geen vrijwilliger zijn. “Ik was een beetje aan de late kant met plannen en alle opbouwdata waren al weg. En het social mediateam heb ik voor een keertje naast me laten liggen. Ik merkte dat ik het miste om nog eens ‘een normaal’ festival mee te maken. Maar misschien bevalt het me niet zo en ben ik vanaf volgend jaar weer achter de camera te vinden.”

Beeldmateriaal

Foto’s, beeldmateriaal en Festival Dranouter zijn een rode draad binnen het gezin Samyn. “Ik ben al 30 jaar vrijwilliger in het stadsarchief en actief in de beeldbank. In mijn jeugdperiode heb ik zelf ook veel foto’s gemaakt in de jeugdbeweging. Nu zoveel jaar later zijn dit mooie herinneringen. Het digitaliseren van oude foto’s en documenten is een uit de hand gelopen hobby met al twee websites”, zegt Martin tot besluit.

Festival Dranouter vindt plaats op 2, 3 en 4 augustus. De speciale foto-expo van Festival Dranouter is de hele zomer te bezoeken, tot en met zondag 8 september.