De kleiputten van Marke zijn het favoriete plekje van de Amenra-frontman

“Ik wens iedereen zo’n verboden, verborgen plekje toe in z’n jeugd”, aldus Colin Hector van Eeckhout.© CLL
“Ik wens iedereen zo’n verboden, verborgen plekje toe in z’n jeugd”, aldus Colin Hector van Eeckhout.© CLL
Christophe Lefebvre

Elke week toont een BK (Bekende Kortrijkzaan) zijn of haar favoriete plekje in of rond Kortrijk. Een stek waar onze BK tot rust komt, herinneringen aan vastknoopt, wegdroomt of simpelweg graag is. Deze week: Colin H. van Eeckhout aan de kleiputten van Marke.

Colin H. van Eeckhout is frontman van de post-metalband Amenra, dat zichzelf omschrijft als ‘een aanval op al je zintuigen’.

Zijn favoriete plek? De kleiputten van Marke. “Als kind heb ik hier vaak gezwommen”, zegt hij. “Het is een raar plekje. In de winter is het hier een beetje mistroostig en ik zie nu dat er geen bomen meer zijn. Maar toch is de sfeer nog altijd tof.”

‘Jong zijn’

“Het heeft ook iets nostalgisch. Van kinds af aan zaten we hier met de andere kinderen van de buurt. We kwamen hier om bommetjes te gooien, sigaretten te roken, te zwemmen en de illusie in stand te houden dat we ons eigen leven hadden, los van onze ouders.”

“De kleiputten waren eigenlijk verboden terrein en daar ging net de aantrekkingskracht van uit. Je zit hier in een put, afgesloten van de gemeenschap. Hier kun je jong zijn.”

Vrijheid

“De dag van vandaag is alles commercieel, is alles uitgebaat. Daardoor valt de schoonheid van het vrije weg. Onze ouders, die mochten veel meer. Ze konden met brommers op een boerenveld rijden, zonder rijbewijs, zonder verzekering. Dat mag nu allemaal niet meer of het moet op je eigen veld zijn.”

“Ik wens iedereen zo’n verboden, verborgen plekje toe in zijn jeugd. Een plek waar men niet zegt van wanneer tot wanneer je mag zwemmen en waar je je voeten moet spoelen. En oké, je kan al eens in glas trappen en dus moet je opletten, maar dat hoort er gewoon bij. Dat heet vrijheid.”

Het volgende album van Amenra komt uit in juni. Titel en concept zijn nog geheim, “maar het gaat om een logische evolutie van ons werk”, aldus Colin Hector van Eeckhout.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.