De Haan zet deze zomer nieuw wereldmuziekfestival op de kaart

© WK
© WK
Redactie KW

Woensdagmorgen werd in ’t Strangegat het zomerprogramma van De Haan voorgesteld. Een nieuwe topper wordt het wereldmuziekfestival Yeke Yeke in Vosseslag, dat normaal vorige zomer al had moeten doorgaan. Ook Retro Sur Mer keert terug in Wenduine.

Kunstliefhebbers kunnen in De Haan de hele zomer lang de openluchtexpo’s Beaufort en Sculptures@Sea bezoeken en vanaf 1 juli gaat ook het uitkijktorentje – de nieuwe blikvanger in Vosseslag aan ’t Strangegat – open voor het publiek. Gezinnen kunnen met F.C. De Kampioenen en Radio 2 twee leuke interactieve zoektochten beleven, terwijl Wenduine op 17 en 18 juli de populaire kinderzender Ketnet te gast heeft. Muziekliefhebbers kunnen deze zomer dan weer hun hart ophalen in De Haan met evenementen zoals Move On Up, Vlaanderen Zingt, Parkies, Jazz in the Park én Retro Sur Mer, het grootste muziekfestival van de Benelux dat van 28 juli tot en met 1 augustus opnieuw zal neerstrijken op en rond de Rotonde van Wenduine.

Voortrekkersrol

Deze zomer vindt er zelfs een gloednieuw gratis wereldmuziekfestival plaats in De Haan: Yeke Yeke – een weekend vol optredens, gerechten uit alle hoeken van de wereld, workshops en animatie – palmt op 23 en 24 juli het Kennedyplein in Vosseslag in. “Onze gemeente neemt hier opnieuw haar voortrekkersrol op. We behouden wat goed is, maar onderscheiden ons ook met nieuwe, vooruitstrevende festivals die uniek zijn aan de Belgische kust”, zegt schepen van Toerisme Marleen De Soete.

Yeke Yeke wil zich profileren als het kleurrijkste festival van de Belgische kust, met de focus op verrassende en hedendaagse muziek uit de vier windstreken. “Aan de kust is een enorm evenementenaanbod ontstaan, maar tal van events zijn, inhoudelijk, onderling inwisselbaar geworden. Een festival met de klemtoon op verrassende wereldmuziek en exclusieve artiesten en/of bands is nieuw in het festivallandschap”, zegt Rutger De Cloedt, die vroeger Afro C organiseerde in Bredene. Voor Yeke Yeke ging hij in zee met Wannes Loosveldt van Bomboclat.

Enige wereldmuziekfestival aan kust

“We willen met Yeke Yeke een toegankelijk festivalletje neerzetten, met een originele beleving over de generaties heen. En we zijn het enige wereldmuziekfestival aan de Belgische kust: dit geeft De Haan mee een gezicht”, klinkt het.

Headliners op deze eerste editie worden de levende reggaelegendes Twinkle Brothers (JAM/UK) en het iconische hiphopcollectief Postmen (NL). “Bovendien is er veel meer dan muziek alleen. Op Yeke Yeke zal je ook de lekkerste cocktails kunnen proeven, diverse wereldkeukens ontdekken en zelf aan de slag gaan op één van vele workshops, gaande van Afrikaanse dans tot djembe en cajun”, besluit Rutger De Cloedt. Het aantal bezoekers zal wel beperkt zijn tot 1.500 per dag. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier