Brugse beelden op EK-lied van U2be The Belgian U2 Experience

The Belgian U2 Experience: Geert, Nick, Mathieu en Franky. (foto U2be)
The Belgian U2 Experience: Geert, Nick, Mathieu en Franky. (foto U2be)
Stefan Vankerkhoven

U2be The Belgian U2 Experience, een West-Vlaamse tribute band, brengt een eigen versie van het EK-lied ‘We are the people’. De song is een eerbetoon aan U2 en aan onze Rode Duivels. Het videofilmpje bevat onder meer beelden van het Brugs WK-dorp in precoronatijd.

The Belgian U2 Experience viert zijn tiende verjaardag. U2be bestaat uit vier Noord-West-Vlamingen, allemaal lookalikes van de U2 bandleden. Z anger Nick Beernaert uit Kortemark, die in een drukkerij werkt, is een even groot podiumbeest als Bono en draagt dezelfde zonnebril. Gitarist Franky Aneca is afkomstig uit Torhout, deze HR-manager bij i-Mens eigende zich de riffs van The Edge toe. Bassist Geert Van Renterghem uit Zedelgem werkt bij de FOD Financiën in Zeebrugge en is even cool als Adam Clayton.

Petje

De Brugse drummer Mathieu Vandevoorde (40), sinds februari directeur van basisschool Immaculata, is net als Larry Mullen Jr. de rolling thunder van de band: “Ik ben de minste lookalike en probeer dat tijdens de concerten te verbergen door hetzelfde petje als Larry Mullen Jr. op te zetten.”

“Van jongs af ben ik fan van U2, ik heb indertijd nog aan de hand van een cassette de drumpartijen van Sunday Bloody Sunday geprobeerd na te spelen. Ik ben pas sinds vijf jaar lid van U2be en deed mee aan een auditie, toen de vorige drummer afhaakte. Voordien speelde ik in de Brugse groepjes Split Window, Skov en The Ego.”

Torhout-Werchter

Muziek is een uitlaatklep voor mijn drukke job als schooldirecteur. Het is mijn passie, naast mijn gezin. Ik kreeg muziek met de paplepel toegediend, mijn papa Jean Vandevoorde was een professioneel jazz- en variété-artiest. Zelf verkies ik new wave, want naast U2 is The Cure mijn favoriete band”, aldus Mathieu Vandevoorde.

Franky Aneca (50) stichtte The Belgian U2 Experience in 2011. “De reden is niet ver te zoeken. Als tiener uit Torhout zag ik U2 op de T/W rockweide in de jaren 80 en werd fan. Al die jaren ben ik U2 blijven volgen. Samen met zanger Nick Beernaert heb ik sinds begin de jaren 90 in diverse partybands gespeeld. Tien jaar geleden wilde ik iets anders en heb ik The Belgian U2 Experience opgericht, die enkel nummers van U2 speelt. Mijn favoriet liedje? Dat is ‘Where the streets have no name’.”

EK-lied

Corona lag aan de basis van ons initiatief naar aanleiding van ons tienjarig bestaan. Normaal gezien is het in de maand juni erg druk, omdat het zomerseizoen start. Door de pandemie moesten we al onze optredens in Vlaanderen en Nederland annuleren, hopelijk komt alles weer op gang vanaf juli. Tijdens de vorige WK’s en EK’s moesten we vaak optreden en brachten we altijd Pride (in the name of love) met videobeelden van de Rode Duivels achter ons, wat erg gesmaakt werd door het publiek”, vervolgt Franky Aneca.

“Toen we ontdekten dat Bono en The Edge meewerkten aan het EK-lied 2021 ‘We are the people’, rijpte het idee om dat liedje zelf op te nemen. Wat meer in de muzikale stijl van U2, want het het EK-lied is een dance nummer. We gaven het een Belgische twist, het werd een ode aan de Rode Duivels. De woorden the streets of Dublin werden the streets of Belgium .”

Videowall

“De video toont beelden van uitzinnige fans van U2 én van de Rode Duivels. We hebben beelden gebruikt van ’t Zand in Brugge, dat enkele jaren geleden met groot scherm omgetoverd werd tot WK-dorp . Je ziet dus enthousiaste Brugse fans van de Rode Duivels. Diverse organisatoren, die de wedstrijden van de Rode Duivels op groot scherm voor maximaal 400 mensen zullen tonen, hebben al gezegd dat ze voor of na de match ons lied en video zullen afspelen. Op die manier kunnen we toch wat bijdragen tot de EK-gekte.”

Videobeelden vormen een belangrijk onderdeel van onze optredens. We werken, als de omstandigheden het toelaten, met een projector of een videowall, zoals U2. Een keer per jaar werken we, voor een benefietconcert, samen met enkele die hard U2-fans en met de Oostendse firma PRG. Dat is het bedrijf dat U2 van beeldschermen voorziet op hun wereldtournees.”

Achtung Baby

The Belgian U2 Experience hoopt dat de coronapandemie in augustus volledig onder controle is. “De bedoeling is om van dan af aan opnieuw te toeren. 2021 is niet alleen ons tienjarig bestaan, maar het is ook dertig jaar geleden dat U2 de cd ‘Achtung Baby’ uitbracht.”

“Voor mij is dat nog altijd hét meesterwerk van U2. We willen die plaat tijdens onze geplande optredens integraal naspelen en hebben hierrond al een hele show voorbereid”, besluit Franky Aneca.

Info: U2be. eu. De video is te zien via https://www.youtube.com/watch?v=UUfEbldwByk

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten