Bert Ostyn van Absynthe Minded maakt… punkrock: “Je moet ons live zien om het te snappen”

Bert Ostyn zocht en vond een nieuwe uitlaatklep in Kidiot, waar hij samen met Nick Defour voor een nieuw geluid zorgt. De eerste plaat van het duo heet ‘The Swimmer’, dus poseerde het duo heel toepasselijk in zwembroek.
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Nadat Bert Ostyn (40) als frontman van Absynthe Minded al enkele zomerfestivals kon meepikken, staat hij nu ook op de planken met een zijproject. Bij Kidiot staat hij veeleer in de schaduw en ook muzikaal gooit hij het over een compleet andere boeg, zoals vrijdag te zien is op Campo Solar in Damme. “Verwacht je aan een heel energiek optreden.”

Eerst even terug in de tijd. Bert Ostyn ziet Brusselaar Nick Defour een paar jaar geleden aan het werk met zijn punkband Stakattak. Eerder speelde deze excentrieke performer ook al bij Shetahr, waardoor hij al een zekere status had verworven in de underground scene van onze hoofdstad. De West-Vlaamse Gentenaar daarentegen tourde op dat moment langsheen alle culturele centra en trad op in ‘s lands grootste concertzalen met de toegankelijke pop- en rocksongs van Absynthe Minded.

Een nieuwe uitdaging

Jullie werelden leken ver uiteen te liggen, maar toch stapte je na die show op hem af. Waarom?

Bert Ostyn: “Ik wou al langer iets doen naast Absynthe Minded, want daar ben ik al praktisch mijn hele leven mee bezig. Een nieuwe uitdaging, waarbij ik eens niet de leiding heb als zanger, moest mij als muzikant fris houden. Ik was meteen omver geblazen door Nick zijn energieke performance en ondanks de ogenschijnlijke verschilpunten klikte het meteen tussen ons. We hebben dezelfde humor en delen ook dezelfde visie over bepaalde dingen. Onze samenwerking kwam uiteindelijk heel spontaan tot stand. Ik trok om de zoveel weken met mijn laptop naar zijn appartement in Brussel. We gooiden er wat beats, synths en riffs bij elkaar en daarna pakten we samen een pint op café, om daar nog wat over het leven te filosoferen.”

Die aanpak resulteerde onlangs in een debuutplaat. Jullie omschreven die zelf als ‘een rauwe en speelse boksmatch, gadegeslagen vanaf de zonnige kant van het zwembad’.

“Dat komt – net als de bandnaam en de platenhoes – uit Nick zijn koker. (lacht) Laten we het er maar op houden dat onze muziek vrij vernieuwend is en zich daardoor moeilijk laat omschrijven. Het heeft in ieder geval weinig te maken met wat ik de voorbije twintig jaar al bij Absynthe Minded maakte, of wat je tijdens mijn deelname aan het tv-programma Liefde voor Muziek zag. Dit project is niet zozeer een bewuste reactie daartegen en het staat de band dan ook zeker niet in de weg. De songs van Kidiot zijn minimalistisch gearrangeerd, maar zijn heel effectief. Als iets werkte, gingen we ermee door en anders probeerden we iets anders. We pasten daarbij ook onze eigen regels toe, bijvoorbeeld door een refrein niet per se twee keer te brengen. Zo bekwamen we al gauw elf krachtige punknoisetracks, waarvan de helft niet langer dan twee minuten duurt. Music Mania bracht die in juni op vinyl uit voor Record Store Day en ondertussen hebben we ook een handvol shows achter de rug.”

Veel humor

Wat mogen we juist verwachten van een optreden van Kidiot?

“We brengen de volledige plaat, The Swimmer, want die duurt tenslotte maar een halfuur. Nick en ik starten de set samen op het podium, maar na een paar minuten zie ik hem meestal al Iggy Pop-gewijs in het publiek verdwijnen. Hij is echt een rasentertainer en een natural born frontman, die zich volledig smijt en daarbij ook veel humor gebruikt. Dat komt natuurlijk veel minder tot uiting in een studio. Je moet ons dus live aan het werk zien om het goed te kunnen snappen, denk ik. Een van onze eerste optredens was in de Bar Mirwaar in Gent, het muziekcafé dat gerund wordt door Absynthe Minded-gitarist Toon Vlerick. Daar werd duidelijk dat wij iets anders brengen dan veel concertgangers gewoon zijn; zélfs in de alternatieve muziekscene.”

Wij brengen iets anders dan wat veel concertgangers gewoon zijn

Vrijdagavond volgt de vuurdoop voor het grotere publiek, tussen de maïs van Campo Solar in Damme. Ken je het festival?

“Zeker, want Toon en ik gaven daar vorige zomer een intieme duoshow. Ik heb veel sympathie voor deze organisatoren, want zij waren voor mij de winnaar van het moeilijke coronajaar. Ik kijk dan ook zelf heel hard uit naar dit optreden, met een nieuw geluid in een leuke setting. Ik ben benieuwd naar de reacties van de festivalgangers. Voor mij wordt het sowieso volop genieten; dikke fun! Ook die schaduwplek ligt mij namelijk wel, in deze formule.”

Wat brengt de zomer nog voor jou?

“We hadden vorige maand al enkele leuke optredens met Absynthe Minded, onder meer op Leuven Air, Gent Jazz en Muziekfabriek in Knokke. We speelden toen zelfs eens drie dagen op rij, wat zowaar wat aanvoelde als touren. Het is jammer dat er nog altijd restricties zijn, maar dit is beter dan niks. Er kwam telkens veel volk af op die shows en tegen het einde van het concert zagen we dat de regels wat vergeten werden, om voluit te kunnen zingen en dansen. Het mag dan misschien wel niet, maar het deed ons stiekem heel veel deugd om nog eens een publiek in beweging te brengen. Dat smaakt natuurlijk naar meer! Op 18 september staan we met Absynthe Minded op Leffingeleuren en volgend voorjaar volgt er een concerttour langsheen de culturele centra.”

Kidiot, vrijdag 13 augustus om 21.15 uur op Campo Solar in Damme.