Banana Peel Blues&Jazz gaat er weer vol tegenaan

Franky Van de Ginste, Katty Reynaert, Marc Van Extergem. (foto WV)
Redactie KW

Het was ruim anderhalf jaar oorverdovend stil in het blues- en jazz-mekka aan de Akkerweg. Normaal vindt er in Banana Peel op twee maandagavonden per maand een topconcert plaats, maar corona dwarsboomde die traditie. Daar komt nu weer verandering in.

Banana Peel, verwijzend naar de titel van een jazznummer, werd in 1966 opgericht. De club groeide uit tot het blues- en jazz-mekka van België, maar ook daar sloeg corona genadeloos toe. “Sinds 14 maart van 2020 werden zo’n 40 à 45 concerten gecanceld”, zegt voorzitter Franky Van de Ginste.

“De financiële impact was niet min. We zijn bovendien geen rijke club, laat dat duidelijk wezen. Een echte compensatie kwam er niet, wel werd de gemeentelijke toelage met 50 procent verhoogd. Voor de rest niets, een vzw zonder personeel maakt geen aanspraak op subsidie. Gelukkig leverden de artiesten die geboekt waren ons geen extra uitgaven op. Voorschotten betalen doen we niet, omdat Banana Peel een stevige reputatie heeft en een heel betrouwbare partner is. In ons genre gaat onze naambekendheid en de feilloze reputatie als een lopend vuurtje rond, internationaal, de VS inbegrepen.”

“Zelfs al kennen ze België niet, des te meer klinkt Banana Peel als een attractiepool in de oren van de boekingskantoren en bands. Voor het nieuwe seizoen, dat we starten op 20 september met Plareen Men een achtkoppige band uit eigen land en regio, zowat ons huisorkest werken we verplicht met online voorverkoop. En dat is vanaf nu de regel. De condities voor lidmaatschap zijn dezelfde als voorheen. Zowat alle bands die geboekt waren, komen terug. Sommige werden 3 tot 4 keer verplaatst in de tijd. Reclame maken we nu via sociale media, veel efficiënter.

Artiesten

Ruim 1.400 muziekfans ontvangen onze nieuwsbrief. Vanaf september mogen we 199 mensen in deze locatie verwelkomen, personeel en artiesten incluis. Eerder was er niets mogelijk. In de zomer van vorig jaar konden we wel organiseren als we wilden, voor 15 toeschouwers. Een financiële ramp, dus kwam er niets. Heel wat mensen vragen zich af waarom de concerten steevast op maandag doorgaan. Een drieledige verklaring is het wederwoord.

Op maandag is er weinig te doen qua bijeenkomsten en concerten. De cafés en bars zijn gesloten en voor heel wat bands die een Europese tournee afwerken, is dit concert het laatste in de rij, wat soms de gage drukt. De bands komen graag naar hier. Geloof het of niet… ik krijg wel 30.000 aanbiedingen per jaar van bands en boekingskantoren. Het is vooral het lokaal, de setting, die bekoort. Bovendien worden de artiesten warm ontvangen, alles staat voor hen klaar. Kapsones hebben die artiesten niet. Ik herinner me een case met een Ierse groep. Speciale thee en drankjes en zoveel meer onhaalbare desiderata op het contract. Ik heb dat netjes met dikke stift geschrapt en terug gefaxt. En ja, ze traden toch op. En betuigden na het optreden hun respect en excuses.”

Alle info over de concerten op www.bananapeel.be.

(Roland Van de Steene)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier