https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

21-jarige Tieltenaar ‘met een verhaal’ wint wedstrijd MNM Start to DJ: “Na finale was ik echt stikkapot”

Tola OG schitterde achter zijn mengtafel en won zo de wedstrijd die hopelijk heel wat deuren zal openen. © Wouter Meeus
Wouter Vander Stricht

Tola OG won MNM Start to DJ en wordt zo ook een van de vaste huis-dj’s van het radiostation. De sympathieke Tieltenaar bracht zijn jeugd door in Engeland, maar gooit hier nu in ons land hoge ogen als dj. Eind dit jaar mag hij ook draaien in het Sportpaleis.

Tola OG is de dj-naam van Adetola Ogunade (21). Tola startte met draaien nadat hij tijdens een houseparty van een schoolvriend zijn mengpaneel even mocht aanraken. “En dat smaakte naar meer.” Zijn muzieksmaak is breed: van reggaeton tot house, van hiphop tot drum-’n-bass, maar hij heeft een lichte voorkeur voor r&b. Een feestje is voor hem pas geslaagd als iedereen zich comfortabel genoeg voelt om helemaal los te gaan. Om dat te doen lukken, draait hij allerlei muziekgenres door elkaar zodat iedereen ervan kan genieten. Tola heeft grote dromen. Zo droomt hij ervan om op Pukkelpop voor een volle Boiler Room te draaien.

Ongelofelijk welke impact deze wedstrijd heeft”

Een eerste belangrijke stap zette hij al: hij won zopas de elfde editie van MNM Start to DJ. Jurylid Zoey Hasselbank: “Een dj-set is voor mij geslaagd wanneer je iedereen mee hebt gekregen. OG is ‘the full package’. Hij draait verschillende stijlen, zijn overgangen zijn technisch in orde én hij is heel energiek tijdens het draaien.”

Het scheelde weinig of Tola had niet aan de wedstrijd deelgenomen. “Het was een vriend van mij die aandrong om in te schrijven. Ik deed dat niet, maar hij bleef er maar op hameren en uiteindelijk stuurde ik mijn inzending in. We moesten een mix maken, uiteindelijk kreeg ik te horen dat ik bij de tien finalisten was en wat later behoorde ik tot de top vijf die de finaleweek in mocht gaan. Elke dag viel er eentje af tot ik samen met DJ Reeze in de finale kwam te staan. We kregen telkens een thema waarrond we onze set moesten opbouwen. Ik had bijvoorbeeld ook ‘Summer is here’, ideaal natuurlijk als je in een zomerbar mag draaien.”

Scoren

De finale vond plaats in Ipanema, de zomerbar van Versuz in Hasselt. “Je zal het misschien niet geloven, maar na die finale was ik echt stikkapot. Je bent natuurlijk wat nerveus, je wil scoren. En dat lukte uiteindelijk ook.”

Tola OG in actie tijdens MNM Start to DJ.
Tola OG in actie tijdens MNM Start to DJ. © foto MNM

Adetola Ogunade gaat in de dj-wereld als Tola OG door het leven. “Iedereen in Tielt noemt me ook Tola. Dat is een afkorting van mijn naam en ook makkelijk uitspreekbaar.” De jongeman spreekt erg vloeiend Nederlands en dat is op zich wel bewonderenswaardig als je zijn levensverhaal kent. “Ik werd wel geboren in Lokeren waar mijn pa toen profvoetballer was. Maar een blessure maakte een einde aan zijn carrière en hij moest dus op zoek naar ander werk. Hier in België was dat toen moeilijk te vinden, dus trok mijn gezin naar Engeland. We woonden er in Maidstone (Kent), een stad van ruim 150.000 inwoners. Maar op mijn 16de besloten mijn ouders om terug te keren naar België.” Zijn vader is van Nigeriaanse afkomst, zijn mama een Dentergemse. Ze leerden elkaar kennen op een uitwisselingsproject. “Ik ging naar het VTI in Tielt en daar moest ik wel snel Nederlands leren en spreken. Mijn klasgenoten spraken immers geen Engels. Ik praat nu vlot, maar het is eigenlijk geen Algemeen Nederlands, meer opgesmukt Tielts”, lacht hij.

Twee keer Sportpaleis

Tola studeert informatica in Brugge en staat voor zijn laatste jaar. Het was op een kajakevent in Brugge dat hij voor het eerst voor publiek kon spelen, ondertussen deed hij al heel wat ervaring op, maar ook voor hem was corona een belemmering uiteraard. “Maar deze overwinning geeft me natuurlijk een enorme boost”, aldus Tola die nu ook een van de huis-dj’s van MNM wordt. “Het is ongelofelijk welke impact deze wedstrijd heeft. Hopelijk vloeien er nog boekingen uit voort, maar ik mag sowieso ook al twee keer spelen in het Sportpaleis in het voorprogramma van Dimitri Vegas en Like Mike. Dat is iets wat ze me al niet meer kunnen afnemen.”

Muziek was altijd al de grote hobby van Tola. “Maar ik hou ook van skaten. Ik heb dan ook met volle teugen genoten van de prachtige skateprestaties op de Olympische Spelen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.