20.000 bezoekers op vijf dagen W-Festival in Oostende, in 2023 slechts drie dagen

Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

W-Festival op het Klein Strand van Oostende zit erop. Vijf dagen lang werd in het smeuïge zand gedanst op de tonen van muziek uit de jaren 80 en 90. De organisatoren blikken tevreden terug op het voorbije festival, waar in totaal 20.000 festivalgangers van de partij waren. In 2023 zal het festival ingekort worden tot drie dagen.

Van woensdag 24 tot en met zondag 28 augustus passeerden heel wat kleppers uit de jaren 80 en 90 het grote podium van W-Festival. Vorig jaar koos het festival voor de eerste keer voor Oostende in een coronaproof jasje.

Veertig artiesten

Dit jaar mochten alle remmen echter los en dat bleek een groot succes te zijn. Met zo’n veertig waren ze, de artiesten die het podium sierden. Onder hen UB40, The Kids, Soulsister, Londonbeat, Kid Creole and the Coconuts, Jo Lemaire, Del Amitri en heel veel anderen.

De line-up was dan ook om duimen en vingers bij af te likken. “Een organisator moet eigenlijk altijd mistevreden zijn, maar op zich zijn we dat niet”, vertelt Erik De Ridder. “Donderdag was de enige dag die de verwachtingen niet heeft ingelost. Zaterdag was onze beste dag met de grootste opkomst, de andere dagen gingen nek aan nek.”

Geen incidenten

Als we de sociale media van de afgelopen dagen bekijken, dan was het publiek tevreden. “Van a tot z was het publiek laaiend enthousiast”, vervolgt De Ridder. “We hebben bovendien een editie beleefd waar we zonder kleerscheuren uitgekomen zijn. Ik bedoel daarmee dat we een editie hadden zonder incidenten, we hadden het weer mee en ook de groepen zaten schitterend in hun vel.”

“Men had het vaak over de chille vibe die er op het festivalterrein was en dat stemt ons tevreden. We willen een stressvolle omgeving creëren met ultra propere toiletten, super bands, een vriendelijke bediening, enzovoort. En we zijn daar goed in geslaagd.”

Voorverkoop editie 2023 gestart

De afbraakwerken op het Klein Strand zijn nog volop bezig en duren nog tot en met zaterdag. Toch is de organisatie ook al bezig met de volgende editie, volgende zomer. “De voorverkoop is gestart tijdens het festival”, duidt Erik.

“En ik merk dat de interesse nu al groot is. Nooit eerder verkochten we meer tickets dan nu tijdens het festival voor het festival van het jaar daarop.” Dat het festival in Oostende zal doorgaan van 25 tot en met 27 augustus 2023, staat nu al vast.

“Alleen weten we nog niet op welke locatie. Dat kan elk jaar veranderen. Daarvoor is overleg nodig met de Stad Oostende. Maar als het van mij afhangt, dan mag dat best wel opnieuw het Klein Strand zijn.”

Drie dagen

Volgend jaar echter geen vijf, maar drie dagen W-Festival. “Op vraag van ons publiek”, klinkt het. “W-Festival met muziek uit de jaren 80 en 90 trekt een iets ouder publiek aan. We spelen in op wat men ons vraagt. Vijf dagen naar een festival trekken is lang. Daarom hebben we op hun vraag het festival volgend jaar van vijf naar drie dagen gereduceerd.”

“Uiteraard betekent dat dat we niet opnieuw veertig bands kunnen laten optreden, maar we willen echter wel allemaal headliners brengen. We streven dus naar allemaal grote namen. Ook het uitgestelde concert van Boy George komt volgend jaar naar W-Festival. Welke artiesten we allemaal te zien krijgen, horen jullie volgend jaar.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.