Tanks uit de Koude Oorlog op weg naar de Westhoek: legerkazerne Ieper sluit en wordt museum

Straks komen er onder meer Leopard-tanks naar de kazerne van Ieper.© EG/Belga
Straks komen er onder meer Leopard-tanks naar de kazerne van Ieper.© EG/Belga
Tom Gheeraert

De Westhoek is al bekend als het epicentrum van de herdenking van WO I in België, maar binnenkort ook van de Koude Oorlog. Het War Heritage Institute heeft namelijk concrete plannen om in de legerkazerne van Ieper een open depot te installeren met rollend materieel uit die periode.

Het is al langer geweten dat het Competentiecentrum Steunmaterieel en Producten (CCMP) in het Kwartier Lemahieu in Ieper tegen 2023 zijn activiteiten zal afbouwen. Kamerlid Jasper Pillen (Open VLD) vroeg aan minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) wat de verdere toekomst brengt voor de kazerne. Zij bevestigde dat een deel van het kwartier in de komende jaren wordt ingenomen door het War Heritage Institute (WHI).

“Dat lijkt me zeer goed nieuws”, zegt Pillen. “Het WHI bestaat sinds enkele jaren en is de nieuwe koepelnaam voor het ex-Legermuseum. Zij beheren ook vele sites zoals in Bastogne, Breendonk en in West-Vlaanderen de Dodengang in Diksmuide en de commandobunker op de Kemmelberg. Men zou in Ieper een open depot organiseren dat bezocht kan worden. Er zou vooral materiaal uit de Koude Oorlog geplaatst worden. Ik pleit echter ook voor het plaatsen van materiaal uit WO I, want zo speelt men nog meer in op het toerisme in de streek. Het is ook belangrijk om een oplossing te vinden voor 70 à 80 militairen die nog in actieve dienst moeten blijven na de sluiting van de kazerne in 2023.”

Grote verhuis

Ieperling Franky Bostyn, adjunct-directeur van het WHI, bevestigt de plannen. “Wij zijn in de modernste loodsen geïnteresseerd”, zegt Bostyn. “We hebben veel materiaal. Dat staat nu verspreid en we willen dat samenbrengen. Het gaat om materiaal dat gelinkt is aan de Koude Oorlog omdat we zo de link kunnen leggen met de commandobunker in Kemmel, die eigenlijk de enige Koude Oorlog-site is in het land. De kazerne is trouwens gebouwd in functie van de commandobunker. Historisch is dat dus een eenheid.”

Door te kiezen voor een open depot zal de collectie dus op een educatieve manier bezocht kunnen worden. “Het gaat om heel wat tanks, kanonnen, geniematerieel, jeeps… die we op een educatieve manier zullen presenteren met de nodige duiding en context. Dat zal een nieuwe boost geven aan het oorlogstoerisme in de Westhoek.”

Verhuisoperatie

Voor het zover is, is er nog heel wat werk aan de winkel. “Het gaat om een immense verhuisoperatie. Tegen het einde van het jaar zullen we een concreet plan voorstellen. De realisatie zal wellicht gaan in de richting van 2024-2025”, vervolgt Franky Bostyn.

Het WHI zal loodsen inpalmen ten noorden van de Kemmelseweg met een totale oppervlakte van 20.000 vierkante meter. De totale oppervlakte van het domein bedraagt echter 35 hectare (of 350.000 vierkante meter). De rest zal ofwel verkocht worden, ofwel onteigend worden. “Het spreekt voor zich dat we opportuniteiten gaan onderzoeken”, zegt de Ieperse burgemeester Emmily Talpe. “In eerste instantie wil ik aansturen op overleg met de militaire overheid.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.