Subsidies voor zes West-Vlaamse musea en erfgoedprojecten

© Kurt Desplenter BELGAIMAGE
Vincent Vanhoorne

Zes musea en erfgoedprojecten uit onze provincie krijgen een subsidie van alles samen zo’n 700.000 euro om hun collecties digitaal toegankelijk te maken.

“In het kader van het Vlaams relanceplan lanceerde de Vlaamse regering in 2021 de projectoproep inhaalbeweging digitale collectiedata”, vertelt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V). “Het initiatief heeft als doel om de achterstand op het vlak van collectieregistratie weg te werken.

Van de 31 aanvragen die vorig jaar werden ingediend over heel Vlaanderen, waren er ook zes uit West-Vlaanderen. De zes dossiers uit onze provincie werden allemaal goedgekeurd. Het gaat om Eperon d’Or uit Izegem (71.500 euro), Memorial Museum Passchendaele 1917 (91.000 euro), Musea Brugge (155.000 euro), Mu.Zee Oostende (115.000 euro), Erfgoedcel Zuidwest (130.000 euro) en wielermuseum KOERS uit Roeselare (134.000 euro)”, zegt Warnez die de cijfers opvroeg bij Vlaams minister voor Cultuur Jan Jambon (N-VA).

Eén kwalitatieve databank

Deze subsidies vormen niet de enige initiatieven om verder in te zetten op de digitalisering van erfgoeddata. Zo staat ook de integratie van de erfgoeddatabanken op het programma.

“De bedoeling van deze integratie is om tegen 2024 te komen tot een nieuw collectieregistratie- en beheerssysteem dat de vorige databanken vervangt. Ik roep de minister op deze integratie verder uit te werken en op die manier zo snel mogelijk tot één kwaliteitsvolle databank te komen”, besluit Brecht Warnez.

(VVHR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.