Roger Raveel Museum opent drie nieuwe tentoonstellingen

© MV
Redactie KW

Het Roger Raveel Museum museum pakt uit met drie nieuwe exposities. Een eerste spitst zich toe op het werk van Raveel in de jaren 70 en 80. Maar ook het werk van de Gentse kunstenaar Amédée Cortier en dat van Rein Dufait uit Oostende wordt tentoongesteld.

De eerste tentoonstelling focust op het werk van Raveel in de jaren ’70 en ’80. In die tijd borduurde Raveel verder aan zijn ‘Nieuwe Visie’, waarin hij picturale en abstracte elementen vermengt tot de typische stijl waarmee Raveel bekend geworden is. Hij haalt zijn inspiratie uit zijn eigen leefomgeving en drukt die uit in steeds fellere kleuren. De velden, de betonnen paaltjes in de tuin, zijn kat en zijn vrouw Zulma zijn vaak terugkerende elementen in Raveels werken uit die periode. Bovendien begon de schilder toen ook te experimenteren met het integreren van voorwerpen in zijn werken, zoals stukken hout, kippengaas of spiegels.

In het jaar waarin Raveel 100 zou geworden zijn, focust het museum natuurlijk op Raveel, maar een minder bekende leeftijdsgenoot van Raveel is Amédée Cortier (1921-1976). In de expositie cortier-gent-plus-kern toont het museum enkele werken van de ondergewaardeerde Gentse kunstenaar die een inkijk geven van de evolutie die Cortier tijdens zijn loopbaan ondergaan heeft.

De laatste kunstenaar die in het Raveelmuseum mag exposeren is wat jonger. Rein Dufait (31) uit Oostende. Dufait creëert kunstwerken die het midden houden tussen sculpturen, assemblagen, installaties en schilderijen. Hij gaat aan de slag met uiteenlopende materialen, van karton en zand tot planken, metaaldraad, plexiglas en acrylverf. Elk kunstwerk vormt een schakel in ene poëtische keten van praktische problemen waarvoor Dufait dan telkens een oplossing verzint.

(JF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.