https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Regi Popelier exposeert zijn wildlife- en natuurfoto’s in Roeselare

Natuurfotograaf Reginald Popelier verblijft jaarlijks 5-6 maanden in het buitenland.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Natuurfotograaf Reginald Popelier verblijft jaarlijks 5-6 maanden in het buitenland.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Ivan Balliu

Van vrijdag 29 januari tot en met zondag 7 februari exposeert wildlife- en landschapsfotograaf Regi Popelier in Galerij Blomme in de Ooststraat een veertigtal foto’s van wilde dieren in hun natuurlijke omgeving in alle uithoeken van de wereld. “Die beelden zijn de stille getuigen van dat ene moment van agressie, intimiteit of tederheid van die dieren”, zegt Regi.

“Al als een jongetje van 6 jaar was ik gepassioneerd door tropische vissen en alles wat met water te maken heeft”, aldus Regi. Op mijn 21ste startte ik een zaak in tropische vissen die uitgroeide tot een internationaal bedrijf. In 1992 begon mijn ‘liefde voor het leven boven water’ op een zakelijke reis naar Maleisië. Ik noem het mijn ‘virus’ voor ‘wildlife and nature’. Het fotograferen van wilde dieren in hun biotoop groeide jaar na jaar en werd nog intenser toen ik op mijn 62ste stopte met werken. Jaarlijks ben ik 5 tot 6 maanden op reis over gans de wereld. Meestal in de natuur, de leefwereld van wilde dieren.”

Meer ontbering

Comfortabele reizen? “Nee, niet altijd! Mijn reizen naar de hoogste hoogten en de laagste laagten zijn soms meer ontbering dan plezier. Overnachten in een tent of zelfs onder de auto komt voor, ook temperaturen van -30 (Himalaya) tot +54 graden Celsius (Danakil depression, Ethiopie) schrikken me niet af. Van Noorwegen, Alaska, Antarctica tot Brazilië, Costa Rica, Indonesië, Falklands, Rwanda, Kenia… ben ik meestal vergezeld van een gids die de natuur en hun bewoners op zijn duim kent. Er wordt ‘s morgens voor zonsopgang vertrokken. Wilde dieren zijn actief van als de zon opgaat tot 10 uur in de voormiddag. Dan slapen ze wegens te warm. Van 16 uur tot diep in de nacht zijn ze ook weer actief. Dat zijn de momenten waarop je de mooiste foto’s kan maken. Vaak met veel geduld en uren wachten om bijvoorbeeld een leeuwenkoppel te zien paren. Het enige voorspelbare is dat dieren niet voorspelbaar zijn. In Alaska, Canada, Yellowstone, Patagonië… ga ik meestal zonder gids op pad. Het zijn geen plezierreizen maar de ‘retour’ die je krijgt om daar alleen in de natuur te zitten en te luisteren is groot. De ‘geur’ van ‘sedge’, een soort gras in Botswana, kan ik me bijvoorbeeld nog herinneren!”

Weggeblazen

Regi maakte slechte en goede ervaringen mee. “Toen ik een keer op Saunders Island op de Falklands was, waar notabene niemand woont en waar je de vier seizoen op een en dezelfde dag kunt hebben, stak er opeens een hevige storm op toen ik op een bergflank stond. Ik zou er ongetwijfeld afgeblazen zijn, als ik mijn botten niet in de grond had kunnen duwen en me vastklampen aan het mos op de rotsen. Ik dacht dat ik er geweest was, maar kijk, ik zit hier nog! Het is trouwens altijd opletten geblazen, daar de natuur soms grillige kantjes heeft.”

Galerie Blomme

Regi stelde een eerste keer enkele beelden tentoon in 2018 met fotoclub ’t Knipoogje in Galerie Blomme. “De positieve commentaren motiveerden me om nog die extra stap te doen. In mei van vorig jaar zou ik individueel exposeren in Galerie Blomme maar door corona kon dit niet. Nu stel ik wel tentoon vanaf vrijdag 29 januari tot en met 7 februari… Drie à vier maanden voorbereiding zijn eraan voorafgegaan, samen met Peter Rondelez (lay-out). Er zullen een 40-tal grote foto’s (een selectie uit ong. 1 miljoen beelden) te zien zijn waar telkens de nodige achtergrondinfo bij staat. Er komt ook een televisiescherm dat naar buiten gericht zal zijn en waar om de drie seconden een van mijn mooie wildlife-beelden zal te zien zijn.”

“Het is altijd opletten geblazen, daar de natuur soms grillige kantjes heeft”

“Bezoekers kunnen er ook een brochure vinden waarin ze kunnen zien dat mijn foto’s perfect passen in een hal, woonkamer of kantoorruimte. Maar met mijn foto’s en mijn tentoonstelling wil ik vooral ook mensen sensibiliseren voor het behoud van onze mooie natuur.” Wij konden al enkele beelden uit de expo bekijken. Van zebra’s in Botswana , albatrossen die elkaar groeten op Saunders Islands of een groep pinguïns op Antarctica. Ons leken de foto’s eerder een perfect geregisseerd schilderij te zijn. Waar ik mee wil zeggen dat je die foto’s moeilijk kunt beschrijven, je moet ze gezien hebben.

Info: De expo ‘Reflections of Nature – Landscape and Wildlife Photography’ van Regi Popelier heeft plaats van vrijdag 29 januari tot en met zondag 7 februari in Galerie Blomme in de Ooststraat. Je kunt er terecht van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur. Meer info op www.regiseyeonnature.com .

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten