Provincie wil gebouw Be-Part verkopen: “Maar Platform voor Actuele Kunsten blijft bestaan”

©Hein Demeyer
©Hein Demeyer" HDV
Redactie KW

Gemeenteraadslid Guy Vanden Eynde (Open VLD) meldde tijdens de gemeenteraad dinsdagavond dat de Deputatie van West-Vlaanderen het gebouw van Platform voor Actuele Kunsten aan de Westerlaan wil verkopen.

“Waregem stuurde eind juni een brief naar de Deputatie dat de stad vanaf 1 januari 2022 geen huur meer zal betalen voor het gebouw waarvan de provincie eigenaar is”, aldus Guy Vanden Eynde. “Wat zal er dan gebeuren met Be-Part zelf? Verdwijnt het platform? En wat met de samenwerking met Kortrijk. Het was toch de bedoeling dat beide steden Be-Part verder zouden beheren? Het zou heel spijtig zijn mocht dat nu allemaal verdwijnen, gezien de vele verrijkende tentoonstellingen die er in het verleden plaatsvonden.”

Aanvaardbare prijs?

Schepen van Cultuur Pietro Iacopucci stelde raadslid Vanden Eynde gerust. “Be-Part verdwijnt helemaal niet. Wel is het een feit dat de provincie op aangeven van de hogere overheid zich van alle culturele bevoegdheden heeft moeten ontdoen. Dat is onder andere het geval voor de provinciale musea en expositieruimtes in West-Vlaanderen. Be-Part is er een van. Het gebouw aan de Westerlaan werd jaren geleden aangekocht door de provincie. De stad betaalt er huur voor. Die bedraagt 5.500 euro per maand wanneer er tentoonstellingen plaatsvinden en 500 euro per maand wanneer er niets op het programma staat. Daarnaast schrijft Waregem ook nog jaarlijks een 75.000 euro in het budget voor kosten van het gebouw. Nu wil West-Vlaanderen het van de hand doen en daardoor zijn patrimonium verzilveren. Als de gevraagde prijs voor de stad aanvaardbaar is, dan is er de intentie om het aan te kopen. In het andere geval hebben wij al een alternatief.”

Naar Cinéstar?

Het alternatief in geval van verkoop van het gebouw aan een andere kandidaat dan de stad is dat Be-Part kan verhuizen naar de ruimtes van het door Waregem aangekochte bioscoopcomplex Cinéstar. “Zoals je weet telt Cinéstar, inclusief foyer en cafetaria, verschillende ruimtes. Enkele ervan zouden geschikt zijn voor Be-Part. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden binnen het cultuurcentrum De Schakel dat straks heringericht en uitgebreid wordt met de ruimte van de vroegere stadsbibliotheek. In elk geval: het Platform voor Actuele Kunsten blijft bestaan”, besluit schepen Pietro Iacopucci.

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier