Nieuwe unieke stukken in orgelmuseum De zoeten orgel in Middelkerke

Eddy Goderis en Isabelle Trio.©Luc Cassiman Luc Cassiman
Eddy Goderis en Isabelle Trio.©Luc Cassiman Luc Cassiman
Paul Bruneel

Corona houdt ook de deuren van de gelagzaal van het orgelmuseum ‘De zoeten orgel’ in Leffinge gesloten, maar dat betekent niet dat Eddy Goderis en partner Isabelle Trio stilzitten. Zij kijken reikhalzend uit naar de dag dat ze opnieuw kunnen openen en de bezoekers mogen zich vooral aan enkele nieuwigheden verwachten.

“Na de eerste lockdown zijn we overgestapt naar tearoom en dat zullen we ook verder blijven doen op het moment dat de horeca weer van start mag gaan”, zegt Isabelle, maar uiteraard willen we ook onze museumactiviteiten verderzetten en de tearoom die meerwaarde blijven geven door ons uniek museum.”

Uniek is trouwens het minste wat kan worden gezegd van het orgelmuseum ‘De zoeten orgel’, want naast de vele orgels die er al te zien waren, is Eddy Goderis er de jongste maanden in geslaagd om enkele uitzonderlijke stukken op de kop te tikken en ze in zijn museum te plaatsen. “Ik ben de trotse bezitter geworden van een heel zeldzaam accordeonorgeltje op papieren rolletjes. Het komt uit de jaren 1900 en werd gemaakt in het Duitse Leipzig. Een draaiorgel speelt op karton, maar papieren rolletjes zijn echt wel zeldzaam. Ik heb nu ook iemand gevonden in Nederland die me aan dergelijke rolletjes kan helpen. Een tweede item is een rechtstaande platenspeeldoos en ook dat is een uniek exemplaar. Het betreft een grote muziekdoos die speelt op grote metalen schijven en de muziek die te horen is, is er uit de jaren stilletjes. Er werd ook een klein Verbeek-orgel toegevoegd aan de verzameling.”

Verzameling is een klein woord voor wat het orgelmuseum op vandaag is geworden. Er zijn prachtige stukken te bewonderen waaronder een tiental automatische draaiorgels en als pronkstuk een Decap-orgel uit 1974 dat ooit nog in een Luxemburgse danszaal stond. Het museum bestaat al enkele jaren en is ontstaan uit de jarenlange hobby van Eddy Goderis. Het was zijn grootvader die hem de passie voor orgels bezorgde. “Ik was nog een tiener toen ik in mijn vrije tijd naar het orgelmuseum van Koksijde trok. Veel leeftijdsgenoten luisterden naar popmuziek, maar ik dweepte met orgelmuziek. Mijn hobby raakte ik kwijt toen het orgelmuseum de deuren sloot en de orgels verscheept werden naar Japan. Ik nam me toen voor om ooit zelf een orgelmuseum op te starten”, zegt Eddy.

Geen muzikant

Hij is een handige jongen die overweg kan met elektriciteit en ook timmerwerk is hem niet vreemd. Hij volgde in Nederland cursussen om zelf aan orgels te kunnen sleutelen en ging zich verdiepen in muziekboeken. “Ik ben geen muzikant, dus zelf muziekboeken voor draaiorgels maken zat er niet onmiddellijk in, maar ik kocht blanco muziekboeken en begon originele muziekboeken na te maken. Dat is echt niet gemakkelijk want er komt nogal wat tekenwerk bij te pas en alles moet bovendien worden uitgewerkt met een oude naaimachine. Tussendoor leerde ik ook zelf het draaiorgel bespelen en dat lukt nu al behoorlijk”, lacht hij. Isabelle en Eddy missen de bezoekers en de klanten en hopen heel vlug weer te mogen fungeren als gastkoppel in hun tearoom en museum.

(PB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier