Museumschip Tordino veilig en wel aangemeerd in Oudenburg

Het museumschip Tordino gaat midden mei open voor het publiek.© lin
Het museumschip Tordino gaat midden mei open voor het publiek.© lin
Redactie KW

Woensdagnamiddag 14 april was het zover: het museumschip Tordino van Frederic Logghe meerde aan in Plassendale in Oudenburg, waar het vanaf nu zijn thuishaven heeft.

“Het was even spannend. Het is dan ook een heel gevaarte”, zegt Peter Velle van ‘t Spaans Tolhuis die hielp bij het aanmeren.

Na twee jaar onderhandelen met de Vlaamse Waterweg en het stadsbestuur was het eindelijk zover: woensdagnamiddag arriveerde het museumschip Tordino van Frederic Logghe in Plassendale. “Ik hoop dat deze attractie een meerwaarde wordt voor de historische site Plassendale en de interesse van het publiek kan wekken”, zegt eigenaar Frederic.

Verzamelaar

Frederic Logghe verzamelt al van zijn 14de voorwerpen die met de binnenvaart te maken hebben. Hij begon toen zelfs al met het restaureren van oude schepen. “Ik zag er toen de historische waarde nog niet van in, dat is later gekomen”, vertelt Frederic vanop de Tordino, die hij aan het klaarstomen was voor de vaart van Beernem naar Oudenburg waar het schip op woensdag 14 april aanmeerde.

Zelf woont hij op een schip aan de Kolenkaai in Brugge. “Neen, in een huis wonen is niets voor mij”, lacht Frederic.

Heel dankbaar

“Dat het na twee jaar intensief onderhandelen eindelijk gelukt is om naar deze prachtige historische site te komen met de Tordino, maakt mij zeer blij. Ik ben het stadsbestuur en de mensen van de Vlaamse Waterweg dan ook heel dankbaar”, toont Frederic zich erkentelijk.

Ik hoop echt dat dit erfgoed van de binnenvaart veel interesse krijgt

“Om de oversteek van Beernem naar Oudenburg te maken moest ik een schipper aanspreken. Ik heb een vaarvergunning voor een plezierboot, maar niet voor een binnenvaartschip. Alleen varen mag en kan ook niet”, legt Frederick Logghe uit.

Aan de verhuizing van Beernem naar Oudenburg ging heel wat werk vooraf. “Ik heb alle stukken van het museum – hoeveel dat er precies zijn weet ik echt niet – moeten inpakken om braak te voorkomen. Alles terugzetten wordt een hele klus, maar is het moment om voort te inventariseren”, vertelt de eigenaar van het museumschip. “Niets is trouwens nep, het museum bevat alleen authentieke stukken.”

Anderhalf jaar restaureren

De Tordino is het tweede schip dat dienst doet als museum. “Ik had eerst een kleiner schip van 30 meter en kocht in 2016 de Tordino die in Leeuwarden lag. Het was een vrachtschip, gebouwd in 1922, van 46 meter lang bij 6,3 meter breed. Ik heb er anderhalf jaar aan gewerkt om het te restaureren. Al mijn vrije tijd ging ernaartoe.”

Museumschip Tordino gaat midden mei open voor het publiek. “Ik hoop echt dat dit erfgoed van de binnenvaart interesse krijgt en een meerwaarde zal worden voor Plassendale dat toeristisch gezien een toplocatie is voor Oudenburg met ’t Spaans Tolhuis, het unieke sluizencomplex, de fietsroute langs de vaart, B&B Droomboot en de kust op tien minuutjes rijden”, besluit Frederic Logghe. (LIN)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten