Museum moet verder zonder Odette en Bertrand

Betrand en Odette poseerden twee jaar geleden in het openluchtmuseum. Beiden waren sterkhouders, meer dan 20 jaar als personeelslid en vervolgens 18 jaar als vrijwilligers. © foto AB
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Er is een bommetje ontploft in openluchtmuseum Bachten de Kupe. Het echtpaar Bertrand Vanrobaeys (83) en Odette Verbaere (79) uit Alveringem heeft ontslag genomen uit het bestuur en is er niet langer vrijwilliger.

Het openluchtmuseum is een realisatie om U tegen te zeggen. Daar is geen discussie over. In 1971 besliste Marcel Messiaen om in het pittoreske Izenberge een oud boerendorp te realiseren. Met steun van dorpspastoor Vanheule kon hij voor 99 jaar kerkgrond als bouwgrond huren.

Niet erkend door de overheid

De schuur van boerderij l’Etoile op de grens tussen Hondschoote en Leisele was het eerste van 30 gebouwen die vandaag nog steeds het openluchtmuseum vormen. Bachten de Kupe sleept één groot probleem mee: het is niet erkend door de overheid. Het museum kampt langdurig met een tekort aan middelen en mankracht om het museum ‘uit te mesten’.

De duizenden collectiestukken moeten dringend beoordeeld, geïnventariseerd en gepoetst worden zodat ze opnieuw helemaal tot hun recht komen. Het beheer van het museum draaide de voorbije tien jaar rond vier mensen: directeur Marcel Messiaen die op 14 juni de kaap van honderd lentes nam en nog maar zelden naar Izenberge komt, Jozef Camerlynck uit Lo, Odette die steeds met grote precisie de boekhouding deed en Bertrand die de bezoeker onthaalde en gidste.

Goddelijke voorzienigheid

De Izenbergenaren Marc Albrecht en Ria Dekien zijn vrijwilligers die het museum genegen zijn en al eens bijspringen. Directeur Marcel heeft de toekomst van zijn museum altijd overgelaten ‘aan de Goddelijke voorzienigheid’. “Op een dag komt er een oplossing”, was zijn mantra. Niettemin hield hij niet van inmenging van buitenaf.

Dat de sterke karakters van Marcel en Bertrand vaak botsten, is evenmin een geheim. Marcel moest 100 jaar worden om in te zien dat zijn levenswerk zonder structurele hulp niet zou overleven en het was Elke Verbeke van de intergemeentelijke vereniging CO-IJzervallei die hem kon overtuigen om gemeentelijke hulp te aanvaarden. Een Godsgeschenk! En zo geschiedde: aan het begin van de zomer trad cultuurschepen Sylvie Thieren toe tot het bestuur.

Conflict

Het nieuwe bestuur en Elke Verbeke vergaderden eind september één keer. Naar verluidt ontaardde die al snel in een conflict. Korte tijd later namen Bertrand en Odette ontslag. “Er is vroeger en nu onvoldoende waardering. Verder geef ik geen commentaar”, reageert Bertrand.

Schepen Sylvie Thieren stelt dat het museum nog tot half november open is en dat tot dan de gemaakte reservaties perfect kunnen doorgaan. Zo was er recent nog een school op bezoek en een volle bus uit Wervik. Leo Bonte en Paul Denys van de gemeentelijke dienst Mens & Vrije Tijd springen bij in het onthaal van de bezoekers. Tussen half november ‘21 en Pasen ‘22 is er een winterstop. Reservaties vanaf Pasen ‘22 kunnen worden geboekt via de gemeentelijke website”, aldus nog schepen Thieren.

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier