Museum Koers in Roeselare wil dit jaar eigen Ronde van België afleggen

Peter Soete

Ook voor Koers, het Museum van de Wielersport was 2020 een uitdagend jaar. Er sneuvelden helaas enkele evenementen of ze moesten worden verplaatst naar dit jaar. Maar bij Koers is men positief en mikt men in 2021 op veel activiteiten met betrekking op het WK wielrennen in Vlaanderen.

“Er zijn veel activiteiten van Koers geschrapt in 2020 en we hebben twee lockdowns meegemaakt”, bedenkt Thomas Ameye, conservator van het museum. “Dat heeft natuurlijk een invloed gehad op onze bezoekersaantallen, we moeten daar niet flauw over doen. In 2019 mochten we meer dan 19.000 bezoekers verwelkomen terwijl dat in 2021 iets meer was dan 6.200 bezoekers. We noteerden verleden jaar 749 deelnemers aan onze activiteiten zodat we afklokken op een totaal van 6.991 bezoekers in Koers.”

Mobiel museum

“Uiteraard kijken we uit naar 2021 en hopen we tegen de tweede jaarhelft een zo normaal mogelijke werking te hebben. We willen dit jaar absoluut nog meer naar buiten komen met onze collectie want de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg vinden in september in Vlaanderen plaats.”

“In die optiek hebben we nu KOERSbus. Dat wordt een mobiel museum met WK-expositiemateriaal. Er komen zeven themacollecties aan bod en de bus wordt gevuld met nieuwe collectiestukken zoals de tijdritfiets van wereldkampioen tijdrijden Tony Martin en de fiets van wereldkampioene 2019 Annemiek Van Vleuten. De overdracht van deze fiets gebeurt tijdens de Omloop het Nieuwsblad.”

Ronde van België

“De effectieve start van onze KOERSbus moeten we nog bekijken en is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen. Maar het is de bedoeling om in de zomer een Ronde van België van steden en gemeenten aan te doen die een link hebben met het WK. Er zullen ook twee buitenlandse stops zijn: Valkenburg in Nederland omdat daar met Kint (1938), Schotte (1948) en Gilbert (2012) drie Belgen wereldkampioen zijn geworden en Garnich in Luxemburg. Dat is immers de geboortestad van Elsy Jacobs, de allereerste vrouwelijke wereldkampioene in 1958 in Reims. Het wordt dus eigenlijk een Benelux-tour.”

“We willen nog meer naar buiten komen met onze collectie”

“En wat het helemaal leuk maakt is dat voormalig wielerprof én buschauffeur Peter Farazijn voor een groot deel van deze Ronde van België onze buschauffeur zal zijn. En uiteraard zal onze KOERSbus ook aanwezig zijn op het WK zelf in september.”

Nog in 2021

“In de krokusvakantie pakken we uit met activiteiten voor onze jongeren. Er is de doe-tocht ‘De reuzen van de weg’ voor kinderen tussen drie en negen en voor de jongeren tussen tien en veertien jaar is er ons escape game ‘de ontsnappingskoning’ met cijfercodes, schatkisten en berichten op de smartphone.”

“In het voorjaar zouden we ook graag starten met de retrokoersfietsenverhuur. We hebben een twintigtal oude koersfietsen fietsklaar gemaakt en vriendengroepjes of bedrijven kunnen daarmee de Jempi Monseréroute afrijden, compleet met fietshelmen en vintage wielertruitjes.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.