Musea Brugge vaart vanaf 2022 nieuwe koers en pakt uit met twee topexpo’s

Stefan Vankerkhoven

Musea Brugge programmeert het komende jaar twee toppers in het Sint-Janshospitaal: Otobong Nkanga en Hugo van der Goes.

De keuze voor enerzijds een hedendaagse en anderzijds een middeleeuwse kunstenaar past volledig in de lijn die Musea Brugge voortaan wil uitzetten.

“We willen uitdrukkelijk oude, moderne én hedendaagse kunst afwisselend programmeren en evenwaardig aan bod laten komen”, zegt Elviera Velghe, directeur Publiek & Tentoonstellingen. “Voor de oude kunsttentoonstellingen heeft Musea Brugge al een rijke traditie met klasse exposities over de Vlaamse meesters als Van Eyck, Memling, Pourbus… Op het vlak van hedendaagse kunst willen we ook internationaal even hoog scoren.”

Nieuwe koers

Musea Brugge varen met deze tentoonstellingen voor 2022 een andere koers: de traditionele kunsttentoonstelling zal plaats maken voor exposities die dichter bij de hedendaagse maatschappij en bezoeker staan. “Musea Brugge laat meer standpunten zien, meerstemmigheid is key. Iedereen moet zich aangesproken voelen tot ons programma, niet alleen de traditionele kunst- en cultuurkenner”, aldus Elviera Velghe.

De Nigeriaanse Otobong Nkanga, die in Antwerpen woont, zal van eind juni tot eind september 2022 exposeren op het gelijkvloers en de houten zolder van het Sint-Janshospitaal. Zij circuleert op lijstjes met ‘today’s most promising artists worldwide’ en verzamelde al een indrukwekkend palmares met tentoonstellingen in Tate Modern in Londen, Biennale d’art contemporain in Lyon, Documenta 14 van Athene en Kassel en Kunsthaus Bregenz. Ze focust zich op concepten als identiteit, grondstoffen als symbool voor territorium, macht en conflict, maar ook uitbuiting van landschap, mens en arbeid, globalisering en transformatie. Nkanga’s oeuvre toont een veelzijdig palet: tekeningen, performances, sculpturen en andere media.

Van der Goes

Van eind oktober 2022 tot februari 2022 volgt een expo over de Vlaamse Primitief Hugo Van der Goes in het Sint-Janshospitaal. behoort samen met Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en Hans Memling tot de bekendste Vlaamse primitieven. Na een vijf jaar drende, grondige restauratie staat zijn meesterwerk ‘De Dood van Maria’ uit 1470 centraal in deze tentoonstelling.

Dit paneel behoort tot Brugges absolute meesterwerken, naast de Memlings die het Sint-Janshospitaal rijk is en de twee Van Eyck’s uit Groeningemuseum. Het gerestaureerde topstuk laat zien hoe geniaal Van der Goes omgaat met kleur, compositie en techniek. Aan de hand van zeven visies of zeven mini-tentoonstellingen komt de bezoeker meer te weten over dat ene schilderij: waarom maakt het al 550 jaar deel uit van ons meest grandioze erfgoed? Waarom blijft het tot op de dag van vandaag intrigeren?

BRUSK

Schepen voor Cultuur Nico Blontrock, vult aan: “De nieuwe visie van Musea Brugge wordt doorgetrokken in onze toekomstige tentoonstellingsruimte, BRUSK. Daar plannen we vijf à zes tentoonstellingen per jaar waarbij je oude, moderne en hedendaagse kunst zal kunnen bewonderen. Na de twee toptentoonstellingen van 2022 krijgt het St-Janshospitaal een complete make over om in het najaar van ’23 te kunnen heropenen met een compleet vernieuwde, eigentijdse opstelling.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier