Lange Max Museum heropent met verrassend object

We herkennen burgemeester Patrick Lansens, Horst Friedrich Höhn, Gerdi Staelens en Rudy Willaert.© BC
We herkennen burgemeester Patrick Lansens, Horst Friedrich Höhn, Gerdi Staelens en Rudy Willaert.© BC

Het bekende Lange Max Museum in Koekelare heropende na een lange coronawinterslaap op zaterdag 13 februari opnieuw de deuren. Om de toeristische activiteit weer wat aan te zwengelen, pakt het museum uit met een nieuw Duits-Koekelaars verhaal.

Dat nieuwe verhaal onthult de koffer van Leutnant Bode. “Het betreft een koffer die in ons bezit kwam via een oudere, vriendelijke Duitser, Horst Friederich Höhn uit Bad-Homburg”, begint Gerdi Staelens, een van de drijvende krachten achter het Lange Max Museum.

Koffer

“Mijn eerste telefonische contact met Horst Friederich Höhn dateert van midden augustus 2018. Ik kreeg te horen dat zijn vader, Robert Christian, tijdens de Eerste Wereldoorlog in de Kommandantur van Koekelare actief was.”

“Horst had nog een koffer in zijn bezit met daarin behoorlijk wat documenten en enkele speciale objecten die ons zouden interesseren. Zijn vader had de koffer in handen gekregen nadat Leutnant Bode getroffen werd door een granaat en stierf.”

Onderdelen neergehaald vliegtuig

Horst, die ook actief was in een lokale heemkring, vond dat deze koffer beter weer naar Koekelare kwam, waar hij al eerder vier jaar was. Er werd meteen een afspraak gemaakt voor een ontmoeting in Koekelare tijdens het weekend van 11 november.

“Zo kon Horst onze jaarlijkse herdenking bijwonen en kon de overhandiging van de koffer iets meer luister krijgen”, vervolgt Gerdi. “Tot mijn grote verrassing lagen in de koffer onderdelen van een Belgisch vliegtuig dat boven Koekelare was neergehaald.”

“Volgens een bijhorend document stortte het vliegtuig op 8 april 1917 om 3.30 uur neer bij de hoeve Vandenabele in de Bovekerkerstrasse . In het vliegtuig zaten René Gilbert en Jules Caillant uit Brussel en Charleroi.”

Boter voor bode

Door de inhoud van de koffer kwam er ook een handeltje in boter aan het licht. “Van L(ouis) Cattrysse en Charles Lanssens uit Koekelare stelden we vast dat zij boter leverden aan Leutnant Bode. Een kleine kring van officieren vormde Bodes afnemers. Dat boter kostbaar was, kunnen we cijfermatig afleiden uit de nota’s.”

“Op een van de foto’s uit de koffer zien we brouwer Maurice Christiaen van achter zijn gordijn geniepig kijken naar Duitsers die vóór zijn woning staan. De foto vult in het museum de bestaande onderwerpen over de Kommandantur en de toenmalige brouwerij perfect aan.”

Eerbetoon aan Horst

“Dit is slechts een greep uit de informatie die we konden halen uit de koffer. Onze kennis is alvast weer toegenomen over Koekelare tijdens de Eerste Wereldoorlog. Al blijft nog veel onduidelijk. Aan Horst Friederich Höhn kunnen we het jammer genoeg niet meer vragen. Hij stierf op 19 juni 2020, mogelijk door corona, want ik herinner me dat Horst al heel kortademig was.”

“Het is een passend eerbetoon aan Horst om meteen bij de opening van het museum de inhoud van de koffer aan het publiek voor te stellen. Om alles coronaveilig te laten verlopen, worden de extra tentoonstellingskasten in het museum gespreid opgesteld. Aan de toegang ontvangt elke bezoeker een klein boekje met uitleg.”

Het Lange Max Museum is tijdens de krokusvakantie open vanaf woensdag tot zondag. Nadien, tot de paasvakantie, is het museum open tijdens de weekends.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.